Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Už je tady zase...

25. 08. 2018 | Vaše příběhy
Ptáte se kdo? Přece Vám všem známý: Nový školní rok. Probíhají závěrečné přípravy k jeho zahájení. Školy a třídy v nich opravovány, vymalovány - tedy pokud to sjednané firmy stihly, jak slíbily - obávám se, že jako každoročně, se objeví nějaká ta „provizoria“. Případně, což přivítají žáci a studenti vyšších tříd, se poněkud posune zahájení výše uvedené události.

V padesátém roce jsme místo nástupu do učení ve Vítkovicích byli rozvezeni do rekreačních středisek v celé republice, protože se „jaksi nestihlo“ dokončení nového učiliště v ostravské Hrabůvce - to bylo radosti - na naši skupinu vyšel Věšín u Rožmitálu pod Třemšínem v Brdech.
Promiňte odbočení, vracím se k letošku, úkroky stranou Vás neminou ani v dalším povídání.
Zvlášť významná příprava probíhá zcela jistě u „prvňáčků a prváků“. V naší rodině je letošek výjimečný tím, že za vzděláním vykračuje první pravnouče - naše Maruška. Aklimatizaci si užila ve školce - zařízení venkoncem užitečném, stále diskutovaném.
Měl-li bych debutantce něco přát, pak co nejméně školských reforem během všech příštích školních let.

Moji milí, moje drahé, co já jich za dobu svého učení a studování zažil.
Co ministr školství, to nejméně jedna reforma - Jan Ámos by se divil.
Začalo to „protektorátem“. Začerňováním nevhodných pasáží v učebnicích - nic nového nevymysleli ani po osmačtyřicátém.

Výuka němčiny - pomstili jsme se okupantům tím, že po čtyřicátémpátém měla němčina utrum, naše generace se ji nedoučila a místo germánského, začala s jazykem slovanským. Ten „přiškrtila“ revoluce, řekněme sametová, a kantoři, vyučujíc ruštinu, neměli načas do čeho píchnout. Časem se to snad srovnalo.

Další změny byly v počtu tříd. Zanikala a vznikala gymnázia, z měšťanek se stávaly devíti-jedenácti- a kdovíjaké „...letky“, ve středních školách se nevyznali ani jejich zřizovatelé.
Pak se do toho v posledních letech namontovaly školy soukromé, včetně těch vysokých, zvlášť výhodné pro ty, kdož si vzdělání mohli zaplatit - získat titul - žádný problém, koupíš si diplomku a je z tebe třeba JUDr. „natotata“.

Dosti zamračeného pohledu starého mrzouta. Jsou i lepší stránky života školního - Maruško, neboj se. Přeji Ti dobré učitele a učitelky, měl jsem takových většinu. Pamatuji i ty přísné pedagogy, naučili i vychovávali. O mnohých jsem již dříve psával i na těchto stránkách, nebudu se k tomu vracet, ve vzpomínkách zůstávají.
Rád se dívám na filmy o škole, žácích, studentech a profesorech. Nemusí to být jen komedie - jako ty naše, natočené podle knížek pana profesora Žáka - no ty, jak si v nich stále pletu Mazánka s Krhounkem a Čuřila s tím - a už si zase nevzpomenu - co naplat...
Přál bych všem žáčkům i učitelům školy bez „šikanování“, měl jsem štěstí, minulo mne, pominu-li poznámky na moji „přesváhu“ v určitém období, byl jsem cvalík. Navíc mi, jak pravila moji maminka - blahé paměti -„špatně vycházely roky“, přinesl mne místo čápa Mikuláš.
Tím pádem jsem byl vždy nejmladším ve třídě a Benjamínci, jak známo, to mívají vždy poněkud horší.

 Mám „uloženo do krabice“ - pan Suchý promine - i pár fotografií, týkajících se školy. Vlastních nepříliš - protektorátní „kennkartu“, průkaz mé totožnosti. Fotka s razítkem úřadu, na zadní straně osobní údaje. Pak fotku celé třídy - byla focena v zahradě pod „Liďákem“ po svátečním „Přijímání“ - jsme na ní s katechetou, páter Střelec byl námi nazýván „Kovboj“. A fotka z téhož dne, s Aničkou Janošovou, do které jsem byl zamilován - bylo mi asi devět.
Více je fotek mých dětí a vnuků, pár je právě z prvních tříd, další během let k maturitám a promocím.
Vidíte, málem bych se zapomněl pochválit, mám také jednu svou s diplomem po absolvování U3V - tedy Univerzity třetího věku, to mi bylo asi pětašedesát, vřele doporučuji, pokud ji máte nablízku, dejte se na to.

Takže, milá Maruško, věřím, že mi k mým dětem, vnukům a fotografiím vás, pravnoučat z mateřinek, přibude i Tvá, z toho blížícího se slavnostního dne, nástupu do první třídy, dalšímu startu do nové etapy - držím Ti palce - praděd.
A pro čtenáře těchto řádek moji milí, moje drahé, Váš Jarda.
Apropó - co Vaše prožívání nových školních roků???

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, vtipné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezké čteníčkoSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opět krásné počteníčko - dík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice