Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínka na školku

29. 01. 2014 | Vaše příběhy
Když jsem byla malá holčička, chodila jsem do mateřské školky v naší vesničce. Byla to doba po druhé světové válce, kdy bylo takovýchto zařízení velmi málo.        
Naše mateřská školka byla celoroční. My děti jsme přicházely ráno v sedm hodin a nosily jsme si z domu svačinky. Na oběd jsme chodili domů a pak jsme se do školky vraceli na celé odpoledne.  

   
Vzpomínám, když jsem poprvé vešla do budovy školy. Šla jsem s maminkou dlouhou tmavou chodbou a pevně ji držela za ruku. Srdíčko mi silně tlouklo a měla jsem strach, jaká asi bude paní učitelka. Na konci chodby byly dveře se skleněnou výplní. Dveře se otevřely a za nimi stála usměvavá paní učitelka. Její tvář a oči vyzařovaly bezpečí a můj strach vystřídala radost. Ještě dnes si pamatuji, jak to v naší školce vypadalo.
       
Paní učitelka nebydlela v naší vesnici, ale na oběd chodila ke své mamince, která měla domek v naší ulici. Já a moje sousedka jsme měly stejnou cestu na oběd s paní učitelkou. Držely jsme se jí každá z jedné strany za ruku a byly jsme na to velmi pyšné. Tak jsme šly i zpátky na odpolední program.
       
vzpomínka na školkuJednou jsem se doma s obědem opozdila a oknem jsem viděla, že paní učitelka s Janou, která se jí držela za ruku, už odcházejí do školky. Hrozně jsem se vylekala a spustila pláč: „Maminko, ony mi utekly!“ Maminka mi nařídila, ať tedy jdu sama a dohoním je. „Ne, já už je nedohoním! A sama nepůjdu, ne a ne! To radši zůstanu doma!“ To už maminku rozzlobilo. Neměla na starost jenom mě. Byly jsme čtyři děti, starala se o domácnost, hospodářství a zahradu a ještě chodila každé odpoledne do lesa sázet stromky. Jenže já to ve své malé hlavičce tenkrát nechápala a vyváděla jsem jako pominutá. Tak maminka rozhodla: „Když tedy nechceš jít sama, půjdu s tebou, ale to pak bude ostuda!“ Šly jsme. Já před maminkou s brekem, maminka za mnou s vařečkou a sem tam mi jednu plácla přes zadek. Už jsme byly na dohled školy, děti s paní učitelkou byly shromážděny před budovou. Vtom mi teprve došlo, jak se mi všichni budou smát, až mě takhle maminka přivede.
Začala jsem s prosíkem: „Mami, mami, už se můžeš vrátit! Já už půjdu sama! Prosím! Už se mnou dál nechoď!“ Tak takhle mě maminka vytrestala.           
Dnes na dobu strávenou v naší školce vzpomínám jako na kus krásného a šťastného dětství. Do té samé školky, i když už zadaptované a zmodernizované, chodili všichni tři moji kluci a já jsem se tam po létech vrátila jako vedoucí školního stravování.

Koudy - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vzpomínka na školku:

Vzpomínka na školku
Vzpomínka na školku
Vzpomínka na školku
Vzpomínka na školku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za milý článek
já jsem do školky nechodila,ale vzpomínku mám,když jsem vodila do školky svého mladšího bratra,který tam nechtěl ani za nic,protože jim nutili čaj s mlékem,ale to už bylo o pár let později
Obrázek uživatelky
profil
Vzpomínky na mládí jsou pro nás všechny nezapomenutelné.
Děkuji. Teď si zavzpomínám.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu pěkně napsaný článek. Pamatuji si, když jsem chodila u nás do školky, člověk si vybaví jak vypadala školka, ten dvůr a zahrada, kde jsme si hráli. Dnes už je to zbourané, na tom místě stojí benzínka a hospoda. Tento článek mi připoměl moje dětská léta. Je to zajímavé, že jsem si vzpoměla, když kolikrát nevím, kde jsem si před 5 minutami položila brýle a musím je hledat. Pěkný článek jsi napsala, díky.Smajlík SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsanej článek,aj jsem se zasmála...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jsem sice do školky nechodila, pamatuji si jen nástup do první třídy a hodného pana učitele.Taky pana katechetu a protože jsem nebyla křtěna katoličkou,museli mne nechat pokřtít,abych mohla chodit do náboženství a poslouchat ty hezké příběhy z bible.
Jsi na tom taky tak,že si události před mnoooha roky pamatuješ a nyní pořád něco hledáš ???Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles