Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 rad rodičům, než svěří dětem klíče od bytu

24. 08. 2016 | Výchova
Od září to čeká i nás – povzdechne si spousta rodičů malých školáků, které poprvé čeká samostatná cesta ze školy domů. „Družina už děti ze třetích tříd nepřijímá, babičku ve městě nemáme a já pro něj v jednu hodinu jezdit nemůžu,“ říká maminka osmiletého Tomáše z Liberce. Tomáš tak konečně dostane vlastní klíče a bude chodit ze školy sám. Na co všechno je potřeba děti připravit a co je musíme naučit, než jim svěříme vlastní klíče od domu?

1. Cestu do školy s nimi několikrát projděte


Nejdůležitější je samozřejmě děti naučit, jak se mají bezpečně pohybovat na ulici. Dávat pozor na auta i na cyklisty, přecházet nejlépe po přechodu, pořádně se rozhlížet, nechodit po obrubníku, nemít v uších sluchátka, nepouštět se do řeči s nikým cizím – atd. atd. Cestu ze školy s nimi několikrát projděte, nechte je, ať oni vedou vás, a na konkrétních situacích jim vysvětlujte, čeho se vyvarovat a na co si dát pozor. Cesta osamostatňování musí být pozvolná a její začátek bychom měli mít zcela pod kontrolou. Není nic horšího, než když ze dne na den dítě, které jste drželi pořád za ruku, vypustíte náhle do víru velkoměsta.

odemykání domu2. Odemykání s nimi nacvičte předem


Není nadto si řádně zautomatizovat i samotné odemykání a zamykání. Pro malé dětské prsty může být totiž otočení klíčem v zámku mnohdy náročné. Všem rodičům doporučuji nechat děti zamykat a odemykat ještě dlouho předtím, než jim klíče poprvé svěří do péče.. Je to otázka cviku a nejlepší je samozřejmě cvičit pod dozorem. Děti je dobré naučit, na jakou stranu se klíčem otáčí i co dělat v případě, když mi klíčem otočit nejde. Nikdy nežádat o pomoc náhodného kolemjdoucího – vždy je lepší zazvonit na sousedku, případně zavolat na mobil rodičům

3. Zamkněte za sebou


Děti by se měly také naučit za sebou zamykat. Do odemčeného bytu se zloděj dostane raz dva. A pokud se bojíte, že budou zapomínat klíč povystrčit a vy se pak domů nedostanete, pořiďte si speciální zámek s prostupovou spojkou. Ten vám umožní odemknout dveře i v případě, že je z druhé strany zasunutý klíč.

4. Klíče na krk nepatří


V žádném případě jim klíče nedávejte na šňůrce na krk. Nejenže to je nebezpečné kvůli potenciálním zlodějům, ale děti si také mohou při hraní či sportování ublížit. A pokud si je sundají, tak zase hrozí, že je někde zapomenou nebo ztratí. Klíče je podle něj nejlepší nosit v nějaké speciální kapsičce v batohu.
 

5. Klíč jsem ztratil – co teď?


Naučte své děti, že pokud klíče někde zapomenou nebo ztratí, musí vám to okamžitě nahlásit. Děti by měly vědět, že ztracený klíč je velmi nebezpečná záležitost. Na druhou stranu ale zase nesmí mít panický strach, že jim za to utrhnete hlavu, takže se radši budou vymlouvat a mlžit. Jakmile postrádáte jedny klíče, je potřeba vyměnit celý zámek. Nikdy nemůžete vědět, komu klíč skončil v rukách, a váš byt tak již není chráněn. Pro notorické ztráceče existuje zajímavá vychytávka – tzv. zámek dva v jednom, který má v zásobě dvě sady klíčů. Pokud klíč z první sady ztratíte, zámek se jednoduše přeprogramuje na sadu druhou.

6. Jak dopadla neposlušná kůzlátka


Znovu svým dětem připomeňte pohádku o neposlušných kůzlátkách. Když jsou samy doma, tak otevírat zkrátka nikomu nesmí. I kdyby jim dotyčný sliboval hory doly, nebo chtěl jen odevzdat balíček z pošty či zkontrolovat elektroměr. Na všechny tyto eventuality děti předem připravte, ať nejsou zaskočeny.

7. Otevřu si mobilem


A jestli vám nebo vašim dětem již klíče připadají jako archaická záležitost, vyzkoušejte moderní technologie. Dnes jdou totiž dveře odemykat i otiskem prstu, PINem nebo dokonce mobilem. 


Zdroj, foto: FAB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !