Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Merkur žije!

22. 03. 2008 | Výchova
Ojedinělou výstavu připravil na březen ve svých prostorách liberecký iQpark ve spolupráci s Nadací Škola Hrou. Který kluk by před patnácti lety neznal slavnou stavebnici Merkur? Stavebnice nesměla chybět na žádné klukovské poličce nejen v době sedmdesátých i osmdeátých let. Modely z ní ale přiváděly k technickému myšlení celé generace již od 20. let minulého století.

„Historie výroby mechanických stavebnic sahá až do 19. století, kdy spatřily světlo světa první dřevěné díly. Dřevo se ale neosvědčilo jako vhodný materiál. První kovová stavebnice byla patentována  v r. 1895 a jednalo se o kombinaci kovových pásků.  Tato maličkost však znamenala revoluci v konstrukci hraček. V česku se pak mechanické hračky vyrábějí od roku 1920.“ uvedl ředitel iQparku Pavel Coufal.

Merkur žije!A MERKUR ŽIJE dodnes! Výstava připravená v iQparku mapuje vývoj od samého počátku. K vidění tak jsou stavebnice a modely téměř stoleté stejně jako nejnovější elektrotechnické novinky.

Eifelovka z roku 1960, lokomotiva z roku 1938, budovatelský merkur z roku 1950, kolejiště s vlaky, ruské kolo, secí stroj a řada dalších exponátů vykouzlí úsměv nejen na tváři dětí, ale i dopělých pamětníků.


„Pro zájemce o stavebnici jsme připravili hned dvě soutěže: první o nejoriginálnější model přinesený do 25. března. Druhou pak v odhadu váhy dvoumetrové Eiffelovy věže.“, uvedl Coufal. Kromě soutěží může každý ve velkém merkurišti vyzkoušet poskládat z dílků prakticky cokoli. Anebo třeba ochutnat merkurovou limonádu.

Výstava v iQparku v Centru Babylon potrvá od 1. do 28. března, denně od 10 do 20 hodin a je součástí expozice iQparku.


ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nase deti nahraly
Dokonce i p.Wichterle...s ni zacinal a pak vedecky tvoril
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles