Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Měřte si, jak Vaše děti rostou

10. 10. 2008 | Výchova

Budu stejně vysoký jako táta, nebo budu spíš po mámě? Tuto otázku si v dětství jistě položil každý z nás. Dnešní společnost totiž klade na tělesnou výšku velký důraz, děti které jsou výrazně menší než jejich vrstevníci, jsou od spolužáků, učitelů i rodičů brány jako mladší, a ne pouze jenom jako menší. Proto je velmi důležité sledovat správný růst dítěte.


Výška je z velké části podmíněná dědičně, rozhodující roli ale hraje produkce růstového hormonu (somatotropinu) , který je za růst lidského těla přímo odpovědný. Růstový hormon je produkován buňkami podvěsku mozkového (hypofýzy) a jeho nadprodukce způsobuje nadměrný růst těla a akromegalii ( zvýšený růst okrajových částí těly – např. prsty u rukou a nohou), snížená produkce naopak například nízký vzrůst.


Měříme, měříme …

Výšku hladiny růstového hormonu můžeme sledovat buď přímo pomocí odběrů krve, nebo nepřímo pomocí měření růstu dítěte. Růst dítěte bychom měli sledovat pravidelně, u dětí do tří let zhruba jedenkrát za tři měsíce, u dětí do šesti let jednou za půl roku, starší děti stačí měřit jedenkrát ročně. Měření bychom měli provádět nejlépe stále na jednom místě (stejný rám dveří, zeď), abychom hned viděli, o kolik dítě za časový úsek povyrostlo. Stejně tak bychom měli používat vždy stejné měřidlo, aby byl výsledek co nejpřesnější. K vyhodnocení naměřené výšky mohou také posloužit růstové tabulky a grafy.



Malý vzrůst nemusí znamenat poruchu

Zdá-li se nám, že dítě vyrostlo za poslední období méně než za předchozí, není to hned důvod k panice. V životě dítěte totiž existují dvě až tři období, kdy dítě roste pomaleji. Je to jednak v období mezi třetím a čtvrtým rokem, a potom okolo desátého a jedenáctého roku života.


Příliš malé dítě

Pokud je ale dítě vysoké jako děti o dva a více let mladší nebo pokud se odchýlilo od předtím normální růstové křivky, je na místě konzultace s lékařem specialistou – endokrinologem. Ten provede různá endokrinologická vyšetření, stanoví diagnózu a navrhne odpovídající léčbu.


Je totiž možné, že za zpomalený růst dítěte může snížená hladina růstového hormonu. V takovém případě je většinou dítěti naordinována léčba "umělým" růstovým hormonem, po níž by se měl růst vrátit k normálu. Synteticky vyrobený růstový hormon, ten je na trhu teprve od roku 1985, do té doby byl dětem podávám růstový hormon získaný při pitvách zemřelých osob. Dále lékař dítě opět přeměřuje v pravidelných intervalech, aby zjistil přesné tempo růstu dítěte a vliv léčby.


Je-li dítě naopak výrazně vyšší než jeho vrstevníci, může jít buď o vrozenou vlastnost (vysocí rodiče), genetickou odchylku (Klinefelterův syndrom) nebo o nadprodukci růstového hormonu. V každém případě je ovšem vždy velmi vhodné zkonzultovat celou věc nejen s dětským lékařem, ale především i se specialistou.


Pravidelné měření růstu dítěte a jeho správné vyhodnocení je tedy velice důležité, neboť jakákoliv odchylka může znamenat poruchu v produkci růstového hormonu a její včasné odhalení výrazně zvyšuje šanci na další normální život dítěte.


Zdroj:Růstový-hormon.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dokud deti rostly.....jeste je to videt na futre zaznamenane
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles