Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější špatné návyky při výuce psaní

1. 09. 2011 | Výchova
Z řady špatných dětských návyků spojených s psaním se učitelé nejčastěji potýkají s nesprávným držením psacích potřeb. Vyplynulo to z ankety uskutečněné na omezeném vzorku učitelů primárního vzdělávání v Libereckém kraji. Z dalších „prohřešků“ učitelé nejčastěji vyjmenovávají špatné sezení, zejména sezení z boku a skládání nohou pod tělo a špatný sklon sešitu při psaní.

Se špatným držením psacích potřeb úzce souvisí také silný tlak na psací potřeby, který vzniká, když dítě nemá uvolněnou ruku. Pro uvolnění ruky a osvojení přiměřeného tlaku je vhodná například malba štětcem. V rámci ankety učitelé také vyjmenovali zajímavé motivační aktivity, které se jim při výuce psaní osvědčily. Je to především cvičení, tedy různé uvolňovací cviky pro děti prováděné před a po psaní, říkanky, kdy si děti pomocí propojení rýmu a rytmu pohybu ruky fixují správný tvar písmene či malování nedokončených obrázků. Doplňováním některých chybějících tvarů si dítě osvojuje určité tahy, které potřebuje při nácviku písmena. Malování také slouží k uvolnění ruky.

Z technik a pomůcek využívaných při výuce psaní učitelé primárního vzdělávání oceňují především stíratelné tabulky s fixy a psaní křídami či mokrým štětcem nebo houbou na tabuli. Nejčastější špatné návyky při výuce psaníStíratelná tabulka je nejoblíbenější pomůckou pro své rychlé a snadné využití. Žáci ji mají v lavici, proto je rychle k dispozici, písmeno lze nacvičovat ve velkém i menším tvaru, fix lépe klouže po povrchu tabulky než tužka po papíře a v neposlední řadě se písmena dají smazat a opravit. Rychlejší žáci si zároveň mohou na tabulku kreslit. Při psaní a kreslení na ni se uvolňuje ruka. Psaním na tabuli si dítě uvolňuje celou paži. Výhodou je, že pracuje pod dozorem učitele, který může práci sledovat z různých míst ve třídě. Pokud je problém se zafixováním, je opět vhodnější nácvik na tabuli než s tužkou a papírem, stejně jako u tabulky. Pro děti je zajímavou technikou také práce s pískem, tedy modelace na pískovém stole s barevnými písky nebo tvorba z modelovací hmoty.


Zdroj: Jak správně psát.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Skvělý článek!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles