Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejmenší dítě ve třídě se může stát obětí šikany

10. 11. 2009 | Výchova
Malý vzrůst dítěte může znamenat nejen zdravotní problémy, ale i problémy například mezi spolužáky ve škole. Menší děti se docela často mohou stát i obětí šikany svých vrstevníků. Jak taková šikana vypadá? A lze se jí nějak bránit?


Za vším stojí odlišnost

Šikana neboli anglicky bullying je fyzické nebo psychické omezování či týrání jedince v kolektivu. Docházet k ní může ve všech věkových skupinách, nejmarkantněji se ale projevuje u dětí.

Obětí šikany se většinou stávají jedinci, kteří se vůči zbytku kolektivu nějak odlišují. Může se jednat například o nadprůměrné známky, nošení brýlí, zadrhávání v řeči, ale i o malý vzrůst. Malé děti totiž vůči svému okolí působí slabě, křehce a zranitelně, a právě to z nich u agresorů dělá snadný cíl. Agresorem pak může být jak jednotlivec, tak i celá skupina dětí, například školní třída. Většinou se ale jedná o fyzicky vyspělejšího jedince, který tím řeší vlastní zakomplexovanost, nedostatek sebevědomí a nejistotu. Takový agresor je k oběti bezohledný a mnohdy ji považuje za méněcennou.


Jak šikana vypadá

Šikana může mít mnoho podob. Mezi nejčastější patří ignorování oběti a její izolace od ostatních, pomlouvání a zesměšňování (snižování pozice v kolektivu), ale i vyhrožování, udílení násilných a manipulativních příkazů a vydírání. Mezi šikanu pak lze řadit i krádeže věcí, jejich poškozování a nedovolenou manipulaci s nimi. Za nejvyšší formu šikany se považuje fyzické násilí agresora na oběti, které může zahrnovat jak „nevinné“ pošťuchování, tak i regulérní bití.


Reakce oběti

U šikanovaného školáka většinou dochází ke zhoršení školního prospěchu, častějším absencím a záškoláctví. Klesá jeho sebevědomí a má obvykle problém s navazováním nových kamarádských vztahů. Někdy může dojít i na tzv. kumulovaný efekt šikany, kdy šikanovaný získává pocit, že není v pořádku a šikanování si zaslouží. V nejzávažnějších případech se pak může pokusit i o sebevraždu.


Jak se šikaně bránit

Pokud u svého dítě zpozorujete některé z varovných příznaků (uzavírání se do sebe, neochotu mluvit o škole atd.), je dobré si s ním promluvit, pokusit se, aby se vám svěřilo. Je třeba ho ale ujistit, že pokud vše přizná, bude vše v pořádku a potrestaní viníci se o šikanu znovu nepokusí. Dalším krokem u šikanovaného školáka by mělo být řešení celé situace s třídním učitelem a ředitelem školy a exemplární potrestání viníků. Krajním řešení je pak přestup dítěte na jinou školu.


Zdroj: Růstovýhormon.cz

Mirka Bali

Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vzpomínám si, že moje dcera byla dlouhá léta nejmenší ve třídě a navíc jaksi nepadla do oka ani paní učitelce a tak se stala "otloukánkem", pokoušela jsem se jí vysvětlit, že jen hloupí se smějí, takže se naučila bránit, když přišla po 15-ti letech na sraz po skončení základky, tak ji většina ani nepoznala a vrátila se domů ráno, takže se určitě bavila dobře. Děti dokáží být velmi zlé, ale učitelé by měli být dobrými pedagogy a ne se starat jen o výši svého platu, což se v dnešní době většinou děje.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles