Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okolo čtvrt milionu lidí letos navštívilo desátý ročník Bambiriády

31. 05. 2008 | Výchova
Okolo čtvrt milionu lidí se nechalo oslovit heslem NESTŮJ, POJĎ SE PŘIDAT! MÁŠ PRÁVO MÍT KAMARÁDY, které provázelo letošní, v pořadí již desátou Bambiriádu. V rozmezí čtyř dnů – od 22. do 25. května 2008 – do některého z bambiriádních areálů ve 28 městech ČR měly namířeno většinou rodinné výpravy s menšími dětmi.
Jubilejní podnik, uspořádaný tradičně Českou radou dětí a mládeže (ČRDM) měl odezvu i v zahraničí – například v sousedním Slovensku se počet „bambiměst“ z loňských tří zdvojnásobil na šest, přičemž v pěti z nich v Žilinském kraji prošlo podle tamních pořadatelů bambiriádními branami přes 20 000 návštěvníků.  

BambiriádaCharakteristickým rysem Bambiriády 2008 byl důraz kladený organizátory jednak na fenomén kamarádství, a jednak na dostupnost alespoň části bohaté programové náplně i handicapovaným návštěvníkům. Tento aspekt letošního ročníku zosobňovala svou prezentací hlavně Nadace Leontinka, která pomáhá dětem a studentům ve věku do 25 let se zrakovým postižením. Její nabídka zahrnovala mj. dětské hmatové knížky, pomůcky a hračky pro nevidomé. Zájemci si mohli také vyzkoušet chůzi se slepeckou holí a k dispozici jim byla rovněž imitace různých zrakových vad ve formě speciálních brýlí, které jim po nasazení naznačily, jak vypadá svět zrakově postižených; magnetem pro děti byli slepečtí pejsci.

Bambiriádními městy se letos staly:
České Budějovice, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Chrudim, Jaroměř, Jeseník, Karlovy Vary, Kladno, Klatovy, Krnov, Liberec, Náchod, Ostrava, Plzeň, Poděbrady, Praha, Prostějov, Rychnov n. Kněžnou, Šumperk, Tábor, Třebíč, Třinec, Uherské Hradiště, Zábřeh a Zlín.

BambiriádaZákladní osnovu celé akce tvořily jako vždy ukázky celoroční činnosti rozličných mládežnických spolků a organizací. Dobrovolníci z těchto sdružení znovu a znovu trpělivě předváděli nově příchozím, co je pro jejich členy a členky tak běžné: nejrůznější hry, soutěže, zápolení v netradičních sportovních disciplínách, tábornické, vodácké a záchranářské dovednosti i rozmanité výtvarné aktivity. Mezi juniorská uskupení, jejichž „živé expozice“ spoluvytvářely typickou bambiriádní atmosféru, patřily třeba Mládež Českého červeného kříže, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Salesiánské hnutí mládeže, AFS Mezikulturní programy, Asociace malých debrujárů ČR, Liga lesní moudrosti, Dětská tisková agentura či Royal Rangers. Součástí informačního servisu Bambiriády 2008 se stal rozcestník Bambibod, který má sloužit především rodičům k vyhledávání kvalitních volnočasových aktivit pro jejich děti.

V rámci Bambiriády se již tradičně předávaly výroční Ceny ČRDM „Přístav“.  Více se dozvíte také v našem článku: Cena Přístav za podporu mimoškolní práce s dětmi zná své letošní laureáty

BambiriádaSmyslem Bambiriády je připomínat možnosti, které pro smysluplné trávení volného času nabízejí dětská sdružení a zdůraznit i význam tisíců dobrovolníků, kteří v nich věnují svůj volný čas mimoškolní výchově nejmladší generace. Akce se v řadě míst těší i podpoře politiků, kteří nad ní přebírají regionální záštity, jako kupříkladu v Táboře (a Sezimově Ústí) hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník či senátor Pavel Eybert, v Plzni hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann, ostravský primátor Petr Kajnar nebo uherskohradišťský starosta Libor Karásek. Čas na Bambiriádu si letos kromě jiných udělali také senátorka Alena Gajdůšková s poslancem Josefem Smýkalem (Zlín) nebo poslanec Rudolf Kufa (Třinec).

Další informace a aktuální zpravodajství z měst najdete na oficiálních webových stránkách Bambiriády.

Motto Bambiriády:

Nestůj! Pojď se přidat. Máš právo mít kamarády.



ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !