Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Posíláte své dítě na tábor?

10. 07. 2010 | Výchova

Pojede vaše dítě v létě na tábor? Už máte pobyt zajištěný nebo teprve váháte, zda vůbec svoji ratolest svěříte do rukou „někoho cizího“?  Možná vám bude přínosem rozhovor s psycholožkou Mgr. Kateřinou Beerovou.


Jsou dětské tábory pro děti nějak přínosné nebo je lepší poslat dítě k babičce na venkov?


Dětské tábory jsou zpravidla velmi přínosné, děti se učí bez dozoru rodičů větší samostatnosti, ohleduplnosti i týmové spolupráci. Pokud se rodiče rozhodují mezi dětským táborem a prázdninami na venkově u babičky, může to být u každého dítěte velmi individuální. I u babičky se dítěti dostane určité svobody, které s rodiči nemá, navíc pokud je zvyklé k babičce jezdit každý rok, určitou partu kamarádů tam také již má. Pokud nejde zrealizovat obě dvě možnosti, doporučuji rodičům dát především na názor samotného dítěte a jeho přání, kde by chtělo vytoužené prázdniny trávit.


"Nezvlčí" děti na táboře?


taborDle mých zkušeností s dětskými tábory je to spíše opačné. Děti často své vedoucí považují za větší či jen jinou autoritu než své rodiče a mohou se naučit mnoho důležitých věcí pro život.


Jak se díváte na zájmové tábory s různým zaměřením?


Pokud jede dítě na tábor, které je zaměřené na aktivitu, jež dítě nezajímá či ještě hůře nemá ji rádo, pobyt dítěte na takovém táboře může být pro něj velmi nepříjemný a někdy až traumatizující. Samozřejmě i toto je velmi individuální a i dítě, které o danou aktivitu nejeví zájem, může z tábora přijet jako její největší fanoušek. Pokud se rodiče rozhodnou pro specializovaný tábor, doporučuji nejprve danou aktivitu vyzkoušet o víkendu s celou rodinou, snažit se dítě povzbudit a chválit jej, i když mu daná činnost hned nepůjde. Pokud bude jeho nezájem trvat, zkuste najít jinou činnost.


Lze zabránit stesku po rodičích? Jak často dětem psát?


I stesk po rodičích je v určitém věku přirozený. Dle mého názoru je v dnešní době mobilních telefonů mnohem snazší stesku předcházet nebo jej minimalizovat. Pokud rodiče vědí, že jejich dětem se bude velmi stýskat, doporučuji psát dopisy obden, někdy stačí i jen pohled či dopis s obrázkem, který potěší. Pokud je stesk opravdu velký, je důležité dětem vysvětlit, že odloučení od rodičů má omezené trvání a jednou skončí i s koncem tábora. Při smutcích dětí hrají také velkou úlohu samotní vedoucí, kteří pokud vymyslí dostatečně zajímavé a plnohodnotné aktivity, velmi rychle tím zaměří pozornost dětí na něco jiného a ty pak už nemyslí tolik na rodiče.


A co šikana, může dítě takový zážitek nějak poznamenat?


Šikana na táborech existuje, stejně jako v jakémkoli jiném školském zařízení. Předcházet šikaně se musí dlouhodobě, rodiče by měli své děti podporovat v jakékoli aktivitě, která jim jde, vychovávat z nich zdravé, sebevědomé osobnosti, které jsou však také tolerantní k nedostatkům ostatních. Dítě by se mělo naučit účinně bránit, znát svou hodnotu a mít důvěru ve své rodiče, aby se jim nebálo vše svěřit. Dítě by mělo vědět, že pokud se on někomu nebude líbit nebo o něm bude někdo říkat něco ošklivého, problém není v něm samém, ale v tom, který jej napadá. Je potřeba o šikaně s dítětem mluvit a nebát se jej podpořit v tom, aby na táboře vyhledalo, pokud je šikanováno, pomoc dospělého.


Rodiče se někdy bojí poslat své dítě na tábor kvůli zneužívání, znáte takový případ?


taborI zneužívání dětí je potřeba předcházet dlouhodobě. Děti by měly vědět, které dotyky jsou ty správné a které nesprávné, které již zasahují do jeho osobního tělesného prostoru. Měly by umět se ohradit a rychle zastavit tento nepříjemný dotyk. Agresor pak zpravidla v dalším obtěžování nepokračuje. Dítě by se pak nemělo bát vše svěřit blízkému dospělému, kterému věří. Pokud děti znají svá práva a vědí, že i něco takového se může stát, jsou připravené zareagovat tak, aby to pro ně mělo co nejmenší následky.


Pokud se rodiče chtějí sami ujistit, že nic takového se nemůže na táboře stát, mohou se informovat u jiných dospělých na tábor, kam posílají své dítě, z předchozích ročníků. Na internetu existují diskuse rodičů, kde si mohou předat zkušenost s určitým táborem. Sám rodič může vyhledat vedoucího táboru a ujistit se, že on zná dobře všechny vedoucí, které s ním na tábor jedou. Dle mého názoru nemají pedofilní vedoucí tolik možností zneužít nějaké dítě na táboře, neboť velmi málo kdy je s nimi dítě o samotě. Větší riziko tvoří vedoucí skautských či jiných stálých oddílů, kteří mají možnost se svými svěřenci scházet opakovaně.


Zdroj: Henkel.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Posíláte své dítě na tábor?:

Posíláte své dítě na tábor?
Posíláte své dítě na tábor?
Posíláte své dítě na tábor?
Posíláte své dítě na tábor?
Posíláte své dítě na tábor?
Posíláte své dítě na tábor?
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
NE NEJEZDÍ KDYŽ TO VIDÍM TAK ANI NÁHODOU
Obrázek uživatelky
profil
jezdivaly i bez overovani........nikdy jsem si nepripoustela nejaky problem....verila jsem dospelym, ze se o deti dobre po tu dobu postaraji
Nikdy se nevyskytl nejaky problem a deti vzdy prijely domu spokojene
Obrázek uživatelky
profil
mé děti jezdívaly, většinou přijely spokojené, jen jednou se stalo, že vystoupily z autobusu a syn řekl - bylo to krátké a dcera - bylo to dlouhé, té se stýskalo, bylo ji 8 let, později v pohodě
Obrázek uživatelky
profil
tábora jim jen prospějí
Obrázek uživatelky
profil
dcera jezdívala každý rok od první třídy, ale syn byl jednou a víc nechtěl...nenutily jsem jej....vnučka taky jezdí každý rok a už se zase těší, jede ve středu......ale ona je cestovatelka od malička.......Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles