Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Budou se naše děti učit psací písmo nebo už jen tiskací?

11. 10. 2011 | Zajímavosti
Možná nás čeká jedna z nejradikálnějších změn v učivu základní školy. Na některých školách už tato inovace dokonce začala. Týká se naprosto základní věci a to je psaní.

O jaké nové písmo se jedná? Nazývá se Comenia Script a pro laika vypadá jako tiskací písmo. Ve skutečnosti se jedná o nespojované psací písmo, které vymysleli čeští odborníci jako inovaci pro zlepšení stávajícího písma.
Proč vůbec toto nové písmo vzniklo? Jazykovědci, grafologové, pedagogové i řada dalších odborníků se neustále snaží zkvalitnit výuku dětí. Nelze si nevšimnout široké variability dnes používaného písma. Řada lidí běžně používá raději písmo tiskací a zbytek si písmo psací upravuje podle svého.

Píšete psacím písmem? Pokud nejste zrovna učitelka první třídy, pak s největší pravděpodobností upravujete nejen řadu jednotlivých písmenek (No schválně, vzpomenete si, jak se správně píše malé s, velké L nebo X?) ale také celkový ráz písma – sklon, velikost, návaznost písmenek... A právě tato nejednotnost přináší řadu potíží. Stačí, když dostanete za úkol přečíst na svatbě blahopřání. Teta Jindřiška píše takhle, prastrýc Tonda zase jinak a vy budete mít pravděpodobně značné potíže vše bez chyby přeluštit! (Zeptejte se učitelů, jak „dobře“ se jim opravují písemky...)

Písmo Comenia Script se snaží o co nejvyšší přirozenost a jednoduchost. Písmena jsou oblá, snadno i rychle se tedy píšou a uživatele nenutí ke zjednodušování tvarů. Tato verze se také mnohem snadněji učí, děti si ji rychleji vštípí, pro jemnou motoriku jejich ručiček není tak složitá a proto se také nedopouštějí tolika chyb. I děti, které by klasickým písmem „škrábaly“, budou mít písmo úhledné.

Comenia ScriptSamé výhody? Kdepak. Pochopitelně existuje i řada problémů. Ne na posledním místě stojí komplikace během přechodného období, kdy bude řada lidí psát pouze psacím a část populace pouze Comenia Script. Ale pravděpodobně největším problémem je samotný proces učení a zejména jeho vliv na pozdější schopnosti a paměť. Psací písmo je sice složitější, ale někdy zjednodušení nemusí přinášet samé klady. Složitější úkol nutí k vyšší disciplíně a příznivě ovlivňuje také paměť a jemnou motoriku. Není náhodou, že pracovití Japonci píší znakovým písmem (kdy každé slovo představuje jiný znak).

Závěr ponechám na vás. Líbí se vám nové písmo? Těšíte se, až jím budou psát vaše děti? Nebo jste spíše tradicionalista a nechali byste vše při starém? Výsledný efekt nám ukáže až čas...

Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moje dcera mívala před mnoha lety velký problém ve škole s psaním, známka z jejího škrabopisu ji kazila vysvědčení. Ve čtvrté třídě ji rozumná učitelka povolila psát tiskacím písmem a byyl klid, píše mnohem rychleji a čitelněji, než mnozí psacím.
Obrázek uživatelky
profil
a co potom podpis! Dříve jsem se divila, jak se mi podepisují cizinci - tiskacím, jsem si říkala co je to za podpis, když tiskacím napíše své jméno, ale tak to bude vypadat později i unás, jestli se tato novinka ujmeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
píšu psacím i tiskacím, doufám, že moje děti taky budou psát psacím i tiskacím
Obrázek uživatelky
profil
Víc než psací nebo tiskací mi vadí,když někdo píše bez diakritiky,to je strašný zvyk z psaní zpráv do mobilu.Jsem také ze staré školy,ráda píšu dopisy a nikdy bych třeba gratulaci neposlala mobilem nebo mailem,to se mi zdá vůči oslavenci skoro urážlivé.Ale je to věc každého,záleží na výchově.
Obrázek uživatelky
profil
jsem staromódní na svůj Kristův věk, ale já bych nechala klasiku. Já dodnes, když potřebuji něco napsat rychle, používám psací, přijde mi to rychlejší než tiskací a jak v článku píší o tetě Jindřišce, že každý píše jinak a nejde to přečíst - no tak si každý upraví i ten csript. Snad když budu chtít psát někomu gratulaci, tak ji napíšu pomalu a tak aby to přečetl.A pak nepřečtou to, co rodiče napíší někdě psace, jak se to učily oni. Já myslím, že ne vše potřebuje změnu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles