Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chcete se stát matkou – pěstounkou v SOS dětské vesničce?

18. 11. 2012 | Zajímavosti
Nejstarší SOS dětská vesnička u nás hledá nové matky – pěstounky.  Budoucí matka – pěstounka projde školením, bude se aktivně účastnit života rodina v roli „tety“ a následně jí bude přidělena skupina vlastních dětí, které bude mít v pěstounské péči až do jejich dospělosti. Vzdát se svého současného života a přijmout tak velký  a těžký úkol je velká výzva.

Pěstounská péče si žádá celého člověka, vyzrálou, harmonickou osobnost s hlubokou motivací pomáhat a přijmout za své cizí děti, milovat je a připravit jim dobrý životní start. Ženy pěstounky ale ve svém konaní nejsou osamoceny – jsou obklopeny pevnou sítí, tvořenou psychology, ostatními matkami a personálem vesničky, vždy ochotným pomáhat.

Chcete se stát matkou – pěstounkou v SOS dětské vesničce?Myšlenka SOS dětských vesniček vznikla v drsných letech po druhé světové válce. Zbídačená Evropa se těžce vyrovnávala s válečným marasmem a s osudy tisíců dětí, které přišly o rodiny. Až Rakušan Hermann Gmeiner vytvořil projekt, který měl spojit osudy sirotků se ženami, které při válečném běsnění přišly o své muže.
Zrodil se tak zcela unikátní projekt, který pomáhá dodnes. Protože opuštěných dětí, které končí v ústavní péči, bohužel neubývá.

V bývalém Československu se ujala myšlenka SOS dětských vesniček v šedesátých letech. Karlovarská vesnička vznikla první – v roce 1970. Po ní ve Chvalčově a jako poslední, třetí na našem území, v roce 2003 SOS dětská vesnička v Brně Medlánkách.

SOS dětskou vesničku tvoří komplex rodinných domů, které obývá vždy jedna matka se třemi až sedmi dětmi. Část z nich jsou obvykle sourozenecké skupiny, ale i když děti nepojí biologické vazby, vyrůstají jako sourozenci. Život rodin ve vesničce je stejný jako v reálném životě jak ho všichni známe – děti navštěvují školky a školy, zájmové a sportovní kroužky, s matkou pěstounkou nakupují, vaří, vykonávají obvyklé domácí práce a učí se tak běžnému životu. Učí se znát hodnotu peněz, práce, chápat sociální vztahy a aktivně je budovat. Matka – pěstounka vytváří své rodině zázemí, pocit bezpečí  a stability, děti vyrůstají v harmonickém prostředí obklopeny zájmem a láskou, což pozitivně formuje jejich osobnost a zároveň je připravuje pro vstup do života.

Chcete se stát matkou – pěstounkou v SOS dětské vesničce?SOS dětské vesničky mimo materiálního zázemí poskytují matkám – pěstounkám i psychologickou pomoc, do rodin dochází „tety“, které pomáhají s péčí o děti i domácnost, matky mají nárok na peněžitou podporu, která jim ze zákona náleží a jejich pobyt ve vesničce je z pohledu sociálního a zdravotního pojištění chápán jako výkon zaměstnání, započítává se tedy do výpočtu penze. Samozřejmostí je také nárok na dny pracovního volna a pět týdnů dovolené na zotavenou

Práce matky pěstounky je určena pro ty ženy (nebo manželské páry), které buď děti nemají, nebo jim již odrostly a opustily domov. Pro ženy, které cítí, že v sobě mají ještě spoustu lásky a mateřského citu, který mohou předat dál. Předat sociálně znevýhodněným dětem, dětem, pro které je jakkoliv vynikající ústavní výchova velkým limitem pro vstup do života a plnohodnotné zapojení se do společnosti.

Cílem SOS dětským vesniček
je vytvářet harmonické a láskyplné prostředí, ukázat dětem, které ve svém životě moc lásky nedostaly, že mohou být milovány, že se mohou cítit bezpečně a zároveň jim poskytnout místo, kam se bez obav mohou kdykoliv vrátit pro pomoc či radu. O objetí nemluvě.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Chcete se stát matkou – pěstounkou v SOS dětské vesničce?:

Chcete se stát matkou – pěstounkou v SOS dětské vesničce?
Chcete se stát matkou – pěstounkou v SOS dětské vesničce?
Chcete se stát matkou – pěstounkou v SOS dětské vesničce?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
A tato protilidová vláda chce SOS vesničky zrušit.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem je obdivovala.........
Obrázek uživatelky
profil
Moc maminky z SOS vesniček obdivuji,kolik mají v sobě lásky a trpělivosti pomáhat dětičkám...
Obrázek uživatelky
profil
Měla tu čest, že jsem mohla chodit do Dětského centra nebo-li do Dětského doma ve Veské u Pardubic. Oblíbila jsem si tam dva bratry Viktora a Jaroška. Viktor byl starší. Chodila jsem tam s kamarádkami a dokonce se přidal i můj manžel. Dodnes slyším, jak na mě volá malý Jaroušek :"tetooooo, pusuuuuu"....zapomněla jsem se totiž rozloučit pusou. netušila jsem, že to bude moje poslední návštěva za těmito chlapci, protože pak měli to štěstí, že šli do pětounské péče. Ráda na ně vzpomínám.....určitě jsou šťastní.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles