Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čokoláda – ženská záležitost

30. 09. 2015 | Zajímavosti
Čokoláda jako lék
Čokoláda byla dlouho považována za lék a ještě na počátku 20. století se prodávala v lékárnách. Mnozí by jistě léčbu čokoládou ocenili i dnes!
K žádoucím projevům působení této „dobroty“ na organismus postačí 20 g kakaa nebo 15 g čokolády denně.

Čokoláda – ženská záležitost

Ženy touží po čokoládě 2x častěji než muži. Čím je to způsobeno? Pravá čokoláda obsahuje velké množství biologicky aktivních látek, které kromě tělesné schránky ovlivňují i psychiku. Fenyletylamin je jednou z nich. Přirozená potřeba fenyletylaminu stoupá při psychickém napětí, např. před menstruací nebo při vyčerpání. Fenyletylamin působí silně antidepresivně – zmírňuje pocity strachu a úzkosti. Mimo jiné se jej více vylučuje v mozku zamilovaných.

Nějaká další „povzbuzovadla“?

Další povzbuzující látkou v čokoládě je teobromin. Teobromin uvolňuje cévy a tím snižuje krevní tlak. Navíc stimuluje srdce a má močopudné účinky. Dříve se teobromin z kakaových bobů užíval při léčbě srdeční nedostatečnosti a astmatu. Čokoláda obsahuje také velmi malé množství kofeinu, který povzbuzuje nervovou soustavu. Řada fosfolipidů a nukleotidů obohacuje čokoládu o látky zlepšující činnost mozku a látky působící na zvýšení syntézy tryptofanu. Tryptofan má antidepresivní účinek. Podobně působí i lecitin, který se do čokolády přidává jako emulgátor. Zvýšenou chuť na čokoládu při psychické zátěži a napětí si vysvětlujeme také poměrně vysokým obsahem hořčíku a vápníku.

čokoláda

Antioxidanty

V čokoládě nalezneme polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi. Doporučují se jako prevence proti rakovině. Obsah polyfenolů v čokoládě je srovnatelný s obsahem polyfenolů v čaji nebo v červeném víně.

A naše linie?

Čokoláda i přes vysoké množství tuku neobsahuje cholesterol. Cholesterol nalezneme maximálně v mléčné čokoládě. Na syntézu „hodného“ cholesterolu má pozitivní vliv obsažená kyselina stearová.


Ale pozor….

Řeč byla o kvalitní hořké čokoládě, ne o čokoládových náhražkách! Zatímco pravá čokoláda obsahuje výhradně přísady, které vznikají při přeměně bobů kakaovníku, obsahuje imitace čokolády pouze kakaový prášek s nízkým obsahem tuků. Kakaové máslo se nahrazuje rostlinnými nebo živočišnými tuky. Imitace čokolády se používá hlavně jako čokoládová poleva na sušenky, zmrzlinu apod.

Historie čokolády

Kakaové boby původně rostly jen v pralesích Jižní a Střední Ameriky. Jako první prý z nich uvařili hořkou tekutinu Mayové, kteří s kakaovníkem spojovali řadu rituálů. Aztékové pochutinu „chocolatl“ označovali za zdroj duchovní moudrosti a energie s afrodisiakálními účinky. Do Evropy přivezl kakaové boby Hernando Cortéz, který dobyl říši Aztéků. V polovině 16. století si „nápoj Bohů“ získal oblibu po celém Španělsku. Casanova ji doporučoval jako afrodisiakum Madame du Barry - milence Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI. ji pili několikrát denně. V polovině 18. století bylo již pití čokolády velmi módní a zdomácnělo na všech evropských dvorech.

Víte, že...

...…staří Mayové považovali čokoládu za afrodisiakum?......
……za 2. světové války se čokoláda dávala vojákům pro zlepšení vytrvalosti a odolnosti……
……zvýšené množství fenyletylaminu, který obsahuje čokoláda, se vylučuje v mozku     zamilovaných……
……si můžete dopřát čokoládový zábal, čokoládovou koupel nebo masáž ve vybraných salonech? Čokoláda zvlhčuje, vyživuje a omlazuje pokožku. Zbavuje pleť vrásek a seschlé kůže a vrací ji jemnost.......
……existuje Mezinárodní čokoládový festival? Koná se v  portugalském historickém městečku Óbidos, kam se sjíždějí profesionální cukráři, aby předvedli své umění.....

Výroba čokolády

čokoláda

První továrnu na čokoládu založila v Holandsku v roce 1815 firma van Houten. V roce 1879 Rudolf Lindt objevil postup, kterým potlačil přirozeně hořké látky kakaového bobu a hmotu zjemnil přidáním kakaového másla. Hořká čokoláda se připravuje z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Dodáním sušeného mléka vzniká základ mléčné čokolády. Bílá čokoláda se vyrábí z kakaového másla, cukru a mléčného prášku. Jednotlivé druhy čokolády obsahují různé podíly kakaové sušiny a kakaového másla. Nejjemnější druhy mají vždy vysoký podíl obojího. První plněné čokoládové bonbony se objevily v roce 1913. Naší největší čokoládovnou byla „Orionka“ založená v roce 1896 Františkem Maršnerem, který v Praze na Vinohradech původně vyráběl turecký med.

A když budete odvažovat svůj příděl čokolády na lékárnických vahách, můžete vychutnat její pozitivní účinky bez těch negativních důsledků na váze.

Zdroj: Manner


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
miluju jiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Miluju čokoládu ...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Čokoládu zbožňuji...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
všechny čokoládky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles