Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Evropské fondy pomáhají při návratu do zaměstnání

14. 11. 2009 | Zajímavosti

Ubývání jeslí, nedostatek místa ve školkách, ztráta kontaktu s pracovním prostředím, to všechno jsou problémy, kterým musí čelit rodiče malých dětí, pokud se chtějí vrátit zpět do zaměstnání.

Pro firmy je zase těžké nahradit kvalifikované pracovníky, kteří odcházejí na mateřskou dovolenou. Rodičům i firmám mohou pomoci aktuální projekty financované z Evropské unie. Mezi ně patří například zřizování firemních školek či vytvoření manuálu, jak efektivně sladit práci a rodinu.

Největším problémem je pro mě v současné době sehnat hlídání,“ říká třicetiletá Tereza, která se doma stará o dvouletou Stellu. Před odchodem na mateřskou dovolenou pracovala jako hlasatelka v rozhlase. „V práci si za mě zatím našli náhradu, ale i tak mám možnost několikrát do týdne hlásit zprávy. Bohužel ale nemohu nechávat malou doma samotnou. A že bych ji brala s sebou do rozhlasu, o tom nemůže být ani řeč.

penizeS tím, že nalézt pro děti odborné hlídání je v současnosti velký problém, souhlasí i Jitka Kolářová z organizace Gender Studies. „V Česku stále ubývá zařízení, která pečují o děti do tří let, jako jsou například jesle. Školky pak z kapacitních důvodů často přijímají jenom starší děti, třeba až pětileté. Soukromá zařízení existují, ale pro řadu rodin jsou finančně nedostupná.

To však podle ní není jediný problém, se kterým se rodiče s malými dětmi při návratu do zaměstnání potýkají. „Spousta firem stále neumí se zaměstnanci  na mateřské nebo rodičovské dovolené komunikovat a často s nimi kontakt zcela přeruší. Zaměstnavatelé také nejsou schopni nabízet rodičům flexibilní formy práce, jež by jim usnadnily skloubení práce a rodinných povinností. Tím ztrácí nejen zaměstnance, ale i investice, které do toho člověka vložili.

Právě organizace Gender Studies nabízí v rámci projektu Zaměstnavatelé pro slaďování osobního a pracovního života firmám audit Rovné příležitosti. Ten zhodnotí, jaké panují na pracovišti podmínky pro zaměstnance a navrhne doporučení pro zlepšení. Na projekt získala organizace více jak pět a půl milionů korun z fondů Evropské unie.

Pro zaměstnané rodiče malých dětí bude také například vytvořen manuál, jak efektivně sladit práci a rodinu. Součástí projektu je například i informační centrum poskytující literaturu a informace z oblasti rovných příležitostí žen a mužů. 

V podstatě hned, jak jsme vytvořili metodiku auditu, začali jsme s jeho realizací v několika firmách,“ říká Jitka Kolářová. „Takže se zájmem firem o tuto službu jsme zatím velmi spokojení.“

Zájem o audit Rovné příležitosti dokazuje, že řada soukromých firem začíná rodičům s malými dětmi vycházet vstříc.

rodinaJeště před několika lety bylo běžnou praxí, že ve firmách neradi přijímali ženy s malými dětmi,“ říká náměstkyně primátora Markéta Reedová, která má na starosti evropské fondy. „Dnes však mají ženy děti v pozdějším věku a za tu dobu už ve svém oboru stihnou něco dokázat. Zaměstnavatelé pak o ně neradi přicházejí a proto se jim snaží poskytnout různé výhody.“

Jednou z nich může být i založení firemní školky. Tato v zahraniční již běžná zařízení se v České republice teprve rozjíždějí, firmy často brzdí nákladnost takového projektu. Přitom k založení školky je právě teď ta nejlepší doba. Dotace z Evropské unie totiž v prvních dvou letech pokryjí značnou část nákladů na provoz. Zaměstnavatelům, kteří se rozhodnou ve své firmě odborné hlídání dětí realizovat, může pomoci poradenské centrum Firemní školky.

Podpořili jsme i projekt společnosti Siemens, která se rozhodla vzdělávat rodiče na mateřské dovolené a usnadnit jim tak návrat do práce,“ říká Markéta Reedová. „Jsem za všechny tyto aktivity velice vděčná. Sama totiž dobře vím, jak je těžké skloubit výchovu dítěte s náročnou prací.“

Informace o finančních zdrojích EU pro hl. m. Praha

Hl. m. Praha může čerpat ze dvou speciálních operačních programů - Operační program Praha - Konkurenceschopnost a Operační program Praha – Adaptabilita. Jejich řídícím orgánem je hlavní město Praha. V rámci Magistrátu hl. m. Prahy se o řízení obou programů stará odbor fondů Evropské unie. Tyto dva programy nepředstavují sice jediný finanční zdroj pro hlavní město, jsou však zdrojem největším a tím i nejdůležitějším.

Operační program Praha – Konkurenceschopnost podporuje investiční projekty zaměřené především na zkvalitnění dopravní infrastruktury, životního prostředí, vědy a výzkumu a podnikání v Praze – například rozšiřování tramvajových tratí, revitalizace bývalých průmyslových areálů či výstavba podnikatelských inkubátorů.

Operační program Praha – Adaptabilita se orientuje na počáteční i další vzdělávání a sociální projekty. Financuje se zavádění moderních metod výuky do škol, které by motivovaly mladé lidi ke studiu. Dotuje se také rozšiřování kvalifikace zaměstnanců. Tento program pomáhá i ekonomicky, sociálně či zdravotně znevýhodněným lidem při hledání práce.


Zdroj: Magistrát.praha-město.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !