Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak daleko sedět od televizoru?

24. 09. 2016 | Zajímavosti
Požitek ze sledovaného filmu neovlivňuje pouze obrazová kvalita televizoru. Kromě klasických testů jsme proto provedli studii, v níž jsme zjišťovali, jaká je optimální sledovací vzdálenost v závislosti na velikosti obrazovky a rozlišení. Ukázalo se, že nejpříjemněji se na TV dívá ve vzdálenosti odpovídající necelému 2,5násobku úhlopříčky. Zaměřili jsme se také na schopnost diváků poznat kvalitativní rozdíly mezi Full HD a Ultra HD. Oproti očekávání nejsou subjektivně tak jednoznačné.

Studie se zúčastnilo celkem 25 osob obou pohlaví a různého věku. Pro první zkoušku byly použity tři modelově příbuzné televizory o úhlopříčkách 40, 48 a 55 palců (102, 122 a 140 cm) s velmi podobnou kvalitou obrazu. Jednotlivým účastníkům testu byly na všech televizorech promítány filmy ve Full HD a Ultra HD kvalitě – nebylo jim však sděleno, jaké rozlišení se v daný okamžik používá. Úkolem každého člena testovacího panelu bylo nalézt pozici, ze které se mu na televizi dívalo nejpohodlněji. Kromě této ideální vzdálenosti měli respondenti uvést minimální a maximální vzdálenost, ze které považovali sledování z hlediska komfortu za akceptovatelné. Stejný úkol museli splnit dvakrát (v různých dnech), a to pro všechny úhlopříčky a obě rozlišení.

Optimum: necelý 2,5násobek úhlopříčky


Ukázalo se, že rozdíly v průměrné optimální pozorovací vzdálenosti mezi Full HD a Ultra HD jsou pro všechny tři použité úhlopříčky minimální, byť je vnímaná ideální vzdálenost v případě Full HD o něco větší než u Ultra HD – rozdíly se pohybovaly v řádu jednotek procent. Více než rozlišení se na optimální vzdálenosti podepisuje úhlopříčka. Platí, že čím větší je obraz, tím větší je pohodlná pozorovací vzdálenost – přibližně 2,5 m u 40palcových, 2,75 m u 48palcových a 3,2 m u 55palcových televizorů.

sledování televize






















Ultra HD: polovina rozdíl nepozná


Pro účely druhého testu byly použity dva 48palcové televizory – jeden s Ultra HD, druhý s Full HD. Členům panelu opět nebylo prozrazeno, který má jaké rozlišení. Jejich úkolem bylo říci, která z televizí podle nich nabízí ostřejší a detailnější obraz. Test byl proveden podle dvou scénářů – v prvním divák seděl 1,5 m od televizoru, ve druhém ve vzdálenosti odpovídající průměrné optimální, která byla zjištěna v předešlém testu.

Výsledky jsou zajímavé. 40 % respondentů vnímalo více detailů u Ultra HD televize, 12 % kupodivu připadalo detailnější Full HD. Pro téměř polovinu účastníků však byly rozdíly stěží rozpoznatelné. Podobný poměr jsme zaznamenali u obou sledovaných pozorovacích vzdáleností.

Zdroj, foto: dTest


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !