Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak nepodcenit výběr a připravit se na zápis do základní školy

21. 01. 2013 | Zajímavosti
Zápis do základní školy je pro děti i jejich rodiče velkým životním krokem. Už dávno neplatí, že jde pouze o přípravu na mnohem důležitější navazující vzdělání a že tedy výběr „základky“ není až tak podstatný. Právě naopak - na základní škole totiž dítě získává nejen nové vědomosti, ale také rozvíjí svou schopnost a zájem je vstřebávat a samostatně vyhledávat. Základní škola zároveň do jisté míry formuje osobnost dítěte, a může tak v mnoha ohledech ovlivnit jeho budoucí (nejen) profesní vývoj. Podle čeho tedy vybírat?

Zajistěte si dostatek informací


Velmi cenným zdrojem jsou reference lidí z vašeho okolí, kterým důvěřujete. Neomezujte se však pouze na ně, ani na informace o školách, které se nacházejí v blízkosti vašeho bydliště.  Nejprve zvažte, jaký typ školy bude pro vaše dítě nejvhodnější podle jeho zájmů i povahy, protože se nabízí řada možností, například školy s rozšířenou výukou jazyků či více zaměřené na jinou oblast nebo školy mezinárodní.

Jak nepodcenit výběr a připravit se na zápis do základní školyPoté si pořádně prohlédněte webové stránky školy a zjistěte si, jak přistupují ke vzdělávání. Mnohem důležitější, než v našich podmínkách zažité memorování velkého množství učiva, je totiž právě již na základní škole vzbudit u dítěte zájem o nové znalosti a informace a také vypěstovat aktivní schopnost je vyhledávat a používat.  Již na stránkách si tedy zjistěte, jaká je filozofie školy, kolik žáků je v jedné třídě a zda má učitel skutečně možnost se jim individuálně věnovat.

Podívejte se, podle jakých osnov se na škole vyučuje. Doba, kdy se lidé obávali výuky podle zahraničních vzdělávacích osnov, je již minulostí. Nejen příjemným, ale také velmi užitečným bonusem je moderní vybavení školy – například interaktivní tabule či vybavení další technikou, kterou budou děti v životě potřebovat dobře ovládat. Důležitý je také přístup k výuce cizích jazyků, které jsou nepostradatelné. V tomto případě mají velkou výhodu například mezinárodní školy, kde děti k osvojení cizího jazyka přirozeně motivuje potřeba kontaktu se spolužáky jiných národností. 

Není nad osobní zkušenost


Internet je dobrý základ, ale vidět poprvé zvolenou školu až při zápisu je pozdě.  První z možností je návštěva dne otevřených dveří, který ale může být poněkud stylizovaný. Pokud vám to škola umožní, přijďte se do ní tedy podívat i při běžném režimu. A čeho si při osobní návštěvě všímat?

Rozhlížejte se po dětech, měly by vypadat spokojeně, zaneprázdněně a být aktivně zabrané do výuky. Vnímejte atmosféru, která ve škole panuje. Chovají se tu děti slušně? Spolupracují s učitelem?. Neméně důležitý je přístup učitelů k vám. Nebudou-li vstřícní a ochotní odpovědět na vaše otázky, jen těžko pak lze uvěřit, že se budou individuálně věnovat vašemu dítěti, jakkoliv to mohou na svých stránkách avizovat.

Leccos vám napoví také výzdoba školy. Jsou-li na stěnách vystaveny výrobky dětí, kterými se mohou pochlubit, je to jednoznačné plus. Samozřejmostí by měla být naprostá čistota prostředí. Pokud jste spokojeni, nebojte se požádat o kopii úředního zápisu z poslední inspekce školy, ta může být vystavena i na internetu. Určitě nepromarněte příležitost a promluvte si s rodiči žáků, pokud je potkáte. Právě od nich můžete získat množství užitečných informací o běžném fungování školy a případných úskalích.

Následovat by měla druhá návštěva, na kterou vezmete s sebou i budoucího prvňáčka, aby sám řekl, jestli se mu škola líbí. Je dobré už předtím s dítětem o škole mluvit a vzbudit jeho zájem. Předchozí návštěva školy bude dobrá také k tomu, aby se předškolák následně nebál jít k zápisu. Mluvte s dítětem o škole pozitivně, můžete si společně také číst příběhy ze školního prostředí.

V rámci návštěvy si také všímejte, v jakém prostředí se škola nachází. Je zde prostor pro aktivity venku? Poskytuje škola dostatečné zázemí. Ideální je klidná lokalita, kde děti příliš nerozptyluje ani neohrožuje dopravní či jiný hlučnější provoz nebo pohyb velkého množství cizích lidí.  Pozornost věnujte i praktickým věcem, například vzhledu školní jídelny a složení tamního jídelníčku. Ve škole bude dítě trávit stále více času a stravování je tak velmi důležité.

Hurá k zápisu!


Jak nepodcenit výběr a připravit se na zápis do základní školyMáte-li vybráno, zbývá dítě nechat zapsat do první třídy. Zápis probíhá na většině státních i soukromých škol v druhé polovině ledna. Co by mělo dítě k zápisu zvládnout? V podstatě jde o to, aby se umělo samo obsloužit v šatně, v koupelně a na záchodě, používat příbor, smrkat do kapesníku a pracovat s drobnými předměty.  Samozřejmostí je znalost základních tvarů a barev. Zápis probíhá zpravidla formou hry a pro děti je to spíš příjemná záležitost. S paní učitelkou si namalují obrázek, přičemž pedagog sleduje správné uchopení tužky a zručnost. Je dobré si připravit písničku nebo básničku a vaše ratolest by měla umět i zřetelně pozdravit a učitelce vykat.

Nijak dítě před zápisem nestresujte, začněte den jako obyčejně a dejte najevo, že vy se na zápis těšíte. Zvolte spíš pohodlné oblečení, ve kterém se dítě cítí dobře, než přehnaně slavnostní. Pokud se dítěti něco při zápisu nepovede, je zbytečné mu to vytýkat. A pokud učitelka doporučí odložení školní docházky o rok, vězte, že je to doporučení odborníka a dobře ho zvažte. Naopak, nesnažte se dítěti „prodloužit dětství“ tím, že mu sami zařídíte odklad. Bude-li se dítě zralé na školní docházku rok zbytečně nudit ve školce, ničemu to neprospěje.

Zdroj, foto: Park Lane IS

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
u nás je zápis až za týden a půl, nevím jak dopadne, budem muset asi stejně do poradny, mladší měl odklad
Obrázek uživatelky
profil
Mě vždy na zápisech do první třídy šokovalo, že se chce po dítěti aby se umělo podepsat či do kolika umí počítat a pod. Vždyt od toho budou chodit do školy aby se to naučili.To by tam pak ty učitelky byly nanic-a že opravdu někdy na nic jsou.
Obrázek uživatelky
profil
vycerpavajici a uzitecny clanek. precetla jsem sivse zajmem, i kdyz mame na zapis jeste ctyri roky cas
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles