Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Každý porod potřebuje respekt!

4. 05. 2011 | Zajímavosti

Zdravotnická péče během porodu by měla být zdravá a bezpečná. To je tvrzení, na kterém se bezesporu shodnou lékaři, lékařky, porodní asistentky, rodící ženy, jejich partneři a vlastně celá společnost, protože porod se týká každého z nás.


Značné rozpory ovšem nastanou v odpovědích, jak by měla ta zdravá a bezpečná péče vypadat. Císařský řez na přání? Porod do vody? Na porodní stoličce? Nebo s přivázanýma nohama, aby matka omylem svému dítěti neublížila? S využitím aromaterapie? Za zvuků hudby? S dulou? S partnerem? Se dvěma druhoatestovanými gynekology? Ve špičkově vybavené porodnici? Na malé útulné okresní klinice? V porodním domě? Doma? V hypnóze? V narkóze?!?


světový týden respektu k poroduExistuje dostatek spolehlivých výzkumů a z nich plynoucích doporučení, která na tyto otázky odpovídají docela jednoznačně. A shodují se v tom, že je především důležité respektovat přání ženy ohledně okolností porodu, neboť to rovněž významnou měrou zvyšuje bezpečí. Zákroky, léky  a operace pak mají své opodstatnění až ve chvíli, kdy se objeví náznak nějakých komplikací.


Světový týden respektu k porodu vznikl na obranu normálního, přirozeného procesu, proto, aby předkládal nejnověji dostupné vědecké informace. Je třeba si uvědomit, že bezpečná péče při porodu nemůže být založena na nějakých neměnných zvyklostech a rutině, ale právě jen na vědeckých informacích.


Jak se zrodil STRP?


U zrodu této chvályhodné tradice stál muž – francouzský programátor Bernard Bell, který spolu se svou ženou dlouho marně hledal přátelské a bezpečné místo pro narození potomků. Nakonec ho našli, děti mají tři a k tomu je Bernard duchovním otcem Frankofonní aliance pro respektovaný porod i tradice STRP.


Zpočátku se STRP konal jen  v několika frankofonních zemích, nyní už je hojně rozšířen. Česká republika se připojuje pošesté. Hnutí za aktivní mateřství pořádá v pražském Kině Perštýn Informativní festival o těhotenství Umění porodit a expozici výrobků šetrných pro člověka i přírodu Homo ecologicus. Po celý týden od 16. do 22. května mohou diváci snít v děloze za zvuků „prenatální hudby“ Moniky Načevy, projít si malý porodní sálek, začíst se do doporučovaných knih a časopisů, občerstvit se ve zdravém, zeleném baru, nakoupit vybrané výrobky v obchůdku, navštívit poradnu porodní asistentky a zejména vzdělávat se a poučovat v poradnách, na přednáškách a workshopech.


Programová ředitelka Markéta Šafránková Bejkovská k tomu říká: „Přednášející vybíráme tak, abychom návštěvnicím a návštěvníkům nabídli takové informace o těhotenství, porodu a péči o děti, které považujeme za zásadní pro informovanou volbu porodní péče. Některé přednášky se věnují i tématům a otázkám vzdálenějším, na které budou rodiče hledat odpovědi později – letos jsme například připravili přednášky o různých vzdělávacích systémech. Ať už se týče těhotenství, porodu nebo péče o děti, opravdu svobodně si můžeme vybírat teprve tehdy, máme-li dostatek informací. Právě spolehlivé, ověřené informace jsou hlavní devizou Světového týdne respektu k porodu ve všech pořádajících zemích.“


Největším lákadlem programu STRP jsou bezesporu filmové projekce. Letos na diváky čekají čtyři dokumentární filmy: Porodní plán režisérek Kateřiny Kačerovské a Gabriely Kontra, Orgasmický porod Debry Pascali Bonaro, Porod doma – možnost volby Jany Doležalové a novinka Měsíc v nás Diany Fabiánové. Po filmu nabízíme vždy prostor k diskusi a reakcím, kam jsou zvány i tvůrkyně a někteří protagonisté filmů.


Novinky v expozici

muž a těhotná žena
Tvůrčí a produkční tým získal letos posilu prostřednictvím dvou nově zapojených návrhářek expozice. Jedna z nich,  výtvarnice Linda Ernýgrová, přibližuje atmosféru Kina Perštýn takto: „Naším cílem bylo vytvořit pro tento ročník takové prostředí, ve kterém bude všem příchozím příjemně, bude je bavit a inspirovat a zároveň bude pro každého přehledné a snadné se v jednotlivých částech expozice orientovat.


Zajímají nás jednoduché, úsporné a funkční způsoby, jak upravit interiér pomocí dostupných přírodních materiálů. Osobně doporučuji vyzkoušet letošní novinku: variabilní porodní sál, který lze přetvářet v útulný porodní pokojíček. Těším se i na reakce návštěvnic a návštěvníků na nově pojatý vstupní prostor.“ Dodejme, že novinkou je i interiér dětského koutku – na děti čeká pravěká chýše s přírodními hračkami.


Školní výpravy za porodem


Všednodenní dopoledne jsou vyhražena žákům a studujícím základních a středních škol, kteří si sem chodí prakticky doplnit hodiny rodinné a sexuální výchovy. Akce Světového týdne respektu k prorodu jsou určeny nejen nastávajícím rodičům a studujícím, několik akreditovaných přednášek čeká i na zdravotníky, zejména porodní asistentky a dětské sestry.


K akci se připojuje celá řada dalších organizací po celé republice, v každém regionu tedy zájemkyně a zájemci najdou  nějaké kontaktní místo, přednášku, filmovou projekci nebo diskusní setkání.


Světový týden respektu k porodu 16. – 22. května 2011


Autor: Petra Sovová
Zdroj: Respekt k porodu.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !