Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když je hluboce zmrazená zelenina lepší než čerstvá

18. 02. 2019 | Zajímavosti
-Komerční sdělení-

Zima je období, kdy nám chybí vitaminy a minerály. Ovoce i zelenina často vypadají v obchodech unaveně a o jejich chuti nemůže být ani řeč. Aby vydržely tak dlouho, musí se sklízet nezralé. Následně se několik měsíců skladují a během této doby teprve „dochází“. Z tohoto důvodu je mnohdy lepší sáhnout do mrazničky pro sáček se zmrazeným ovocem či zeleninou. Nevěříte? Přesvědčíme vás. Tady je pět důvodů, proč je hluboce zmrazené v zimě lepší než čerstvé!

Sklízí se v plné zralosti


Důvodem skvělé chuti zmrazené zeleniny a ovoce je, že jednotlivé druhy se sklízejí v ideální době, a tedy plné zralosti,“ vysvětluje Lukáš Kunovský, garant nákupu zeleniny značky Nowaco. Chuť, kterou vykouzlí slunce, nelze ničím nahradit. Naopak, pokud v lednu či únoru v obchodě koupíte čerstvou zeleninu, musíte počítat s tím, že nejspíše má za sebou dozrávání ve skladech či na cestě ze vzdálenější destinace, kde je sezona. Kdyby totiž byly zelenina i ovoce sklízeny v plné zralosti, na pultech obchodu by v zimě už měly své nejlepší dny dávno za sebou.

zmrazená zelenina NowacoRychlé zpracování


Hluboce zmrazená zelenina i ovoce se zpracovává do několika málo hodin od chvíle, kdy byly sklizeny. Žádné dlouhé dny či týdny na cestě k zákazníkovi nejsou. Zkrátka ze sadu, záhonu či pole jdou rovnou do výroby, a to co možná nejkratší cestou. Zde se zelenina třídí a kousky, které jeví jakékoliv vady, jsou vyřazeny.

Výrobci si totiž kvalitu surovin bedlivě hlídají. Pak přichází na řadu čištění, praní a některé druhy zeleniny se navíc blanšírují. Pak se jednotlivé druhy krájí a zmrazí při teplotě -36 °C.

Vitaminy a minerály zůstanou zachovány


Právě díky rychlosti zpracování a tomu, že se ovoce i zelenina sklízí v době ideální zralosti, zůstávají zachované vitaminy a minerály. „Některé druhy jsou velmi citlivé a živiny rychle ztrácejí,“ upozorňuje Lukáš Kunovský a uvádí typický příklad: „Třeba oblíbený hrášek přijde o více než polovinu vitaminu C během 48 hodin od sklizně.“ To ostatně potvrzují i odborné studie, podle nichž má zmrazená zelenina leckdy lepší nutriční hodnoty a chuť, než na trhu dostupná čerstvá zelenina. A platí to zejména v zimě.

Budete mít méně práceLahůdková zelenina Nowaco


Další obrovskou výhodou je, že kromě jednodruhové zeleniny či ovoce si můžete koupit také směsi, které obsahují nejrůznější mix. Vhodné jsou jako přílohy k pokrmům i do jejich základu (např. omáček). Ušetří vám čas a také peníze. Vaření vám také podstatně urychlí a usnadní. Zvolit můžete například hluboce zmrazenou Lahůdkovou zeleninu Nowaco, jež je ideální jako příloha k masu. V sáčku najdete křupavou mrkev, lahodný hrášek, fazolky, květák i kukuřici. 

Kdykoliv po ruce


Argument, na který nesmíme zapomenout, je fakt, že zmrazenou zeleninu či ovoce můžete použít kdykoliv. Stačí je jen mít v mrazničce. Nemusíte řešit sezonnost konkrétních druhů ani to, že nemůžete uvařit vámi oblíbený pokrm, protože jste na něj nesehnali suroviny. Je na čase se přestat dívat na hluboce zmrazenou zeleninu a ovoce přes prsty a s nedůvěrou. Jsou prostě chvíle a období, kdy mohou být lepší volbou než kousky, co týdny či měsíce ležely v chladících skladech a zde pomalu v uměle vytvořených podmínkách dozrávaly.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vícesložkovou, vždy mám několik sáčků v mrazáku a používám velmi často, jednak jako přílohu ale taky jako hlavní jídlo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles