Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuřáci spí vlivem nikotinu i přes den

14. 02. 2010 | Zajímavosti
Vliv na spánek mají kromě návykových látek a alkoholu například i cigarety, respektive nikotin v nich obsažený. Ten může způsobovat jak nespavost, tak naopak i nadměrnou spavost.


Nikotin, povzbuzující látka

Nikotin, jedna z látek obsažených v cigaretovém kouři, působí na organismus velmi povzbudivě. Kuřáci, kteří si neodpustí svou poslední cigaretu několik hodin před ulehnutím do postele, tak mohou mít problémy jak s usnutím, tak i s kvalitou spánku. Povzbuzující účinky nikotinu totiž mohou u náruživých kuřáků způsobovat například mělčí spánek a častější noční buzení. Nikotin ale může působit i obráceně.


Circulus vitiosus neboli bludný kruh

Nikotin ale může v kontrastu s nekvalitním spánkem v noci způsobovat i poruchy spánku přes den, konkrétně pak nadměrnou denní spavost. Je to způsobeno právě jeho primárně povzbuzujícími účinky. Nikotinem stimulovaný člověk totiž trpí nočním buzením, a cítí se tak před den unavený. Tato nadměrná denní únava pak může vyústit až v lehké denní podřimování, nebo dokonce i nadměrnou denní spavost.

Usnutí ve dne se ale většina kuřáků brání, a to nejčastěji opět kouřením cigaret, protože už vědí, že cigarety jim únavu pomohou rozehnat. Dostávají se tak do bludného kruhu: cigarety – nekvalitní spánek v noci – zvýšená únava přes den – zahnání únavy kávou a cigaretami a tak stále dokola.


Jak se usínání přes den bránit?

Pokud je nadměrná denní únava způsobena večerním holdováním nikotinu, je nejjednodušší radou s kouřením skoncovat. To ovšem většina kuřáků jen tak lehce nedokáže. Možností je proto několik. Buď navštívit specializovanou poradnu na odvykání kouření a odvykání zkusit, nebo se pokusit počet cigaret vykouřených těsně před usnutím alespoň omezit.

Poslední cigaretu by si totiž měl kuřák zapálit minimálně tři hodiny před usnutím. U nikotinových náplastí je situace poněkud odlišná. Náplasti totiž uvolňují nikotin do těla nepřetržitě a udržují tak hladinu nikotinu stále na stejné úrovni, takže tělo se jí může přizpůsobit. Poruchy spánku proto u odvykajících kuřáků hrozí daleko méně.


 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak již konečně vím proč trpím chronickou nespavostí, přece sedmnáct let jsem nedržela cigaretu ani v ruce.
Obrázek uživatelky
profil
ja zatím nic nepociťuji. ale uvidíme za pár let *8**
Obrázek uživatelky
profil
už vím, proč ten můj spí a ještě nemá nohy v ložnici Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles