Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mandaly - kouzelné spojení obrázků

23. 03. 2012 | Zajímavosti
Mandaly jsou harmonické a kouzelné spojení obrázků kruhu a čtverce. Kolo je symbolem nebe, transcendence, vnějších sil a také nekonečna a čtverec představuje vnitřní sílu, která je spojená s člověkem a zemí. Oba tyto obrazce spojuje centrální bod, který je zároveň počátkem i koncem celého systému. S pomocí mandal je možné vyjádřit nejhlubší pocity člověka, lze s nimi léčit, také jsou cestou k harmonii mysli, těla i duše a v neposlední řadě cestou k nalezení sebe sama.

Slovo mandala pochází ze staroindického obřadního jazyka sanskrtu a v překladu znamená kruh, oblouk nebo také magický oblouk. Tvořením obrazců můžete projevit svá přání, touhy, radosti, ale i smutky a nepokoje. Také se lze bez obav těmto citům otevřít, protože mandaly jsou cestou k lásce. Mandaly pomáhají dlouhodobě udržet soustředění a koncentraci,  regenerovat vaši vnitřní energii, rychle se uklidnit a relaxovat po náročném dni nebo výkonu.

MandalyTaké pomohou lépe a snadněji se připravit na náročný výkon, nebo jednání a to pomocí jednoduchých technik a vnitřní energie. Nebo třeba navodí příjemnou atmosféru a její vibrace uklidňují a léčí. Z každé mandaly vychází určitá specifická energie, která se rozprostírá a vyzařuje od středu ven a tím přesahuje do prostoru. U mandaly není určeno, která je na co, každý si vybere tu svou, tu, která ho přitahuje a líbí se mu. Každý ji také použije k tomu, k čemu potřebuje.

Mandaly pomáhají v sebeléčení, zvýšení sebevědomí, získání energie, zklidnění či zpracování emocí. A jak taková mandala vypadá? Mimo obrazců, které si můžete sami nakreslit, nebo jen vybarvit se dá považovat za mandalu cokoliv, co nějak připomíná kruh. Může to být například květina, ciferník hodin, rozetové okno gotického kostela, egyptská pyramida, kruhový stůl vykládaný vzácným dřevem, meditační obrazec buddhistického mnicha, pouťový či domácí koláč, indiánský lapač snů, léčivé pískové obrazce indiánů, kruhy na vodní hladině při dešti, kruhová bludiště na podlaze katedrál, zdobené talíře, kruhové obřadní místo Keltů, rotunda, kruhové dekorační obrazce a mnoho dalších.

Existují různé druhy mandal a to očišťující, posilující určité vlastnosti nebo jednotlivé oblasti lidského života. Jestliže se na jakoukoli mandalu zadíváte, tak zjistíte, že je velmi dynamická, protože i zdánlivě statický dvojrozměrný obrázek jakoby ožije, když se zadíváte do jeho středu. Jeho barvy se začnou prolínat, míchat, točit, dalo by se říci, že přímo tančit. Když budete takový tanec chvíli sledovat, pak zjistíte, že se váš dech a tep zklidňují, tělesné napětí se uvolňuje a když si k tomu ještě pustíte hudbu a zapálíte vonnou tyčinku či svíčku, necháte myšlenkám volný průběh, tak po chvilce ve vás mandala začne navozovat určité pocity a stavy. Lidé se o mandaly zajímají buď z čistě estetických důvodů, nebo také z důvodů její léčivé síly, jako podpory při léčbě fyzických, psychických i psychosomatických obtíží nebo je využívají jen jako pomůcku při relaxaci či meditaci.


Markéta -  čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a poučný článok,dal mi inšpiráciuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík miluju tyhle krásné obrázky, dávají mi klid a pohodu....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles