Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mléko zahleňuje? Pouhý mýtus!

28. 12. 2011 | Zajímavosti
Mléko zahleňuje, mléko nezahleňuje, ano, ne, ano, ne… Jak to tedy je? Vytváří se v našem trávicím traktu po požití mléka hlen? Odbornice nám vše uvede na pravou míru. S informací, že nás mléko zahleňuje, se setkáváme v poslední době poměrně často, avšak pravda to není.

Hlen z mléka? Subjektivní pocit


Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak - ochranný film - který může být subjektivně vnímán jako hlen,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „Jenže povlak je tvořen mléčným tukem, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen.“

Původ mýtu? Nejspíš v Číně!


chlapec pije mlékoTento mýtus je založený na tvrzeních popisovaných v knihách o alternativní medicíně. „Čínská medicína věří, že při onemocnění dýchacích cest je nutné vyloučit ze stravy "hlenutvorné" potraviny, tedy zejména mléko a mléčné výrobky,“ přibližuje nám výživová poradkyně původ tohoto mýtu. „V minulosti byla provedena řada studií, které se snažily potvrdit vliv mléka a mléčných výrobků na zvýšenou tvorbu hlenu. V žádné z nich se však tento efekt neprokázal a to ani u dětí trpících astmatem,“ zdůrazňuje expertka.

Když si vzpomeneme na své dětství, možná se nám vybaví, jak nás léčily maminky nebo babičky, když jsme byli nastydlí. „Aby se nám lépe odkašlávalo, podávaly nám naše starostlivé „ošetřovatelky“ během nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko smíchané s nějakou přírodní minerální vodou,“ zmiňuje jednu z babských rad odbornice.

Nepřítomnost laktózy u žluté rasy


Přes všechna logická vysvětlení přesto existují ti, kteří si myslí, že mléko zahleňuje. Jak jsme již zmiňovali, jedná se především o zastánce čínské medicíny. Může to souviset s tím, že žlutá rasa obecně (Asiaté) trpí častěji laktózovou intolerancí. To znamená, že jim chybí enzym pro štěpení mléčného cukru (laktózy). Nedokáží tedy mléčný cukr dobře trávit a trpí různými zažívacími problémy, jakými jsou křeče, průjmy nebo špatné trávení. To může způsobit to, že Asiaté mají k mléku celkově nepříliš pozitivní vztah.

Nebojte se mléčných výrobků


V souvislosti s teorií zahleňování se můžeme dokonce setkat s tím, že někteří léčitelé nabízejí kúry na „odhlenění“ střev v důsledku požití mléčných potravin. „Jak již ale bylo řečeno, příjem mléčných výrobků nevede k zahlenění organismu, proto není nutné podobné kůry podstupovat,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Zdroj: Bílé plus.cz
Zdroj foto: Bílé plus.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
člověk je savec, to ví každý. Mléko tedy potřebuje, ale především v prvních 2 letech a hlavně to mateřské. Nevšimla jsem si, že by savci pili mléko i v dospělosti, jako tomu je u lidí. Já osobně si ho sice občas dopřeju, ale jen na chuť a ve formě jogurtu, příp. kefíru. A upřímně, netrápí mě rýma, ani hlenovitý kašel, jako tomu bylo před pár lety, kdy jsem měla mléčné výrobky denně. Mléko možná nezahleňuje, ale měli bychom si uvědomit, že krávy ve velkochovech mají těžké a bolestivé záněty mléčných žláz a nikdo nemůže zaručit, že hnis, který se do mléka dostane, se pasterizací zničí. Jenže o tom se prostě nemluví..
Obrázek uživatelky
profil
tak nebylo spolehlivě prokázáno, že mléko zahleňuje. Jde spíš o nesnášenlivost laktózy, na kterou někdy lidi trpí, aniž by o tom třeba věděli. Ale pravda je, že s přibývajícím věkem člověk většinou mléko hůře snáší i zpracovává.
Obrázek uživatelky
profil
Nemůžu posoudit....mléko moc nepiji a zahleněná jsem většinu mého života,ale nesleduji to,jestli jsem měla či neměla mléčný výrobek......
Obrázek uživatelky
profil
Mléko nekupuji, mám domácí...
Obrázek uživatelky
profil
Já osobně třeba článku věřím Smajlík Ono není mléko jako mléko, když kupujete kvalitní mléka je to o něčem jiném než mléka za pár korun že, buhvíčím je to ředěné a co je v tom za přidané věci, to věřím že zahlenovat může, jelikož to není jen mléko!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles