Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Patero užitečných tipů jak se připravit na nový školní rok

4. 09. 2012 | Zajímavosti
Konec prázdnin se nezadržitelně blíží a rodiče by již měli mít sepsaný seznam nezbytností, které musí svým dětem před začátkem školního roku opatřit. Máte doma také školáka? Pak se vám jistě budou hodit následující rady, jak nekupovat zbytečnosti, kolik si z rodinného rozpočtu vyčlenit peněz a co dělat, když chybí potřebné finance.

1. Seznam nezbytné výbavy


Bez čeho se školáci neobejdou? To závisí především na stupni vzdělávání. Budeme se tedy nejdříve věnovat nezbytným věcem, bez kterých si neporadí žádný student. Aby bylo dítě úspěšné ve svém studiu, nepotřebuje drahý penál a značkovou aktovku. Co ale jistě bude potřebovat je dostatečně velký psací stůl a kvalitní židle.

Patero užitečných tipů jak se připravit na nový školní rokNa tom by rodiče rozhodně šetřit neměli. Nezapomeňte také na koupi stolní lampičky. Aby se dětem chodilo co nejpohodlněji, nešetřete ani na zdravotně nezávadné venkovní obuvi a školních přezůvkách. 

Rada navíc: Zjistěte předem, jaké aktivity by vaše děti bavily ve volném čase. Cenu kroužků pak nezapomeňte zahrnout do sestavovaného rozpočtu.

2. Potřeby prvňáčků


Průměrné náklady na prvňáčka rok od roku rostou. V letošním roce přesahují v průměru 8 tisíc korun. Aktovku, penál či cvičební úbor navíc můžete pořídit i v rámci akčních slev. Mezi výhodné nabídky patří i tzv. balíčky pro prvňáčky, které nabízí celá řada českých nákupních serverů.

Za 200 korun tak můžete například nakoupit celou výbavu na výtvarnou výchovu nebo za 1 500 korun aktovku i s vybaveným penálem.

Rada navíc: Nezapomínejte dětem připravovat snídaně a svačiny. Dávat peníze se totiž nevyplatí. Děti si za ně obvykle nakoupí sladkosti, které nejsou plnohodnotnou stravou.

Kolik za školáka utratíte?

Následující seznam přináší přehled nejčastějších výdajů, bez kterých se vaše dítě v první třídě neobejde.

Jízdné MHD = 230/měsíc
Jídlo: obědy, svačiny = 800/měsíc
Učebnice, písanky, sešity = 600
Výbava školáka: aktovka, penál, psací potřeby = 1 500
Zdravotní přezůvky do školy = 400
Výbava na výtvarnou výchovu včetně kufříku = 300
Výbava na tělocvik: cvičební úbor, boty do tělocvičny, boty na ven = 900
Výlety: škola v přírodě (6 dní v ČR) = 1 800/rok
Kulturní akce: divadlo, kino, muzeum = 250/rok
Exkurze, školní výlet = 250
SRPŠ, příspěvky na výbavu třídy, materiály do výuky = 350
Družina = 250/měsíc
Kroužky přidružené k družině = 450/měsíc

Celkem 8 080 Kč

3. Specifika vysokoškoláků


Náklady na studenta na státní vysoké škole jsou pro rodinu bezpochyby nižší, než u studenta soukromé školy. Průměrná výše školného začíná na 40 tisících korunách za rok. Životní náklady na stravu a ubytování závisí na místě, kde školák studuje. Není pochyb o tom, že studenti v Praze utratí daleko víc než jejich kolegové v Ostravě. Z výzkumu Ministerstva školství vyplývá, že náklady při prezenčním studiu posluchače veřejné vysoké školy v průměru přesahují 8 tisíc korun měsíčně.

Vysokoškoláci za svá skripta utratí v průměru 3 500 korun za semestr, ubytování na koleji je obvykle vyjde na 1 500 korun a stravování v menze se měsíčně pohybuje kolem 1000 korun. Za oblečení, internet, knihovnu, kulturu a sport studenti utratí v průměru 1 200 korun měsíčně. Celé tři čtvrtiny vysokoškoláků přitom během studia i pracuje.

Rada navíc: Vysokoškoláci mohou využívat řadu slev pro studenty – na dopravu, jídlo, ubytování, vstupy do kina atd.

4. Finanční příprava


Na příchod nového školního roku byste měli myslet už v rámci sestavování rodinného rozpočtu na začátku roku. Na jeden list papíru si pod sebe sepište veškeré očekávané příjmy a vedle nich hlavní očekávané výdaje. Nezapomeňte přitom do plánovaných aktivit typu rekonstrukce bytu nebo koupě nového auta připsat i náklady na vzdělávání dětí. Patří do nich nejen školné, ale i doprava, obědy, škola v přírodě, učební pomůcky a v neposlední řadě nákup nového vybavení.

Vždy je přitom lepší počítat s minimální finanční rezervou, abyste nebyli zbytečně zaskočeni, když za vámi školák přijde na začátku školního roku s tím, že si bude muset koupit nové učebnice angličtiny, protože mají jinou paní učitelku. Na začátku léta byste měli stanovený seznam aktualizovat. Budete tak mít okamžitý přehled, zda vám zbývá na útratu plánovaná suma peněz.  

Rada navíc: Průběžně si každý měsíc ukládejte finanční rezervu na spořicí účet. Před začátkem školního roku se budete divit, kolik peněz se vám podařilo tímto způsobem našetřit.

5. Chybí-li peníze


Může se stát, že se vám ani přes veškerou snahu nepodaří potřebnou sumu peněz našetřit. Nejprve byste měli uvažovat o tom, jak navýšit své stávající příjmy a omezit zbytečné výdaje. Můžete si například najít druhé zaměstnání nebo omezit zbytečné nákupy. Pokud však usoudíte, že peníze potřebujete okamžitě, bude pro vás nejvýhodnější vzít si spotřební úvěr nebo využít kreditní kartu.

Rada navíc:
Při výběru úvěru si vždy dobře přečtěte uzavíranou smlouvu. Spočítejte si také celkové náklady půjčky. Předejdete tím řadě budoucích problémů.

Zdroj, foto: Poštovní spořitelna/Era

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !