Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plánujete koupi lyží? Pár rad, jak na to

14. 12. 2011 | Zajímavosti
Lyžařská sezona se kvapem blíží a ti, kdo se chystají na hory, stojí před velkou otázkou. Pokud vybavení nevlastním, mám si jej kupovat nebo vypůjčit? A když se rozhodnu pro koupi, jak si mám lyže vybrat, když nejsem profesionál? Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět odborníci ze specializované prodejny, kteří podobná dilemata řeší každý rok.

První věcí, kterou bychom si měli uvědomit na začátku celého rozhodovacího procesu, je otázka, zda si vůbec musíme lyže kupovat.Kvalitní lyže a kompletní vybavení nejsou lacinou záležitostí, proto se pro jejich koupi rozhodněte až po pečlivém zvážení všech faktorů. Pokud například plánujete, že si vyrazíte na lyžařský víkend jednou za sezonu, nemá téměř smysl si lyže kupovat, od toho jsou půjčovny, kde mají i nejnovější modely lyží. To samé platí v případě, že nelyžujete a chcete si to na sjezdovce jen vyzkoušet.

lyžováníLyže tedy kupujte až v případě, že se sportu hodláte oddávat intenzivněji, víte, co od lyží očekáváte a znáte svou lyžařskou úrověň. Profesionálové a sportovní lyžaři už většinou vědí, jaký typ lyže je pro ně ten pravý, ale kdo si není jistý, určitě by se měl poradit. Určitě se nevyplatí sáhnout po prvních lyžích, které nám padnou do oka, nejlepší je zkoušet a zkoušet. Od toho jsou testovací centra a zmiňované půjčovny. Předběžně se však můžeme orientovat podle několika vodítek.

Základní faktory při výběru lyží můžeme nazvat takto:


•    Lyžařská úroveň
•    Preferovaný styl jízdy
•    Preferovaný terén

Každá velká značka dnes staví své modelové řady tak, aby byly uzpůsobeny potřebám definované uživatelské skupiny. My jen musíme zjistit, v jaké že množině uživatelů se sami nacházíme. Jelikož začátečníci nevyžadují výkon a spokojí s takovým produktem, který je vlastně jen uvede do lyžařské problematiky, jsou to lyže vesměs technologicky jednoduché a tedy relativně levné. Pozor však, není to cena, co určuje úroveň a účel lyže!

Začátečníci tedy ocení měkké, kratší lyže, které jsou snadno ovladatelné. Tyto rekreační („univerzální“) lyže jsou vhodné pro výuku základů techniky a umožňují pomalejší jízdu s kratšími obloučky. Naopak sportovní lyžaři si již vybírají vyšší stupňě tvrdosti a delší lyže, které se ovládají hůře, avšak umožňují rychlou jízdu. Určitým vodítkem může být délka lyže ke kořeni nosu stojícího člověka. Při výběru délky je také dobré zohlednit tvrdost lyže. Tvrdší lyži můžete vzít v kratší délce, naopak měkčí lyži raději v délce větší.

lyžařkaKromě rekreačního lyžování však existují také specializovanější disciplíny, které vyžadují i odlišnou lyži. Například všeříkající kategorie RACE zahrnuje lyže slalomky, které mají malý rádius pro snadné ovládání a rychlé zahájení oblouku, dále obřačky, lyže pro zkušené lyžaře, co mají rádi rychlou jízdu po hranách a nakonec racecarvery, které jsou určeny pro velmi sportovního lyžaře na úrovni závodního lyžování.

Pro dobrodruhy a milovníky volného, neupraveného terénu jsou pak určeny lyže kategorie FREERIDE. Zde přichází ke slovu šířka lyže (široký střed a široká plocha skluznice). Čím je lyže širší, tím více je nosná v měkkém sněhu. Její délku volíme o něco větší než je výška jezdce, ovšem opět je třeba brát v úvahu inividuální požadavky jezdce, stejně jako u předchozích typů. A opět platí – největší délky by si měli vybírat jen ti nejzkušenější lyžaři.

Zdroj: ZPM Park Hostivař.cz
Zdroj foto: ZPM Park Hostivař.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Plánujete koupi lyží? Pár rad, jak na to:

Plánujete koupi lyží? Pár rad, jak na to
Plánujete koupi lyží? Pár rad, jak na to
Plánujete koupi lyží? Pár rad, jak na to
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !