Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pobyt v nemocnici aneb když si s sebou berete notebook

12. 03. 2012 | Zajímavosti

Digitální společníci

do nemocnice?

Mnoho z nás si již nedokáže představit týden nebo měsíc bez televize, počítače nebo mobilu. Co když se ale chystáte na plánovaný zákrok do nemocnice, nebo netrpělivě očekáváte narození dítěte? Mohou vám tito digitální společníci usnadnit pobyt v porodnici či nemocnici, nebo naopak posloužit jako dobrý dárek, jdete-li tam někoho navštívit? Na co je třeba dávat pozor v souvislosti s technikou v nemocnici?

Pobyt v nemocnici a technika

Zůstat on-line i v době rekonvalescence může být lákavé. Vždyť kdy jindy máme najednou tolik volného času? Máme nařízeno ležet v posteli a odpočívat. Notebook se tedy stává běžnou výbavou mnoha pacientů. Jedna z největších nemocnic v České republice, pražská Fakultní nemocnice v Motole, je otevřená nových trendům. Jaromír Morávek, její tiskový mluvčí, zodpověděl na několik otázek:

pobyt v nemocnici s počítačemSetkáváte se ve vaší nemocnici s pacienty, kteří si s sebou do nemocnice berou kromě osobních věcí a knížek také digitální techniku? Jak tento trend vnímáte?
Pochopitelně, podobně jako v dalších oblastech je řada pacientů, kteří digitální techniku používají během hospitalizace. V dřívějších letech to byly knihy a tranzistorová rádia, jiná je dnes jen technika.

Jaký má vliv na psychiku a rekonvalescenci pacienta, když může v nemocnici hrát hry, komunikovat s přáteli na internetu nebo vyřizovat maily?

Zapomenout na chvilku na své problémy je v obecné rovině určitě dobře, komunikace s přáteli může pomoci odbourat stres a zahnat nudu. U labilnějších jedinců ovšem přátelé, resp. to, že se s nimi nemůžete setkat, mohou způsobit depresi. Pracovní e-maily člověku, který bere práci příliš vážně, také moc nepomohou. Spíše naopak.

Na co má pacient dávat pozor, aby nerušil ostatní například při přehrávání hudby a filmů?
Jako všude ve skupině dalších lidí je potřeba brát ohled na ostatní. Hospitalizace má za cíl pacienta léčit a ne mu způsobovat stres nevhodným chováním spolupacientů. Je potřeba přihlédnout ke specifikám nemocnice. Ideálním řešením situace jsou sluchátka.

Jsou nějaké jiné situace, kdy může být elektronika na škodu – například elektromagnetické vlny z mobilu vs. nemocniční přístroje, atd.
V nemocnici je několik míst, kde je používání osobní techniky z provozních důvodů zakázáno - např. pracoviště magnetické rezonance. Pacienti jsou na tuto skutečnost upozorněni předem. Rovněž není zvykem mít mobilní telefon nebo notebook na JIP a při lékařském vyšetření.


Když si s sebou berete notebook…


Častou příčinou bolestí zad, šíje a hlavy bývá chybný sed nebo leh. Při používání notebooku v posteli to platí dvojnásob. Práce v optimální poloze je základem úspěchu, správné regenerace organismu a psychické pohody. Naštěstí existují pomocníci, kteří práci ve správné poloze ulehčují.


používání notebooku v nemocniciPodložka proti přehřátí
Při položení notebooku na klín vzniká mezi tělem nebo peřinou a notebookem velké teplo, které nesvědčí ani jedné straně. Notebook navíc může tlačit nebo si u něj můžeme zakrývat boční či zadní ventilátor. Pokud si ale na klín pod notebook položíte kvalitní podložku, může se notebook aktivně chladit pomocí zabudovaného ventilátoru a nohy se nebudou otlačovat ani ohřívat. Některé podložky mají navíc i další vylepšení – například reproduktory nebo vysouvací touchpad.

Pro snadné ovládání
Zkoušeli jste někdy používat myš bez jakékoli podložky například na gauči, koberci nebo v posteli? Pak vás možná překvapí, že na trhu existují myši, které jsou vyloženě určené pro použití na textilním povrchu.

Ukažte své děťátko babičce!

Ne každá z nás má chuť v porodnici přijímat návštěvy, ale příbuzní už netrpělivě čekají na nový přírůstek do rodiny. Vítaným pomocníkem může být opět digitální technologie. Pokud to vaši přátelé a příbuzní mají k vám daleko, nejvhodnějším způsobem komunikace je videohovor pomocí webkamery, která zaručí kvalitní obraz a zvuk. Pokud nechcete budit své sousedky, přibalte si headset (sluchátka s mikrofonem), který můžete použít i pro nerušený poslech hudby z notebooku.

Zdroj: Logitech

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pobyt v nemocnici aneb když si s sebou berete notebook:

Pobyt v nemocnici aneb když si s sebou berete notebook
Pobyt v nemocnici aneb když si s sebou berete notebook
Pobyt v nemocnici aneb když si s sebou berete notebook
Pobyt v nemocnici aneb když si s sebou berete notebook
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
včera jsem se vrátila z nemocnice a vůbec mne nenapadlo brát si sebou notebook a ani mi nechybělSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně sem si od něj odpočinula,i když jinde by to bylo určitě lepšíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
chtěla jsem si vzít notebook do porodnice abych mohla malého ukázat rodičům,kteří bydlí na druhé straně republiky,jenže to byl velký problém s internetem Smajlík naše nemocnice to zatím nepodporovala ...
Obrázek uživatelky
profil
Mobil by som si do nemocnice zobrala určite, ale zobrať si notebook, to mi doteraz ani nenapadlo.
Nenosím ho ani na chatu (nemáme tam signál, ale ani mi tam nechýba).
Nehraničí to trocha so závislosťou?
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jsem sebou notebook v nemocnici neměla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles