Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pojďme pozorovat noční oblohu!

8. 08. 2011 | Zajímavosti
Léto klepe na dveře, řada z nás se večer po celodenním horku ráda posadí k ohni a dá si sice nezdravou, ale zato velmi romantickou večeři. A pak, když oheň zhasne, se naše zraky stočí k obloze. V létě se zdá neuvěřitelně hluboká... Co na ní můžeme v průběhu letních prázdnin pozorovat?

Možná vás překvapí, že i o půlnoci není nebe zcela černé. A máte pravdu. Během letních měsíců je vlivem sklonu zemské osy délka noci kratší než v zimě a vůbec nenastává nejtmavší fáze noc – takzvaná noc nautická. I přesto však můžeme pozorovat mnoho zajímavého. Co například?
Na letní obloze dominuje mlhavý pás, protínající téměř celou oblohu od severovýchodu až k jižnímu obzoru - Mléčná dráha - nejbližší část naší Galaxie. Tvoří jej světlo blízkých i vzdálených hvězd, pozorovat můžeme však pouze 1 % celé Galaxie.

Mezi amatérskými astronomy bývají populární planety. Brzy po západu Slunce můžeme vidět nad severozápadním obzorem jasně zářící Venuši, o chvíli později Mars a Saturn. Nejlépe viditelné jsou nyní na počátku prázdnin, postupem léta se jejich jas snižuje. Máte-li možnost navštívit hvězdárnu (případně stačí kvalitní osobní teleskop), zaměřte svou pozornost na Jupiter, jehož jižní rovníkový pás (obvykle temný) v posledních měsících výrazně vyblednul. Příčinu zatím neznáme. Na jeho disku můžeme také zahlédnout známou Velkou skvrnu.

Lákadlem je také meteorický roj Perseid (známý také pod názvem Slzy svatého Vavřince), který bude nejaktivnější kolem 13. srpna. Jedná se o proud drobných prachových částic, které při průletu atmosférou shoří a my je můžeme pozorovat jako „ohnivou čáru“. V době nejvyšší aktivity jich můžeme vidět „padajících hvězd“ i deset za hodinu.
A které hvězdy a souhvězdí na nás čekají? Základním orientačním obrazcem je tzv. Letní trojúhelník tvořený hvězdami Vegou, Denebem a Altairem. Nejedná se o souhvězdí, pouze o uskupení hvězd. Vega ze souhvězdí Lyry je nejjasnější hvězdou severní oblohy. Deneb patří do souhvězdí Labutě, Altair do Orla. Dále můžeme pozorovat Delfína, Střelce, Štíra, Hadonoše, Lištičku nebo Herkula. Můžeme vidět samozřejmě také ta souhvězdí, která z našeho úhlu pohledu nikdy nezapadají za obzor – zde v České republice se jedná například o Velkou a Malou Medvědici a Kasiopeu.

Pokud jste fanoušky zatmění Slunce, pak jej můžete vidět už v neděli 11. července. Pozorovatelné však bude z oblasti jižního Pacifiku, Velikonočních ostrovů, jižní Chile a Argentiny. Pro nás Evropany zůstane skryté.
Zkrátka letní obloha přímo vybízí k pozorování! Pokud vás zaujme, doporučuje se zakoupit otočnou hvězdnou mapu (stojí přibližně 30 Kč), případně existuje řada freeware programů na internetu. Zde si nastavíte datum a hodinu pozorování a uvidíte přímo co přesně a kde na obloze naleznete. Je to opravdu jedinečný pomocník pro začínajícího amatérského astronoma.

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice