Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Řidiči, vyhněte se pokutě a zkontrolujte si před dovolenou autolékárničku!

26. 06. 2014 | Zajímavosti
Čas dovolených a cestování je konečně tu. Všichni řidiči se samozřejmě chtějí vyhnout zbytečným pokutám, které by jim očekávané volno pokazily. Dbají tedy na to, aby měli v autě výbavu povinnou pro zemi, kterou projíždějí na cestě do své dovolenkové destinace. Jenže málokdo ví, že by si měl zkontrolovat i obsah stávající výbavy – autolékárničky. Za prošlou lékárničku v autě totiž můžete dostat pokutu až 2 000 korun!

Před čtyřmi lety vešla v platnost novela vyhlášky, která určuje obsah autolékárniček, takže dle odhadu řidiči nakoupili 4,8 milionů autolékárniček s novým složením a v tomto roce některé z nich budou exspirovat. Letos končí lhůta použitelnosti zhruba 3,9 milionu autolékárniček, které čeští řidiči vozí v autech.

Jak se vyhnout pokutě?


Řidiči, vyhněte se pokutě a zkontrolujte si před dovolenou autolékárničku!Datum exspirace zdravotnického materiálu uvnitř lékárničky, ale i doba použitelnosti autolékárničky samotné se rozhodně vyplatí zkontrolovat. Za prošlou lékárničku totiž hrozí řidičům podle zákona pokuta až do výše dvou tisíc korun. Informace o exspiraci by měla být součástí každé autolékárničky, ale řidiči by měli věnovat pozornost také exspiraci jednotlivých komponent. Stačí, aby jediná z nich byla prošlá, a autolékárnička již předpisům nevyhovuje.

Na co si dát pozor


Ačkoli podle zákona musí být obsah autolékárniček vždy totožný, kvalitu zdravotnického materiálu nijak neurčuje. Můžete proto snadno narazit na autolékárničky, kde náplasti nelepí, nůžky jsou tupé, obvazy nedostatečně pevné, apod. Autolékárničky se také mohou lišit lhůtou použití zdravotnického materiálu, a tedy potřeby jeho dřívější výměny. Ty s kvalitnější výbavou mají dobu použití aspoň 48 měsíců. A jakou lékárničku tedy koupit? Pokud má prodejce k dispozici rozbalený vzorek, nebojte se do něj nahlédnout a jednotlivé komponenty zkontrolovat. Pří výběru vám mohou pomoci i následující tipy:

5 tipů pro výběr správné lékárničky


•    Obal autolékárničky se musí dát rychle a bezproblémově otevřít i zavřít
•    Preferujte výrobky s jasně vyznačenou lhůtou exspirace. U kvalitnějších autolékárniček to zpravidla bývá 48 měsíců
•    Zárukou kvality je samozřejmě i důvěryhodný výrobce autolékárničky
•    Jednotlivé položky autolékárničky jsou zabalené do igelitu, přehledně poskládané a dobře označené
•    Autolékárničky obsahuje přehledný graficky zpracovaný manuál první pomoci

Při nákupu nové autolékárničky se řidiči mohou řídit doporučením záchranářů z Olomouckého kraje. Testovali 11 typů dostupných autolékárniček. Všechny sice dostály vyhlášce, nicméně kvalitou zdravotnického materiálu se lišily. Některé měly nekvalitní obvazový materiál, který byl zbytečně pružný a měl málo savé polštářky.  Také se několikrát objevily náplasti nízké kvality s nedostatečnou lepivostí.

A zaškrcovadlo nebylo smotané, ale skládané, což v praxi vede k horší manipulaci se zaškrcovadlem při jeho aplikaci na zraněnou končetinu. Pro bezpečnost při poskytování první pomoci jsou velmi důležité rukavice. Žel v testu se našly i takové, do kterých by se zachránce v případě potřeby nedostal: buď byly příliš malé, nebo slepené. Důležitou radou záchranářů je lékárničku prozkoumat ještě před uložením do automobilu. Po nákupu radíme lékárničku rozbalit a seznámit se s jejím obsahem, nevozit ji v autě zalisovanou ještě ve fólii z obchodu.

Doplňující informace:


Obsah autolékárničky určuje vyhláška o povinné výbavě automobilů č. 341/2002 Sb. Poslední novelizace vyhlášky se uskutečnila v září 2009, upravila obsah autolékárničky s platností od roku 2011. Dle vyhlášky má autolékárnička obsahovat:

•    Obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře min. 8 cm, savost min. 800 g/cm2) - 3 ks
•    Obvaz hotový s 2 polštářky (šíře min. 8 cm, savost min. 800 g/cm2) - 3 ks
•    Šátek trojcípý z (netkaného) textilu (délka stran 960 x 1360 x 960 mm) - 2 ks
•    Náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm x 5 m, min. lepivost7 N/25 mm) - 1 ks
•    Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, min. lepivost 2,5 N/cm) - 6 ks
•    Obinadlo škrtící pryžové (60 x 1250 mm) - 1 ks
•    Rouška plastová (20 x 20 cm, tloušťka 0,05 mm) - 1 ks
•    Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu - 1ks
•    Nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty–délka min. 14cm

Řidiči, vyhněte se pokutě a zkontrolujte si před dovolenou autolékárničku!



Zdroj, foto: Hartmann

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné informace.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Manžel už pořídil novou.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles