Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rodičovská odpovědnost

22. 05. 2010 | Zajímavosti

Myslíte si, že jako rodiče víte snad všechno o tzv. rodičovské povinnosti? Co všechno tento pojem zahrnuje? Jedna ze základních definicí hovoří o rodičovské povinnosti jako o souhrnu práv a povinností rodičů vůči nezletilým dětem. Co si však pod touto zdánlivě jednoduchou frází představit? Nesnadné úkoly, které musíme jako rodiče plnit. Nahlédněte se mnou do tajů a koutů rodinného práva!


Rodičovská odpovědnost se rozděluje na tři oblasti:
a) péče o nezletilé dítě
b) zastupování nezletilého dítěte
c) správa jmění

Zodpovědnost mají samozřejmě oba rodiče (pánové – opravdu i vy:)


Péče o nezletilé dítě


rodinaRodiče musí zajistit řádný vývoj po všech stránkách (ať už po stránce psychické, fyzické, kulturní i jiné). Mají vůči svým dětem také povinnost řádné výchovy (to snad nemusím ani dlouze vysvětlovat). Měli by být dětem určitým osobním příkladem a pozor na konec velmi často diskutované téma - při výchově mohou použít přiměřené výchovné prostředky.


Ano, tato definice je skutečně ustanovena v zákoně. Co si však pod tímto pojmem – přiměřené výchovné prostředky – představit? Na každé dítě platí něco jiného, proto nemůžeme obecně doporučit metodu, která by zabírala na všechny děti společně. Výchovný pohlavek je jistě časté řešení většiny z nás, ovšem pozor na to, dítě na nás může podat žalobu – no nedivte se, i na tomto pravidle stojí náš právní systém:(


Zastupování nezletilého dítěte


Pokud je potřeba, aby dítě činilo nějaké právní úkony (přebírání dědictví, pošty atd...), tak máte právo za své dítě tyto právní úkony činit. Pokud by však při soudu nebo podobné situaci došlo k nějakému střetu zájmů, může být ustanoven opatrovník, což většinou bývá orgán sociálně právní ochrany dětí, který danou situaci za Vás a Vaše dítě vyřeší.


Správa jmění nezletilého dítěte


penizePokud má dítě nárok na nějaké jmění,  rodiče musí spravovat jmění s péčí řádného hospodáře. Co znamená výraz – řádný hospodář? Zkrátka a dobře byste s penězi měli nakládat svědomitě a tak, jako by to byly právě Vaše finance. Rodiče mohou použít výnos nejdříve na potřeby dítěte a poté na potřeby rodiny.


Pozor, po dosažení zletilosti je povinnost rodičů dítěte jmění předat. Dítě si však může zažádat do jednoho roku od předání správu o způsobu nakládání majetku rodiči. Pokud se prokáže, že rodiče s majetkem nakládají špatně, může soud určit jiného správce jmění – opatrovníka (orgán sociálně právní ochrany dítěte nebo jiná fyzická osoba), který podléhá dozoru soudu.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tá sa musí prejaviť
Obrázek uživatelky
profil
malé švacnutie po zadku ešte nikomu neublížilo
Obrázek uživatelky
profil
Rodiče jsou ze zákona povinni realizovat uvedená práva v zájmu dítěte, pokud by došlo při výkonu jejich práv k neshodě v podstatné záležitosti, může se kterýkoliv z nich obrátit na soud.
Právní úprava vztahů mezi rodiči a dětmi je založena pouze na faktu rodičovství a nezáleží na tom, zda rodiče žijí spolu či nikoliv, jejich poměry k dítěti, jestliže rodiče spolu nežijí i bez návrhu soud jejich poměry k dítěti upraví.
Majetek nezletilých dětí jsou rodiče povinni spravovat v zájmu dítěte. Jasně o tom hovoří zákon o rodině 94/1963 Sb. a dále v týmž zákoně §87 o vyživovací povinnosti - nejen rodičů k dětem, ale i dětí k rodičům
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda