Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sklenice – nepostradatelný pomocník při zavařování

13. 09. 2013 | Zajímavosti
Když roku 1795 francouzský kuchař a cukrář Nicollas Apert vynalezl postup sterilace, zcela změnil trend v uchovávání potravin. Hospodyňky začaly vlastnoručně vypěstované nebo nakoupené suroviny zavařovat a zrodil se tak nový fenomén. Původním obalem byla klasická konzerva, která postupem času dostala mnohem všestrannějšího společníka - skleněný obal. A právě sklenice umožnily proniknutí sterilace do všech domácností.

Čistota, jednoduchost, barevnost a nápaditost zpracování podtržená vlastní ruční prací, povyšují doma vyrobenou pochoutku na nevšední chuťový i emoční zážitek. Vzpomínky na dětství, povinné trhání rybízu, vůně babiččiny kuchyně v nás vzbuzuje touhu vrátit se o pár let zpět. Nedílnou součástí těchto vzpomínek jsou i skleněné obaly. Sklenice, skleničky s klasickými „omnia“ víčky, šroubovými nebo patentovými uzávěry napomáhají završit dokonalost celého zpracování. A jaká je vlastně jejich historie?

Sklenice – nepostradatelný pomocník při zavařování a konzervaci potravinUrčitě si pamatujete na klasické „omnia“ sklenice. OMNIA patřila mezi nejpoužívanější sklenice při domácím konzervování ovoce, zeleniny a masa. Pro svoji spolehlivost a jednoduchou manipulaci při uzavírání bez šroubování si získaly oblibu u širokého okruhu spotřebitelů. Jejich speciální „otevírání loktem“ se zajisté vepsalo do pamětí nás všech. Pouze nepraktičnost a nemožnost tuto sklenici znovu uzavřít vytlačila tyto sklenice spíše na okraj zájmu u současných hospodyněk.

Revoluce nastala s příchodem sklenic s takzvaným „twist off“, neboli se šroubovacím uzávěrem. Tyto uzávěry představují osvědčený a mezinárodně uznávaný systém pro konzervaci potravin a nápojů. V kombinaci se sklenicemi odolávají vysokým teplotám a tlakům při sterilaci i pasterizaci. Šroubovací víčka se vyznačují spolehlivostí, dlouhou životností a snadnou manipulací.

Trendem poslední doby je návrat k unikátním a krásným sklenicím s patentovým uzávěrem. Tyto sklenice působí velmi luxusně, obecně mají vyšší váhu, ale díky víčku, které je ze skla a těsnění z gumy jsou tím absolutně nejsterilnějším a opravdu nejvhodnějším obalem pro Vaše dokonalé zavařování.

Zavařování a výroba domácích džemů a marmelád se nyní opět vrací do českých kuchyní. Hospodyňky se opět pyšní svými výrobky, které jsou mnohdy uměleckými díly. Krásně zabalené s dokonalou ručně vyrobenou etiketou.  Sklenice jsou natolik unikátní, že je lze opakovaně používat, a to nejen na konzervování, ale i na uchovávání potravin. Jejich dokonalý design zkrášlí kuchyň každé hospodyňky.

Zdroj, foto: o-i.com

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Sklenice – nepostradatelný pomocník při zavařování:

Sklenice – nepostradatelný pomocník při zavařování
Sklenice – nepostradatelný pomocník při zavařování
Sklenice – nepostradatelný pomocník při zavařování
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
používám obojí sklenice - Omnia na okurky a kompoty a
šroubovací na džem.
I když už dnes zavářím méně.Máme mrazák, tak vypěstované jahody, které se hned nespotřebují, mrazím.
Obrázek uživatelky
profil
Já jich včera odnesla do kontejneru dvě velké igelitky, už skoro nic nezavařuju, nevyplatí se to. Většinou jsem to stejně rozdala. Maximálně dělám malinovou marmeládu a brusinky.
Obrázek uživatelky
profil
Já schovávám skleničky od všeho (jogurty, marmelády, tatarky, okurky...) a pak jak se mi pěkně hodí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zavařuju už hodně dlouho a cokoliv, ale nevím si rady s dýňovými kompoty, ty se mi vždycky zkazí, a nemůžu přijít na to, čím to je Smajlík, ale nejvíce používám šroubovací sklenice, ty se mi osvědčily Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles