Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Snídaně – první předmět ve školním rozvrhu

4. 09. 2010 | Zajímavosti

Venku ještě sice vládne letní nálada, kalendář je ale neúprosný a nekompromisně nás upozorňuje na blížící se začátek nového školního roku. S volnějším letním režimem a dlouhými večery se většinou loučíme dost neradi, obzvláště, když na sebe letošní první teplé dny nechaly opravdu dlouho čekat. 


Ti z nás, kteří mají děti školou povinné, většinou využili dvouměsíčního osvobození od ranního diktátu školního zvonění a  s radostí si užívali volnější ranní režim. Budeme si tedy sami zase zvykat na brzké ranní vstávání. Přiznejme si ale, že pro děti je návrat zpět ke každodennímu režimu mnohem větším zlomem než pro nás.


snidaneJen si to představme – 8 týdnů dlouhého vyspávání, lenošení u vody, na hřišti, u televize a potom ponocování u táboráku, v letním kině, apod. Ani režim na letních táborech se tomu školnímu určitě neblíží. A tak čeká velká změna jak na děti, které prázdniny prolenošily, tak také na ty, které je trávily aktivně. Na nás rodičích je, co nejvíce svým dětem start do nového školního roku usnadnit, a to nejen v zájmu jejich, ale – přiznejme si to – i v zájmu nás samotných. 


Nejdůležitějšími pilíři denního režimu každého školáka by proto měly být:


1.) pevný rytmus vstávání a usínání
2.) jasně stanovený rozvrh denních aktivit – školní rozvrh, družina, kroužky, volný čas
3.) správně nastavený pravidelný stravovací režim


Zatímco o první dvě zmíněné zásady se z velké části postarají školní povinnosti, nastavení správného stravovacího režimu je v rukou nás, rodičů. Děti by měly jíst pravidelně, minimálně 5x denně v relativně pravidelných intervalech. Je důležité jim tuto nutnost dostatečně vysvětlit a dále potom dbát na její dodržování.


Všichni ale známe rozhovory typu – Co bylo k obědu? Nic. Snědl jsi ve škole svačinu? Jo, ale rozdělil jsem se s Pepou, on nic neměl. A před fotbalem jsi měl co? Už nevím, to je dávno


Je to každodenní kolečko s nejistým výsledkem, jedno ale máme téměř vždy pod kontrolou – snídani. A to je opravdu dobře, protože právě ta je v jídelníčku školáka velmi důležitá, ne-li nejdůležitější. Dodává totiž tělu důležitou energii po nočním hladovění a  poskytuje tak také energetický základ pro dopolední výuku, která je nejnáročnější částí školákova dne.


Nepodceňujte také vliv snídaně na schopnost dětí soustředit se na učení. Neklid, neschopnost soustředit se a sledovat výklad může souviset právě se špatnou nebo dokonce úplně vynechanou snídaní. Děti totiž nemají možnost vytvářet si zásoby energie, a tak se její nedostatek velmi rychle projeví. Stane-li se tak ve škole, je to pro dítě velká komplikace.


Proč je snídaně tak důležitá


jogurtJak uvádí dětská obezitoložka MUDr. Alexandra Moravcová, naše tělo potřebuje energii neustále, a to i když spíme. V noci organismus potřebuje dostatek energie pro zajišťování funkcí vnitřních orgánů, pro udržení tělesné teploty, dechu, srdeční akce apod. (tzv. bazální metabolizmus). U dětí se k tomu přidává ještě energie potřebná pro růst a vývoj.


Podle doktorky Moravcové by snídaně měla tvořit cca 20-25 % z celkového denního příjmu energie a měla by být vhodnou kombinací všech základních živin - bílkovin, tuků a sacharidů. A proč je vlastně kombinace těchto živin důležitá? Bílkoviny, tuky a sacharidy by měly být tělu dodávány v tzv. trojpoměru, říká obezitoložka.


Sacharidy pokrývají přibližně 55 % z celkového denního příjmu energie, tuky asi 30 % a zbývajících přibližně 15 % připadá na bílkoviny.  Na jednoduchém příkladu vyvážené snídaně objasňuje MUDr. Moravcová význam jednotlivých základních živin:


pečivo namazané kvalitním margarínem, obložené šunkou nebo sýrem, příp. tvarohová pomazánka  a čerstvá zelenina nebo ovoce, voda nebo čaj
Pečivo je zdrojem sacharidů (celozrnné pečivo také zdrojem vlákniny), které jsou pro lidský organismus nejrychleji využitelnými zdroji energie. Měly by tvořit 55 % přijaté denní energie.


Margarín je výborným zdrojem nenasycených – tzv. dobrých – tuků a dodá tělu i nezbytné esenciální mastné kyseliny důležité pro optimální růst a vývoj dětí. Tuky zajišťují mechanickou ochranu vnitřních orgánů, působí jako tepelná izolace organismu a jsou důležité pro využijí vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Měly by tvořit 30-35 % přijaté denní energie.


Kvalitní šunka, tvarohová pomazánka nebo sýr jsou zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební složkou pro lidský organismus. Měly by tvořit 15 % přijaté denní energie.


Dále by snídaně měla být doplněna porcí ovoce nebo zeleniny, které obsahují celou škálu vitamínů, minerálních látek, vlákniny a vody. Nezapomínejte samozřejmě na dostatečný příjem tekutin, při jejichž nedostatku může dojít k mnoha nepříjemnostem, včetně dehydratace spojené s bolestí hlavy.


Před nepravidelností stravování a obzvláště před vynecháním snídaně MUDr. Moravcová důrazně varuje, a to především proto, že v takovém případě není rovnoměrně pokryta energetická potřeba organismu, tělo strádá nedostatkem energie a přijatou energii si po období nedostatku ukládá do tukových zásob. Následkem toho je neúměrné zvyšování tělesné hmotnosti, vznik nadváhy a obezity v dětském i později v dospělém věku.


Zdroj: Výživa dětí.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
u nas bežal projekt, kde deti prišli počas jedného týždňa do školy na pol ôsmu a začínali mliečnymi raňajkami
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles