Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Talent a nadání – výhoda nebo potíže?

31. 03. 2011 | Zajímavosti
Není talent jako talent. Já například ve svém dětství často slýchávala: „Holka, ty máš na ty blbiny fakt talent!“ A když jsem se učila hrát na flétnu, tatínek mě bránil před starším bratrem: „Neposmívej se jí, třeba je to skrytý talent.“ A bráška odpovídal: „Jo, ale dobře skrytý! Aby se vůbec někdy našel!“ Už tenkrát jsem tedy pochopila, že talent nemusí člověku vždy přinášet výhody... :-)

Talent a nadání jsou vlastně jedno a totéž, liší se pouze mírou. Nadání je jakýsi předpoklad k nadprůměrnému zvládání určité činnosti. Talent pak představuje mimořádné nadání. O talentu a nadání hovoříme většinou v pozitivním slova smyslu – tedy talent na atletiku, nadání k učení anglického jazyka a podobně. (Případně - jako v úvodním odstavci – tato slova ironizujeme.)

Každý z nás má k něčemu nadání a někteří i talent. Avšak samotné nadání neznamená úspěch. Jsme-li nadaní klavíristé, ale necvičíme, nikdy se z nás nestane virtuóz. Naopak i zcela nenadaný člověk může pílí dosáhnout alespoň průměrných výsledků. Několik vyvolených osob může být talentovaných i ve více směrech, ale nikdo není „univerzál“. Je tedy důležité, abychom si uvědomili, v čem spočívá naše nadání a patřičně toho využili.

Důležité pro nás rodiče je pak zejména rozpoznat talent v našem dítěti a patřičně jej rozvíjet. Jestliže váš malý synek projeví talent k lyžování, ale vy si přejete, aby z něj vyrostl malíř, docílíte pravděpodobně jen zanedbání jeho přirozených schopností. Předpoklady našeho dítěte se mohou zcela odlišovat od našich představ a stejně tak jeho sny od těch našich. Nezapomeňme však, o čí život a budoucnost se jedná! Může se stát, že v sobě objevíte (vy, nebo v tomto případě častěji někdo jiný) nadání k činnosti, která vás nebaví vůbec. Například paní učitelka zjistí, že vaše slohová cvičení dalece přesahují úroveň prací stejně starých dětí, jenže pro vás je jejich psaní pouze nutným zlem. Disponujete tedy nadáním, které vám jakoby snad ani nepatří. Ocitáte se v nepříjemné situaci, kdy na vás okolí tlačí, abyste svou výhodu nezahazovali. Talent se tak převrátí v předmět trápení. Někdy – zejména v dětských kolektivech – se může nadání či talent stát také terčem posměchu a to především pokud se týká mezi dětmi obecně nepopulárních disciplín (jako například baletu u chlapců). Přeje-li si takový klučina svůj talent rozvíjet, bude potřebovat velkou pomoc a podporu dospělých.

Nadání a talent je pro nás něco jako příslib úspěchu, pokud se chytneme příležitosti za pačesy. Nic však není bez práce a proto bychom své schopnosti měli rozvíjet a cíleně se jim věnovat. A nebojte se, každý – opravdu KAŽDÝ – jsme v nějakém směru nadaní. A nenechte si nikým namluvit opak. Tak co, už víte, v čem se ukrývá to vaše „velké plus“? Jde vám matematika sama od sebe? Vaříte intuitivně a tak, že se všichni oblizují až za ušima? Dokážete bez problémů zabavit sousedovic „nezvladatelné“ dítě? Zamyslete se...



Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
znám několik talentovaných lidí, kteří jsou nesmírně manuálně zruční, na druhou stranu z toho nic nemají, i když pracují "ve dne, v noci". Neumějí totiž svou práci prodat - a to je další kámen úrazu. Ne nadarmo se říká - devatero řemesel, desátá bída. Naopak lidé, kteří sice žádné zvláštní schopnosti nemají, dokáží vydělat miliony. A to je to, co mne mrzí, těm šikovným a poctivým bych to přála, ale pomoci jim neumím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles