Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Umíme odpouštět?

24. 12. 2009 | Zajímavosti
Vždycky jsem si myslela, že lidé nemají s odpouštěním problémy. Nejen proto, že spousta z nich je věřící, ale i proto, že spousta má v tomto směru hodně šťastnou povahu. I já dokážu celkem snadno odpustit a nejsem typ člověka, který v sobě dusí nějakou zášť či hněv.


Poslední dobou se něco změnilo. Možná to také znáte. Někdo, na kom vám záleží, vám prostě ublíží víckrát za sebou. Co s tím? Nechat se opět nesčetněkrát zraňovat? Jak se zbavit všech těch pocitů, které vznikají nedorozuměními v mezilidských vztazích? Jistě, v Bibli se píše, že má člověk nastavit i druhou tvář. Takže, když manželku zbije manžel alkoholik, má se nechat zmlátit podruhé?! Tak to jistě ne a ani tento verš z Bible nelze vysvětlovat takto povrchně.


Jak už vyplývá z výše uvedeného, odpuštění je pro nás nejtěžší hlavně v těch nejpodstatnějších vztazích. Co když mi zase ublíží? Nechápu, co se stalo … Gary Chapman napsal nádhernou knihu, která se jmenuje „Láska jako životní styl.“ V kapitolách o laskavosti, trpělivosti, schopnosti odpouštět, pokoře, zdvořilosti, štědrosti a poctivosti nás na základě svých několikaletých poradenských zkušeností vede k tomu, abychom dokázali porozumět sobě i druhým a následně tak třeba uzdravili naše narušené vztahy.

Na základě tragických lidských příběhů ukazuje na situace, kdy odpuštění dokázalo nemožné. Odpustit dokázali lidé, kteří díky svým fyzickým či duševním zraněním budou celoživotně hendikepovaní. Odpustit dokázali i ti, kteří v různých psychických útocích vše ztratili. Naše zkušenosti jsou mnohdy méně tragické, a přesto se nám odpouštět nedaří. Bolest je až příliš hluboká. Gary Chapman nám ukazuje, jaké meze má odpuštění a říká, že bez účasti druhé strany nemůžeme skutečně odpustit. Odpuštění je náročné a neodstraní následky prohřešku druhého člověka. Ale někdy by se hodilo nabídnout druhému svobodu a své srdce, aby mohl žít dál bez pocitu neustálých výčitek a obviňování. Příběhy v knize jsou někdy složité. Obdivuji lidi, kteří po tragických zkušenostech dokázali druhým opustit.


Bez odpuštění ale nelze obnovit důvěru mezi dvěma lidmi. Cesta je to určitě náročná, ale pokud chtějí dva lidé k sobě najít cestu, mají vždycky šanci. Odpouštět bychom měli i maličkosti a rovněž bychom se měli i za maličkosti omlouvat. Martin Luther King ml. řekl: "Odpuštění není náhodný čin. Je to trvalý postoj.“


Tak nám všem přeji, abychom to dokázali a třeba tak i uzdravili naše rozbité vztahy, ať už Vám k tomu dopomůže Vaše srdce a nebo kniha Gary Chapmana.


Lindita - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !