Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úrazy hlavy dětí při zimních sportech raději nepodceňujte

30. 12. 2013 | Zajímavosti
Konečně přišel sníh a teploty pod nulou. A s nimi také období zimních úrazů následkem pádů na zledovatělém chodníku, při lyžování na sjezdovce, bobování, bruslení a  při dalších oblíbených zimních radovánkách. Kromě pohmožděnin, podvrtnutí a zlomenin patří k nejčastějším úrazům dětí otřesy mozku. Můžeme jej poznat a jak postupovat?

Otřes mozku je náhlá krátkodobá porucha mozkové funkce vlivem úrazu. Mezi příznaky patří zvracení, bolesti hlavy nebo závratě, někdy i výpadek paměti. Mnohem častěji se ale otřes mozku projeví jej jako subtilní změna, například menší nedbalost, mírnější bolest hlavy, subtilní porucha charakteru či soustředěnosti.

Otřes mozku si dítě může přivodit i při prudkým pohybem hlavy vpřed a zpět, například při prudkém pádu. Hlava se ani nemusí dotknout země. Pro mozek to i tak znamená mikroskopické trauma, které ho oslabuje. Aby se zahojil, potřebuje dostatek času a klid.  Právě proto je při jakémkoliv podezření na otřes mozku povinné neurologické vyšetření. Předčasné vpuštění dítěte do situací, v nichž se může otřes následkem pádu například na lyžích nebo při hokeji po tvrdých střetech se soupeřem opakovat či zhoršit, může vést k trvalým důsledkům a  poruchám mozkových funkcí.

Úrazy hlavy dětí při zimních sportech raději nepodceňujtePodle statistik se nejvíce úrazů stane při skiboardingu. Po něm následuje snowbording a sjezdové lyžování.  Mezi hlavní příčiny se řadí nadhodnocení zkušeností malého sportovce – příliš těžký svah a velký sklon, ale také nedostatečná fyzická kondice. Riskantní jsou i  přeplněné sjezdovky, kde jezdí zkušení i nezkušení lyžaři a snowboardisté, dospělí i děti, a kde může lehce dojít ke srážkám.

Právě na sjezdovkách vznikají často i závažné úrazy hlavy, proto by mělo být zejména u dětí samozřejmostí používání ochranných přileb. Ty měly mít děti i při bobování a sáňkování, a to nejen na horách, ale například i v městských parcích. Právě zde totiž rodiče ochranu hlavy dětí velmi často zanedbávají. Přitom například náraz do stromu s následkem otřesu mozku či jiného úrazu, zde hrozí přinejmenším stejně jako na udržovaných a  k zimním sportům speciálně určených horských sjezdovkách.

Autor, foto: MUDr. Martin Jan Stránský


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !