Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vybírejte školní potřeby správně. Vyplatí se vám to!

2. 09. 2011 | Zajímavosti
Školní potřeby už dávno nejsou levnou záležitostí. Možná si vzpomínáte na to, jak byly některé pomůcky rozdávány zadarmo na počátku školního roku, ty doby jsou však nenávratně pryč. Školní aktovky a batohy dnes mohou vyjít na tisíce. Vybírejte proto správně.

Pokud necháte nákup na poslední chvíli, můžete na konci srpna za školní potřeby ušetřit. Ceny v tomto období totiž výrazně klesají. Myslete ale na to, že ne vždy je cena rozhodující. Správný výběr vás zbaví starostí po celý školní rok.

Podle jakých kritérií se řídit a čeho se u školních batohů vyvarovat? Přečtěte si několik rad, jak vybrat zdravotně nezávadnou školní aktovku (batoh) budoucím prvňáčkům a dětem školního věku. Kritéria se s rostoucím věkem mění.

školáci1. Pevná, anatomicky tvarovaná záda


Časté nošení a manipulace s aktovkou (batohem) by pro vašeho školáka neměli být na obtíž. Vybírejte proto především batohy s pevnými, vypolstrovanými zády z prodyšného materiálu, které jsou anatomicky přizpůsobené tak, aby zajistily správné a zdravotně nezávadné formulování páteře u dítěte. Vyztužené záda a plastové hrany poskytnou neměnný tvar batohu. Pevné dno rovněž zajistí lepší stabilitu při stání na podložce a větší přehled o obsahu celého batohu. Před vlhkem a špínou batoh ochrání nožky připevněné na spodní straně dna.

2. Popruhy s optimálním nastavením


Popruhy batohů se nesmějí dotýkat krku dítěte, přesto by měly být dostatečně silné a široké - cca 4cm. Dbejte na to, aby vnitřní strana popruhů měla protiskluzovou úpravu a popruhy byly nastavitelné nejméně 70 cm. Důležité nepřestává být ani správné nošení batohu, tzn. s popruhy na obou ramenech.

3. Reflexní prvky pro bezpečnost v šeru a tmě


Bezpečnost dítěte v silničním provozu je na prvním místě. Pestré, reflexní prvky zvyšují viditelnost za denního světla a soumraku. Pokrytí reflexních proužků na aktovkách by mělo odpovídat předepisovanému minimu, a sice třicetiprocentnímu podílu fluorescenčních odrazových materiálů. S takto vybavenou aktovkou či batohem je dítě viditelné na pětkrát větší vzdálenost (už na 150 metrů).

Vysokou reflexi a bezpečnost nabízí jeden z nejefektivnějších vysoce viditelných materiálů na současném trhu - Reflexite. Jeho použití na popruzích, přispělo k zvýšení bezpečnosti pro děti. Signální a odrazové materiály jsou odolné proti UV záření a lehce omyvatelné vodou, není se třeba obávat nežádoucího zašpinění a snížené viditelnosti.

4. Nepodceňte váhu, dostatek přihrádek a design batohu


batohVáha batohu musí odpovídat věku a výšce dítěte. Vybírejte anatomicky tvarovanou konstrukci z odlehčeného hliníku o maximální hmotnosti 1200g. Myslete na to, že ani přeplněná aktovka by neměla vážit více než 10 % tělesné váhy dítěte. Výsledky výzkumů z oblasti dětské anatomie stále potvrzují, že nadměrná váha batohu trvale poškozuje a negativně ovlivňuje zdraví u dětí školního věku.

Krátké popruhy mohou zapříčinit zakulacené záda a nesprávné prohnutí v oblasti bederní. Obzvláště důležité jsou nastavitelné ramenní popruhy, které se optimálně přizpůsobí k výšce dítěte.  Neslevujte ani ve výběru kvalitního a příjemného materiálu. Přínosem k lepšímu a zdravějšímu držení těla jsou měkká, polstrovaná záda z prodyšného materiálu. Jinak tomu není u ventilačních drážek na zádech batohů, které rovněž zajišťují cirkulaci vzduchu.

Vhodně zvolený počet přihrádek uvnitř aktovky ušetří malému školákovi čas. Zvlášť, když se jedná o pořádek, čistotu a kapsy na drobnosti. Dnes jsou běžně dostupné školní aktovky a batohy s organizérem na pera, s kapsou pro stravenky, pro mobil, MP3 přehrávač nebo IPhone. Neméně důležitý je celkový design batohu.

Děti si často vybírají batohy s potiskem oblíbeného hrdiny, postavičky nebo zvířátka. Nepodceňujte jejich výběr, i vzhled batohu totiž pozitivně ovlivňuje budoucí vztah dítěte ke škole. Nemluví-li vaše ratolest celé dny o něčem jiném, než o ponících nebo o závodních autíčkách, nezbývá nic jiného, než koupit batoh s koněm nebo s auty.

5. Boom letošního roku – kornouty pro prvňáčky!


Školní kornouty naplněné sladkostmi se opět vrací. Za dva poslední roky nebývale vzrostla poptávka po školních kornoutech pro prvňáčky. Trend, který Česká republika zažila poprvé a naposledy s filmem A zase ta Lucie (1984), je zpátky. K dostání jsou kornouty vyrobené z papíru nebo látky.

Látkové kornouty díky kvalitnějšímu materiálu vydrží déle a mohou se využít i při jiných příležitostech. Ať už kornout naplněný dárky vezmete na narozeninovou oslavu spolužáka nebo ho z recese věnujete k 18. narozeninám. 

Co do takového kornoutu přibalit na první školní den?
Můžete je naplnit dárky, drobnými školními pomůckami nebo sladkostmi, které potěší nové kamarády i paní učitelku.

6. Doplňky, na které narazíte u kvalitních batohů


pouzdro- nepromokavý potah (pláštěnka) - uchrání obsah batohu před nepříznivým počasím
- termofólie – na přední kapse uchovává jídlo před slunečními paprsky
- boční kapsy na láhev
- zapínání s odrazkou pro bezpečné uzavření batohu a jednoduchou manipulaci
- pogumovaná rukojeť pro časté uchopení - s odstupem od víka batohu na tloušťku ruky v rukavici
- pevné dno a nožky na spodní straně batohu – pro lepší stabilitu a ochranu před špínou
- pytlík na přezůvky
- karabina na klíče

7. Další školní potřeby


Ergonomické psací a kreslící potřeby
Ve snaze vybavit svoji ratolest na první školní dny co nejlépe, se mnozí rodiče uchýlí ke koupi penálu s plným vybavením. Ne vždy je to k užitku. I když vás barevné spektrum pastelek a tužek uchvátí, nenechte se zmást. Psací a kreslící potřeby se vyplatí vybírat důkladně. Základem jsou nelámavé, trojhranné tužky a pastelky. Tužku správně držíme třemi prsty, proto jsou ideální tři hrany, na které dítě automaticky přiloží prst. Usnadníte tím vytvoření správného držení psacích potřeb a dítěti nebudou prsty klouzat po tužce směrem dolů k papíru. 

Dle rozhodnutí školy a požadavků jednotlivých učitelů základních škol, pořiďte školákovi psací pero. Především však zvolte pero s ergonomickým úchopem.   V penálu by nemělo chybět pravítko – rovné i trojúhelníkové, guma, ořezávátko a průhledný štítek na rozvrh hodin. U penálů a pouzder zkontrolujte kvalitu a provedení zipů, sešití jednotlivých oddílů a pružnost poutek pro psací potřeby. Často se stává, že poutka nejsou dobře přišitá a psací potřeby se do nich těžce zasouvají.

Chytří pomocníci – peněženka a klíčenka pro školáky


S nástupem do školy dětem přibývají i nové starosti. K samostatnosti se přidává také zodpovědnost a péče o svěřené peníze, ať už se jedná o kapesné do školy, peníze na svačinu, na stravenky nebo o příspěvek na školní výlet. Děti je třeba vést už od začátku k pořádku, peněženka s několika vnitřními přihrádkami na bankovky a vnější kapsou na drobné je tomu příkladem. Peněženka s poutkem do ruky, kroužkem na klíče a zapínáním na zip je pro budoucího prvňáčka dostačující.

Myslete i na klíče. Snad každý z nás je už jednou hledal, většinou ve chvíli, kdy to nejméně potřebujeme. Děti na tom nejsou o moc lépe. Ideálním pomocníkem se jim stane klíčenka nebo přívěsek na klíče se jmenovkou.

Zdroj: Hama.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vybírejte školní potřeby správně. Vyplatí se vám to!:

Vybírejte školní potřeby správně. Vyplatí se vám to!
Vybírejte školní potřeby správně. Vyplatí se vám to!
Vybírejte školní potřeby správně. Vyplatí se vám to!
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Zajíc