Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bojíte se o klouby vašeho psa?

9. 10. 2010 | Zvířátka
Věděli jste, že až 40% psů vykazuje příznaky kloubních potíží? A nejenom to. Problémy s mobilitou patří mezi jednu z nejčastějších starostí, kterou řeší majitelé zvířat. 25% majitelů zdravých psů (tj. bez příznaků osteoartritidy a bez známek nadváhy nebo obezity) jim podává doplňky stravy sloužící ke zlepšení mobility.

To, že Váš mazlíček takové problémy nemá, ještě nemusí nic znamenat.  U významného procenta psí populace, která se v současné chvíli zdá být zdravá, se časem vyvinou problémy s mobilitou. Jedná se hlavně o:

-    Psy plemen s vysokým rizikem vzniku osteoartritidy, zejména velká plemena (doga, labradorský retrívr, německý ovčák, rottweiler a další), ale také některá menší plemena, jako např. shetlandský ovčácký pes
-    Aktivně pracující psy
-    Sportovní psy ve výslužbě

Citlivost kloubů roste s věkem a existují některá plemena, která spadají do skupiny s vyšším rizikem vzniku kloubních potíží. Ty se ale mohou objevit u kteréhokoliv plemene, velikosti nebo věku psa.

Co tedy s tím? Určitě se v tomto případě vyplatí prevence. Bohužel nebylo dosud zjištěno, jaká je přesná účinná dávka chondroprotektiv (glukosamin hydrochlorid, chondroitin sulfát), která by mohla výrazným způsobem zlepšit nebo zabránit problémům s mobilitou zvířete.

Vhodnější cestou je zvolit takový doplněk nebo krmivo, které obsahuje zvýšenou hladinu omega-3 mastných kyselin, konkrétně EPA (eikosapentaenová kyselina). Tato látka dokáže zabránit syntéze enzymů (tzv. agrekanázy), které mají schopnost odbourávat tkáň chrupavky. Dále omega-3 mastné kyseliny dokážou tlumit případné zánětlivé onemocnění. Ale je důležitý i jejich poměr k omega-6 mastným kyselinám, kdy by omega-3 mastné kyseliny měly být v převaze a poměr by měl být úzký. Pokud toto nebude dodrženo, nedosáhneme požadovaného výsledku.

MVDr. Sylva Havelková
Odborný poradce A-VET s.r.o.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Máme jezevčíka a má špatné klouby.Některý den sotva chodí.
Obrázek uživatelky
profil
ZAJÍMAVÝ ČLÁNEKSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle