Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bradavice u psů

14. 06. 2012 | Zvířátka
I pes, stejně jako člověk, může mít bradavice. Bradavice u psů se tvoří na základě virového napadení povrchové vrstvy kůže některým z četných druhů virů. Tyto viry se přenáší přímým dotykem a mohou vstoupit do organismu třeba jen malou oděrkou na kůži, kdy psi mohou být přenašeči virů bradavic i na člověka a naopak.

Psí bradavice jsou podobné pupínky jako lidské, vypadají jako malé kožní vyrážky, které mohou nastat kdekoliv na těle, včetně obličeje, tlapy a nohy psa. U psů se často vyskytují i v ústech a dokonce i blízko obočí tzv. papilomatózy.

Průběh bradavic u psů

Bradavice u psůZe začátku se bradavice množí velice rychle a jejich počet rapidně stoupá, až asi po 2 měsících však dochází k ústupu a většinou úplně samy vymizí. Přibližně do 5 měsíců je většina bradavic pryč, pouze papilomy v oblasti očí a úst ustupují pomaleji. Starší psi jsou citliví na bradavice více, protože mají slabý imunitní systém, ale papilomy v oblasti ústní se vyskytují většinou jen u psů do 2 let stáří, ale vůči papovaviru se postupně u psů objevuje vůči nim odolnost. V oblasti oční se nejčastěji vyskytují do 4 let věku psa, málokdy je najdete u starších psů. Pes může mít buď jednu relativně velkou bradavici nebo více bradavic menších a to hlavně na nohou a obličeji.

Bradavice u psů - léčba

Odstranění bradavic u psů nevyžaduje žádnou lokální léčbu, jestliže počet a rozsah bradavic nezpůsobuje komplikace, ale psi, kteří mají velký počet bradavic na kůži, by měli zahájit tzv. antivirovou léčbu. U psů s jednou bradavicí je lepší počkat, až sama ustoupí, ale pokud se objeví vážnější komplikace, například v příjmu potravy, nebo dokonce bradavice hnisají, provádí se chirurgické odstranění. Určitě uděláte nejlépe, když si zajdete k veterináři a poradíte se o vhodném postupu léčby, někdy pomohou i vitamíny A a E. Můžete také vyzkoušet olejíček s vitamínem E, který denně budete masírovat na postižené části psí kůže a během několika dnů by mělo být vidět výrazné zlepšení. Výjimečně se u psů používá i zmrazení bradavic.

Bradavice u psů - papilomatóza u psů

Papilomatóza je typ bradavic a nepěkných výrůstků okolo očí, uší nebo mezi prstními polštářky u psů a dalších zvířat. Projevuje se světlými výrůstky, které se velice rychle šíří a rostou do podoby květákovitých papilomů s malými nitkovitými výběžky. Velikost papilomů je kolem 2 centimetrů a nejčastěji je najdete na sliznici dutiny ústní, okraji pysků, hrtanu a mandlích. Může se ale také objevit na víčkách a spojivce očí, kůži hlavy a spodních částí končetin. U psů většinou, nedojde-li k poranění a následnému zhnisání, papilomatóza odezní sama.

Bradavice u psů jsou často popisovány jako neškodné nádory, které mohou způsobit mírné podráždění na postižených částech pokožky. Pes, který je postižený bradavicí, by neměl vykazovat žádné známky slabosti a měl by se chovat přirozeně a v příjmu potravy byste neměli shledat žádné odlišnosti. Jestliže ale zjistíte, že tomu tak není, jedná se o komplikaci a ihned vyhledejte veterináře.

Časté jsou komplikace u bradavic v dutině ústní, protože je zde zvýšená tvorba slin, a proto může dojít ke krvácení z poraněných výrůstků a bolestivému příjmu potravy i polykání, čímž dochází k hubnutí. Papilomy se ve výjimečných případech mohou zvrtnout v karcinomy, ale to se stává jen ojediněle. Nikdy se nesnažte bradavici sami odstranit.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ahojte moj psík mal Papilomatozu a môžem povedať že tieto čínske liečivé huby mu naozaj pomohli http://propet.sk/%C4%8D%C3%ADnske-lie%C4%8Div%C3%A9-huby-ako-veterin%C3%A1rny-doplnok-pre-psy-ma%C4%8Dky
Už sme sa konečne zbavili týchto škaredých bradavíc Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles