Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chováme doma opici

15. 06. 2010 | Zvířátka
Opice jsou úžasná stvoření, ale s málokterým zvířetem je soužití tak problematické, jako s nimi. Přitahují nás proto, že jsou tak úžasná a vtipná a jejich podobnost člověku je nám nejbližší, umí se smát i mračit a jejich gesta a mimiky jsou dojemné.

 

Jakou opičku si vybrat

Docela dobře se dá ochočit z poloopic outloň, ať už malý nebo váhavý. Jsou to roztomilá zvířátka a jejich pohybová aktivita je menší než u velkých opic. Jsou to noční tvorové, takže si klidně můžete odejít do práce, a když se vrátíte, můžete se jim naplno věnovat. Dalším zástupcem menších druhů je kosman, tato zvířátka byla vždy oblíbena pro chování v domácnostech pro jejich roztomilost, snadné ochočení, navíc se v zajetí snadno rozmnožuje. Kosman je denní tvor, ale je potřeba si dát pozor na nezbytnost slunečního světla, které je pro tyto opice nepostradatelné. Pozor taky na to, že si své okolí značkují močí. Jejich ubikace jim nesmíte s přehnanou čistotností uklízet, protože se potom snaží více přijímat tekutiny, aby si mohli své teritorium znovu označit, což ve většině případů vede k ledvinovým problémům. Tamaríni jsou dalším oblíbeným primátem chovaným v zajetí. Potřebují hodně vitamínů a také sluneční světlo. Pokud i tak byste chtěli větší opici, tak nejlepším zástupcem je bezesporu malpa, je z opic nejsnadněji ochočitelná, ale taky nejvychytralejší, což znamená, že každá ubikace musí být dokonale zabezpečena. Počítejte s tím, že se bude snažit všechno rozmontovat a otevřít.

 

Potrava pro opice

Potrava musí být velmi pestrá. Ovoce na drobné kousky v co nejširším sortimentu. Zelenina - saláty, rajčata, mrkev, okurky a podobně. Dětské ovocné přesnídávky, tvarohové krémy, jogurty, kompoty, granule pro opice. Hmyz - sarančata, cvrčky, červy.

 

Ubikace pro opice

Zvířata potřebují dostatek pohybu, k tomu je nutná přiměřeně velká ubikace. Zde platí čím větší, tím lepší. Pro pár by měla mít rozměry 2,5 x 2 x 2 m. Nejvhodnější je uzavřená ubikace, kde se dají vytvořit vhodné klimatické podmínky. Celý prostor je nutné vhodně rozčlenit, nainstalujeme zde větve, lana a malé plošiny. Ubikaci je možné osadit větším množstvím živých rostlin. V ubikaci udržujeme teplotu 22-26C a vlhkost 70 - 80%. Alespoň jednou denně rosíme. Důležité je chránit před chladem, průvanem a prašným prostředím. Jsou citlivé na stopové množství insekticidů, dezinfekčních prostředků a jiných chemických látek. Proto je nepoužíváme. Dezinfekci provádíme párou nebo horkou vodou. Jednou týdně měníme podestýlku, jednou za čtvrt roku větve. Osvětlení používáme s podílem UV záření a druhé pro ohřev. Budky s vchodovým otvorem, případně polobudky.

 

Pro všechny druhy je důležitý pobyt na slunci. Výhodný je venkovní výběh, kam je vypouštíme při vhodném počasí.

Opice nebudou nikdy tak domestikované, jako např. psi nebo kočky. Vždy si zachovají svoji přirozenost, která spočívá v jejich instinktivním chování. Takže se může někdy stát, že prostě nemají svůj den a v tom případě musíte být více opatrní. Některé z nich jsou agresivnější a dominantnější, než jiné, což při koupi stejně nepoznáte a až vám bude dospívat, může se stát, že pocítíte jejich ostré zoubky. Samozřejmě malé opice je mají menší než ty velké, takže u těch malých to není až tak děsivé. Pokud máte doma dítě, nikdy je nenechávejte spolu samy.

Opice berou děti jako podřadné ve společenském žebříčku a budou jim to dávat najevo tím, že je budou tahat za vlasy, škrábat a kousat. Jejich útoky jsou velice rychlé a je skoro nemožné uniknout.


Markéta Grolichová – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Chováme doma opici:

Chováme doma opici
Chováme doma opici
Chováme doma opici
Chováme doma opici
Chováme doma opici
Chováme doma opici
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Smajlík

Opičky jsou pěkná stvoření, ale dosti náročná
na chov a myslím i drahá. Raději zůstaneme u našich psích miláčků.
Obrázek uživatelky
profil
Zvířátka jsou to pěkná ale! Jsou drahá, patří do citesu, jsou náročná na chov a jsou často agresivní. A co se týče hygieny pěkná prasátka. Podle mě se na domácí chov nehodí Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles