Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co je dobré pro mě, je dobré i pro psa?

26. 03. 2009 | Zvířátka

V životech lidí a domácích zvířat můžeme najít mnoho společných i rozdílných momentů. Jejich soužití se ovlivňuje navzájem. Přibližně před 15.000 lety člověk ochočil psa a začal s ním žít k jejich oboustrannému prospěchu. Za pravidelný přísun potravy byli psi ochotni člověka chránit, hlídat jeho stáda, lovit zvěř a nosit břemena.

 

Mezi člověkem a psem jsou zásadní rozdíly. Z biologického hlediska mají společné jen to, že jsou savci. Zatímco vlk je téměř výhradně masožravec, ze psa se stal postupem času všežravec.

 

Co je dobré pro mě, je dobré i pro psa?Porovnání lidské a psí stravy

 

Základem zdravé stravy pro člověka je dostatek zeleniny a ovoce. Lidský organizmus si nedokáže sám vyrobit vitamin C (kyselinu askorbovou), proto jej potřebuje pravidelně přijímat z přírodních nebo umělých zdrojů. Pes nepotřebuje jíst ovoce ani zeleninu, protože dokáže vitamin C sám syntetizovat.

 

Jednotlivé složky výživy

 

Správná a vyvážená strava pro pejska musí obsahovat sacharidy, bílkoviny, minerály, vitamíny, tuk a vlákninu.

 

Doma připravená strava se skládá většinou z odhadnutého množství svaloviny, vnitřností, zeleniny, těstovin či rýže. K tomu musí majitelé ještě přidávat doplňkový vitamino-minerálový preparát. Vyjmenované složky přesto nepokrývají potřebné dávky a hlavně vyvážený poměr živin. Svalovina je bohatá na bílkoviny, ale chudá na vápník. Libové maso neobsahuje dostatek tuku. Vnitřnosti jsou zdrojem cenných minerálních látek a vitaminů, ale jejich složení je poměrně jednostranné a je potřeba vzájemně kombinovat více druhů. Vařená zelenina nemá téměř žádnou výživnou hodnotu a funguje pouze jako zdroj vlákniny. Rýže a těstoviny jsou bohatým zdrojem sacharidů, ale samostatně nepokrývají nároky na vyváženou stravu.

 

Co je dobré pro mě, je dobré i pro psa?Proč nekrmit domácí stravou?

 

Zvěrolékař MVDr. Leoš Železný z veterinárního centra Waltham na tuto otázku odpovídá: „Ačkoliv se chovatelé snaží doma vyrobit něco nejvhodnějšího pro svého psa, tak výsledek není vždy nejlepší. Pro namíchání stravy odpovídající posledním požadavkům na výživu psů by člověk potřeboval mít doma poměrně rozsáhlou laboratoř. Ta by musela udělat rozbor jednotlivých živin ve vstupních surovinách a chybějící látky pak doplnit. Je jasné, že v domácích podmínkách se jedná o nereálný požadavek.“

 

Čas a peníze

 

Další nevýhodou doma vařené stravy je vysoká finanční a časová náročnost. U psího krmiva překvapivě neplatí, že domácí kuchyně je lepší a levnější. Kvalitní krmení nelze připravit bez kvalitních surovin. A ty něco stojí! K nákladům za suroviny je třeba připočítat cenu energie spotřebované při vaření a skladování jídla.

 

Doma připravovaná strava je dražší než ta kupovaná, navíc je časově mnohem náročnější. Při krmení průmyslově vyráběnými krmivy lze dobu strávenou v kuchyni vyměnit za hru s pejskem či společnou vycházku.

 

Zdroj: Quent

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pracovala jsem v kuchyni a nosila domů zbytky masa.Bohužel jsem pejska na něj naučila.Mám ho již 10let a celou dobu odmítá granule i konzervy.Zkoušela jsem přimíchávat vždy trochu do toho co baští,ale vždy to vyplival vedle.Nezbývá mi než kupovat kuř.skelety a přidávat rýži.
Obrázek uživatelky
profil
náš dostává něco z našeho jídla.Nepřeháníme to,ale ty jeho prosebné oči nás vždycky přemluví
Obrázek uživatelky
profil
Důležité je, aby hlavně štěně nedostávalo žádné pamlsky krom např. piškotů. Mají citlivé žaludky a taky kvůli výchově. Smajlík Máme šestiletou labradorku a teď už jí taky dáme dobrůtku, ale všeho s mírou. Jinak krmíme jen granulemi, popř. rýží nebo těstovinami s masem. Navíc mají labradoři tendenci k tloustnutí, takže nepřekrmovat. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles