Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co pejskovi dávat a nedávat

14. 10. 2010 | Zvířátka

Mnoho chovatelů pejsků svým čtyřnohým miláčkům podstrkuje  různé dobrůtky, laskominy a sladkosti, ale neuvědomují si, že trávicí soustava psa masožravce a člověka všežravce se podstatně odlišují.

 

Čokoláda

Psi jsou na metylaxantiny, tedy kofein a theobromin, který čokoláda obsahuje, mimořádně citliví a nedokáží je vyloučit jako lidé. U lidí se metylxantin rozpadá asi dvě hodiny, psi k tomu potřebují 9x delší dobu. Odhaduje se, že psa může smrtelně ohrozit dávka mléčné čokolády v množství 50 až 60 gramů na kilo jeho hmotnosti. U čokolády na vaření, kde je vyšší obsah kakaa, je to ještě mnohem menší množství. Už 650 g mléčné čokolády nebo 90 g čokolády na vaření může zabít psa vážícího 10 kg.

Příznaky otravou metylxantiny

Projevuje se zvracením, zvýšenou aktivitou a neklidem, citlivostí na dotek, zrychleným dechem a tlukotem srdce. Poté se dostaví slabost, třesavka a ztráta kontroly nad svalstvem nohou. Pak může nastat kóma a smrt. 

První pomoc

Jestliže víte, že Váš pejsek snědl větší množství čokolády nebo kakaa, a nejeví zatím žádné známky otravy, snažte se u něj vyvolat zvracení a to do 4 hodin od pozření čokolády. Jestliže je to už delší doba, dejte mu aktivní živočišné uhlí ve formě tablet v množství 1 - 2g/kg živé hmotnosti psa. Potom mu podejte projímadlo, ale ne na olejové bázi. 

Kosti

Lidé si často myslí, že syrové kosti způsobují poranění žaludku a střev. Ve skutečnosti se ale pes může zranit jen kostí vařenou. Kosti díky vaření jsou velmi křehké, snadno se odlamují a mohou způsobit potíže. Když už chcete dát kost, tak jedině syrovou, obalenou masem. Z takovéto kosti se pejsek neporaní, a to ani z rybí, pokud je syrová. Dále pejskovi můžete dát syrové kuřecí skelety, kuřecí krky a celá křídla, nebo také syrovou hovězí kost nebo žebra. 

Nikdy nekrmte psa kuřecími kostmi, mohou se štěpit a poškodit žaludek nebo střeva.

Lidská strava

Mnoho lidí se domnívá, že psovi může dát cokoliv, co se doma nesnědlo. To je velký omyl. Lidská strava je většinou ochucena různým kořením, na které psí žaludek není zvyklý. To může vést ke zdravotním komplikacím. Navíc pes zvyklý na lidskou stravu přestane žrát psí granule, protože ty nejsou ochucené jako naše jídlo.

Pejskovi byste samozřejmě neměli dávat potravu, která je už zkažená. Pes není odpadkovým košem, který by sloužil k odstranění starých uzenin, které jsme my nestihli sníst. 

 

Nikdy nedávejte psům stravu, kterou jste uchovávali v ledničce, pes potřebuje krmení, které má pokojovou teplotu. Studená nebo příliš teplá strava může psovi poškodit trávicí ústrojí, a pak může trpět například průjmem.

 

Slané krmivo

Pes má po slaném krmivu chuť na další a další sousta, a vezme si tak víc, než by potřeboval. Důsledkem bude stejně jako u lidí, že začne tloustnout. Mimo toho přemíra soli může u psů stejně jak u lidí vést k vysokému krevnímu tlaku. Ovšem není pravda, že by pes neměl dostávat vůbec žádnou sůl, bez ní by nemohl trávit.

 

Sladké krmivo

Sladkosti můžou Vašemu pejskovi způsobit velké problémy, proto byste neměli svého psa krmit sladkostmi a ani je nechávat nikde volně ležet. Nejvíce psům škodí látka Xylitol, která je součástí sladkostí. Najdete ji v potravinách jako např. žvýkačky, bonbony, pečivo, sušenky nebo třeba v koláčcích. Mimo potraviny ji můžete najít i v některých zubních pastách a v léčebných roztocích. Xylitol jako přirozený cukrový alkohol je ale obsažen i v ovoci a zelenině - švestky, jahody, maliny, květák a kukuřice, i když v malém množství. Xylitol u psů výrazně zvyšuje hladinu inzulínu, a tím může způsobit pokles hladiny cukru v krvi a ohrožuje tak psa na životě.

Příznaky Xylitolu

Projevují se asi 30 minut po požití většího množství výrobků, které ho obsahují. Prvními příznaky jsou slabost, ztráta koordinačních schopností a křeče. U Xylitolu bylo zjištěno i  podezření, že psům poškozuje játra.

 

Kočičí krmivo

Hodně chovatelů dává psům kočičí stravu, protože jim víc chutná, ale to není nejlepší řešení. V kočičí potravě je vyšší podíl proteinů, což může vést k trvalým zažívacím problémům. Občasného podání se bát nemusíte.

 

Cibule a česnek

Přesto, že nám lidem prospívají jako přírodní antibiotikum, pro psy jsou ve větším množství jedovaté.

 

Pokud chcete, aby byl váš pejsek zdravý, dávejte mu jen speciální psí stravu. Váš čtyřnohý mazlíček se vám za to odmění oddaným přátelstvím, které je pro každého páníčka tím největším darem. 

 

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
kdo si pořizuje nějaké zvíře, měl by se nejdřív seznámit s tím, jak o něj pečovat a k tomu patří i zásady, popsané v článku. Ale pro některé lidi je každá rada drahá.

P.S.: U kostí je (nechtěnou náhodou) rozpor:

" Dále pejskovi můžete dát syrové kuřecí skelety, kuřecí krky a celá křídla"

"Nikdy nekrmte psa kuřecími kostmi, mohou se štěpit a poškodit žaludek nebo střeva."

Když NIKDY, tak NIKDY Smajlík

Ale já rozumím.

Obrázek uživatelky
profil
ostre kosti urcite nie
Obrázek uživatelky
profil
Kosti syrové se určitě dávat můžou, psi na to mají přizpůsobené i žaludeční šťávy. Dávám i rybí (páteře). Chce to o tom uvažovat v přírodě vlci určitě neoberou maso z kostí a kosti nenechají. Každý kynolog který se tím zabývá vám řekne že syrové kosti určitě dávat. Já akorád vynechávám dlouhé drůbeží (z drůbežího jen krky) a prasečí
Obrázek uživatelky
profil
taky nedáváme,jenom chrupavky.Ale jídlo,co jíme ,tak většinou vyžebrá,ale jenom maso.Jinak dostává konzervy.Granule už ne,protože to nerozkouše,už máme takového dědečka,co nemá moc zubů.
Obrázek uživatelky
profil
My dáváme syrové kosti oběma našim psům(bandog,maltézák)a žádný z nich nemá problémy,právě naopak,lépe prospívají.Takže určitě dávat syrové kosti,maso,zeleninu i ovoceSmajlíkA konečně at se všichni vzpamatují,pes je šelma(už někdy někdo viděl vlka,nebo psa žrát v přírodě granule????)
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle