Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Desatero péče o zvíře z útulku

2. 11. 2013 | Zvířátka
V útulcích čeká bohužel mnoho psů a koček na svůj nový domov. Někteří z nich prožili smutnou či bolestnou minulost a potřebují o to více lásky. Čím více lidí se rozhodne osvojit si zvíře z útulku, tím samozřejmě lépe. Je ovšem nutné předem znát veškerá rizika a připravit se na to, že začátky nemusí být jednoduché.

1. Správný výběr zvířete


Nechte si poradit pracovníky útulku a vybírejte správného mazlíčka pečlivě a odpovědně. Některá zvířata jsou pro vás vhodná a jiná méně, zkuste s jejich pomocí najít a vybrat zvíře vhodného pro vaše podmínky (na zahradu, na doma), pro váš životní styl (cestování, chataření, apod.), podle vašich časových možností (některá plemena vyžadují více času a péče), podle důvodů a potřeb (na hlídání, na sportování, jako společníka a kamaráda)
a podle vhodnosti k dětem, starším osobám a případně dalším zvířatům v domácnosti.

2. Připravte domácnost na příchod nového člena


Promluvte si se všemi členy vaší domácnosti o tom, jak se budou k novému přírůstku chovat, dohodněte i povinnosti a další pravidla.

Desatero péče o zvíře z útulku

3. Zvykejte zvíře postupně


Pes nebo kočička z útulku mohou a nemusí mít některé základní hygienické návyky, stejně tak může prožívat v prvních dnes stres z nového prostředí. Určitě to neznamená, že by se zvíře hygieně neumělo rychle naučit, pokud ho to budete učit správně.

4. Nechte zvíře vybrat si místo pro pelíšek


Nenuťte psa nebo kočku ležet na vámi určeném místě. Zvíře si vybírá místo či místa pro odpočinek podle vlastních pravidel, někdy je to optimální teplota, někdy pocit bezpečí. Ležení na vyvýšeném místě obvykle neznamená dominanci, ale bezpečné místo.

5. Budujte důvěru pomocí pamlsků a her


Důvěru ve vás je potřeba budovat. Vhodným prostředkem je k tomu aktivní a vámi organizované trávení času. Hry jak venku či doma, společné psí sporty a další společné aktivity, vám mohou urychlit vytvoření týmu.

6. Buďte trpěliví a citliví


Různí psi a kočky mají různý temperament, různou dynamiku a rychlost učení. Často bývá zpočátku zvířecí duše přetížená z nového prostředí, ze spousty nových zážitků a vjemů. Nespěchejte, dejte dostatek času na přivyknutí a přizpůsobení se.

7. Nezvyšujte problémy


Zvíře z útulku může mít špatné zkušenosti s nějakou činností či chováním člověka, s nějakým strojem či situací. Vrčení či panika neznamenají, že je pes agresivní, ale že se v tu chvíli bojí a situace je z jeho pohledu „život ohrožující“. Často se tak děje při česání, utírání tlapek, tahání klíštěte a při podobné manipulaci. Na tyto úkony by si mělo zvíře pomalu zvyknout. Vhodný způsob je z těchto činností udělat hru.

8. Netrestejte


Různé formy problémového chování má zvíře obvykle proto, že jiné chování v dané situaci nezná a neumí. Řešením je, pokud ho budete správně učit správné chování. Tresty a korekce vám nevyřeší problém, ale zato mohou vážně narušit zpočátku křehkou důvěru, kterou k vám váš nový přítel má.

9. Nerozmazlujte nevhodně


Psi i kočky mají rádi zaběhnuté stereotypy a pravidla, pomáhají jim cítit se jistě a v souladu s okolím. Psi také žijí v přítomnosti a nepamatují si vědomě minulá příkoří. Pokud se budete snažit přehnaně napravovat to, že byl v útulku, tak můžete psovi v hlavě někdy způsobit zmatek. Raději dejte zvířeti pamlsky a odměny za nějakou hru či výcvik, nebo když udělá něco dobře, než jen tak. Neporušujte pravidla a buďte důslední v tom smyslu, že neodměníte (ale nikoli potrestáte), pokud zvíře něco neudělá či udělá špatně.

10. Pomáhejte i jinak


Pokud nemůžete nějakému psovi či kočičce pomoct tím, že si je z útulku vezmete, můžete pomoci i jinak, například zajistit jim kvalitní krmení. To je cílem a smyslem projektu „Pomozte naplnit misky v útulcích“.

Zdroj, foto: Naplňte misky

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pejsky miluji,moc hezký článek.
Obrázek uživatelky
profil
Take jsem cely zivot touzila po pejskovi ted jsem si ho poridila je nadherna a je az Polska.Neni to vzdy s ni jednoduche,ale za nic na svete bych ji nedala jen soucitm s lidmi a prateli co ma co take zachranuji kocyk psy jako ja co s nimi bude, jelikoz take ted marodim a jsem bez prace a me zname postihlo to ac to jsou slusni lide, ze jsou nuceni se vystehovat z bytu kamaradka kvuli nemoci, ndela a druhy znamy se staral o maminku a prisel o praci a nemaji kam jit i se svymi ctyrnohymi pretaleim kteri se nchtji vzdat. Co Vy na to chytre zeny - to jsou situce. Dnesni spolecnost na nikoho nemysli.Clovek se musi starat,ale jsou to zkousky.Mame mit,ale soucit a pomahat si S laskou zehnam redakci a vsem ctenarkum a priznivcum zviratek. Vase Gaia se svetlem-laskou a sluncem v dusi
Obrázek uživatelky
profil
Ahojky všichni prosím přidejte si mě do přátel prosím SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také si chceme osvojit nějakého malého pejska z útulku a tento článek nám dal hodně rad.Je úžasně napsaný že i má 11 letá dcerka si ho ráda přečetla a pochopila že nebude jednoduché pejska v útulku vybrat.
Obrázek uživatelky
profil
kočička nádherná
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda