Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí zvířata potřebují tekutiny

20. 05. 2009 | Zvířátka
Náhlé oteplení posledních dnů může některým živým tvorům způsobit problémy z přehřátí. Samozřejmě především těm, kteří žijí v zajetí. Kvůli tzv. skleníkovému efektu se uzavřené prostory s velkými skleněnými plochami, okny, mohou v krátké době zahřát nad únosnou míru a stát se smrtící pecí.

Skleníkový efekt je původně atmosférický jev, kdy se od země odražené sluneční paprsky odrážejí zpět od atmosféry a zemi zahřívají. Pro tuto podobnost skla s atmosférou se hovoří o skleníkovém efektu i při zahřívání různých prosklených hal a automobilů.

Na nadměrné horko a sluneční záření jsou citliví zejména mladí jedinci, tj. mláďata, ale i dospělá zvířata zanechaná buď na plném slunci bez možnosti úniku anebo v uzavřených objektech, či automobilech.

Vždy je třeba myslet na možnost zastínění, na větrání, a vždy na dostatek vody!

I zvířatům hrozí úpal a úžeh, popřípadě kombinace obou. K úpalu dochází při přehřátí v horkém prostoru, a projevuje se nevolností, suchou kůží, teplotou. Úžeh obou případech je první pomocí přesun do stínu, podávání tekutin (vlažná voda), chlazení končetin.

Nejlepší je samozřejmě prevence, cestovat tedy se zvířaty raději po ránu, za chladu, nenechávat je na plném slunci, v automobilech větrat a mít s sebou vždy čistou vodu.

Pro farmáře je takovéto jaro obdobím, kdy je nutné urychleně prověřit, zda i zvířata na pastvě mají dostatek pitné vody, a zda jsou napajedla, popřípadě napáječky čisté a funkční. I toto bývá předmětem veterinárních kontrol.

ZDROJ: SOS

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !