Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí zvířata v extrémních vedrech

11. 08. 2009 | Zvířátka
Při transportu zvířat je nutné dbát na to, aby nemohlo dojít k jejich přehřátí. Pokud v automobilu cestující využívají rozumně klimatizaci, tak to prospívá i přepravovaným zvířatům. Teplotní rozdíl mezi vnějším a klimatizovaným prostředím však nesmí být příliš velký.

Teplotní šok může způsobit například zánět spojivky či jiné zdravotní komplikace. To platí i o velkém průvanu. Stejně jako člověk může v letních horkách nastydnout i přepravovaný pes, či kočka.

Velké teplotní výkyvy vyvolávají stresovou reakci, která působí jako každý jiný stres, to znamená oslabení imunitního systému a tím i vyšší vnímavost k infekčním onemocněním. Je určitě dobré připomenout, že ne všechna zvířata mají potní žlázy a proto nikdo nemůže vidět zpoceného psa, nebo prase. To ale, že se některá zvířata nepotí neznamená že nemohou trpět úpalem, nebo úžehem.

Domácí zvířata v extrémních vedrechNapříklad pes termoreguluje tak, že plazí jazyk a rychle dýchá. Čím rychleji dýchá, tím účinněji se ochlazuje. Kočka v horku omezuje své projevy a polehává a vyhledává stinná místa. Drůbež se chová obdobně, vyhledává stín a natřásá peří, aby umožnila lepší ochlazování kůže. V případě přehřátí mají ptáci přiotevřený zobák, těžko dýchají a jsou malátní. Naopak kůň se dovede pěkně zpotit a proto je nutné jej po práci či jízdě vyvěchtovat suchou slámou.

Každý majitel by měl dobře znát projevy a chování svého zvířete a měl by být připraven i na takové extrémní podmínky, jako jsou například letní vedra.

Zkrátka v parných dnech je nutné sledovat chovaná zvířata, zda vedry netrpí. Vždy je nutné zabezpečit chovaným zvířatům přístup k vodě. Stáje větrat a v chovných halách, ve kterých je chována drůbež, sledovat, jak funguje klimatizace a v případě výpadku proudu zajistit náhradní zdroj!

První pomoc při přehřátí zvířat spočívá především v tom umístit je ve stínu, v klidu, napájet je vlažnou vodou, a v případě potřeby navštívit veterinárního lékaře.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
aj já mám pejska, a rozhodně se snažím, aby se cítila v pohodě.
Obrázek uživatelky
profil
Taky máme pejska, jezdí s náma hodně autem i v létě. V autě je klima, ale rozumně pušťená aby nebyl šok pro pejska i pro nás. Jinak vodu a na zahradě jí kropím a dávám do stínu...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No loni jsme jeli na již. Moravu a byl to děs, psiska sotva dýchala, furt jsme zastavovali, dávali jim vodu a už nikdy více, bylo mi jich hrozně líto. Když nemusím nikam je v pařáku netahám...
Obrázek uživatelky
profil
když užmusíme jet se psem autem,tak vždycky vozíme vodu a občas mu zastavíme,aby se proběhl.Na nákupy ho nebereme vůbec.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles