Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jezdectví na ponících

26. 10. 2012 | Zvířátka

K čemu je takový poník dobrý, ptáte se? No pokud vás neuchvátil jeho vzhled a vyjížďky, tak vás můžu nalákat ještě na další speciality. Soužití člověka s koněm dělá dobře oběma tvorům. Jízda dítěte na poníkovi zaručeně prospívá, protože dítě nesedí doma u počítače, ale je v pohybu na čerstvém vzduchu. Při jízdě si dítě tvaruje zádíčka a nožičky tak, aby mělo správné postavení těla. K tomu je ale zapotřebí správný styl jízdy, kterému vás určitě naučí zkušený chovatel poníků. Člověku dělá velice dobře samotný kontakt s ponym.

Poníci jsou malí, milí, chytří a spolehliví. Mazlíčci i parťáci. Jsou skvělým řešením pro přechodné období, kdy dítě pomalu opouští plyšové hračky, křeček, želva nebo morče jsou mu málo a na vstup do jezdectví je ještě malé. Pokud chcete, aby váš potomek trávil čas zdravým pohybem na vzduchu a zároveň v sobě rozvíjel lásku ke zvířatům a také patřičný smysl pro zodpovědnost, jsou pro něj základy jezdectví ve formě jízdy na poníkovi ideální.

Jezdectví na ponícíchNejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Ovšem začátky jsou, tak jako u všeho, nelehké a trnité. Pokud se vy a vaše děti nevzdáte při prvních potížích a vytrváte, dostane se vám odměny v podobě celoživotní lásky.

Jízda na poníkovi je skvělým předstupněm pro pozdější jezdectví na velkém koni. Čím dřív se totiž s jezdectvím začne, tím lépe. Ti, kteří začínají v útlém věku na ponících, mají obrovský náskok před dětmi, které poprvé sednou ve vyšším věku na velkého koně. Malé děti totiž mají vrozený talent, smysl pro rovnováhu, jsou bezprostřední, nemají strach a chovají se přirozeně. Přistupují ke zvířeti jako ke svému kamarádovi. Malé dítě a malý kůň tvoří sourodou dvojici, která dokáže být dokonale sehraná. I kdyby se vaše dítě nemělo v dospělosti jezdeckému sportu věnovat, čas strávený s poníkem se mu vždy zúročí. Koně se odnepaměti používají pro hipoterapii a hiporehabilitaci.

Jízda na koni aktivuje celou řadu svalů, které byste při jiné příležitosti vůbec nezapojili, a které jsou důležité pro správné držení těla. Navíc se dítě, které má vlastního poníka nebo dochází do jezdeckého klubu či školy, kde musí o poníky pečovat, naučí disciplíně a zodpovědnosti. I když máte ty možnosti a pořídíte svému dítěti vlastního poníka, důležité je, aby se dítě učilo základům jezdectví pod vedením kvalifikovaného cvičitele na dobrém školním poníkovi. Předejde se tak špatným návykům, které se velice špatně odstraňují. Cvičitel naučí dítě také správné povely a vysvětlí mu, jak bez problémů zvíře zvládnout.

Cvičitel, který bude vaše dítě učit základům jezdectví, by měl mít cvičitelskou licenci. Měl by vyžadovat, aby dítě mělo na koni bezpečnostní vestu a přilbu. Tou většinou disponují samy jezdecké školy a školičky.

Lekce jezdectví by měly obsahovat také teoretickou část, kdy se dítě naučí o poníka starat a seznámí se s bezpečnostními pravidly. Vždyť nejdůležitější je, aby jezdectví na poníkovi bylo pro dítě co nejvíc bezpečné. Jen tak může přinést spoustu radosti a lásky.

Na výstavách koní se již objevuje více chovatelů s minikoníky. Začínají také prezentovat svá zvířata v jezdectví a v poslední době stoupá zájem o vozatajství. Takové spřežení minikoníků je přece nádherné a pro děti přímo ideální. Děti malé koníky lépe zvládnou a hodně se s nimi naučí. Až vyrostou a budou jednou možná řídit spřežení velkých koní, tak si na své malé koňské kamarády jistě vzpomenou.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jezdectví na ponících:

Jezdectví na ponících
Jezdectví na ponících
Jezdectví na ponících
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Od mala jezdím na koni (welsh pony, americký klusák) a neznám lepší pocit. Jsem rok po operaci páteře a sem tam, když mě záda chytnou, tak rozhodně neležím doma, ale vezmu koně a jdu si zajezdit. Parádní odreagování a pak se cítím skvěle Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
NA PONÍKOVI JSEM JELA JAKO MALÁ,NA VELKÉM NIKDY
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek, když byla moje dcerka malinká, dovolil jí majitel poníků, aby se svezla na úplně malinkém poníčkovi, který ještě nikdy nikoho nevezl, bylo to na štědrý den a ona byla tak šťastná, byl to pro ni ten nejkrásnější dárek, i když ho dostala už odpoledne.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles