Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Křeček syrský

8. 06. 2010 | Zvířátka

Křeček syrský (Mesocricetus auratus) je také často zvaný zlatý. Tento hlodavec byl dlouho považován za vymizelého, nakonec byl však objeven jeden vrh 8 jedinců, z kterého pocházejí dnešní miliony syřanů. Křeček je hlodavec žijící v norách, nočním životem a hlavně samotářsky.

Proto také není příliš vhodný jako mazlíček dětem, i když je to dnes populární. Často díky tomu křečci a křečíci koušou. Dodnes jsou také často používáni jako laboratorní zvířata. Přirozené zbarvení křečka je zlatohnědé s tmavou kresbou na hlavě a krku. Dnes už je však vyšlechtěno velké množství barevných variací s různou délkou srsti. Dospělci váží 80-180 g a dožívají se 2-3 let.

Rozmnožování

Samice dospívají už ve věku 4 týdnů, po donesení samičky ze zverimexu se tak můžeme za 16-18 dní dočkat nečekané nadílky. A to 4-10 mláďat, po porodu vážících 1,5-2,5 g, která jsou holá, slepá a rychle se vyvíjející. Už po dvou týdnech zvědavě vylézají z hnízda.

Potrava

Křeček je omnivorní neboli všežravý. V přírodě jí semena, zrna, stébla, lodyhy, zeleninu,  ovoce a bezobratlé živočichy. Podobnou stravu by jsme mu měli nahradit i my v domácím chovu. Pozor však na kupované směsi, které obsahují moc velký obsah například slunečnicového semena (ve stravě křečka by nemělo být více než 5% tuku). To je příliš tučné, i když hlodavcům chutnají, způsobují u nich často obezitu. Všeho s mírou. Stravu doplňujeme senem, tvrdým pečivem na broušení zubů, větvičkami ovocných a nejedovatých stromů (jabloně, bříza, líska…), ovocem (jablka, hrušky…), zeleninou (mrkev, květák, okurka…), čerstvými rostlinami (jako jsou pampelišky, sedmikrásky, jitrocel…). Důležitá je u křečka i živočišná potrava, proto mu dáváme mouchy, kobylky, moučné červy a klidně i granule pro psa nebo kočku, sýr nebo vařené vajíčko, jogurt. Vitamíny a minerály doplňujeme minerálním blokem nebo například nutrimixem. V obchodech také nalezneme spoustu pamlsků, můžeme dát ořechy, piškoty - ale vše jen velmi výjimečně. Naopak nikdy nedáváme lilek, avokádo a jedovaté rostliny. Vždy musí mít k dispozici vodu, nejlépe v napáječce.

Ubytování

Jelikož jde o větší druh, volíme i větší akvárium nebo klec. Alespoň o rozměrech 60x40x40 cm.  Jako podestýlku volíme například odprášené hobliny, kukuřičnou drť nebo papírové stelivo pro kočky. Ubikace by neměla stát v průvanu a na sluníčku. Vnitřek vybavíme větvemi, domečky, patry a můžeme přidat i běhátko, na kterém velmi rádi běhají. Klece se lépe zařizují a dobře větrají, ale z akvária nevylétává podestýlka. U akvária musíme zabezpečit vrchní část, křečci rádi utíkají a koušou například kabely. Co je lepší, si musí rozhodnout každý sám.


Thais - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Křeček syrský:

Křeček syrský
Křeček syrský
Křeček syrský
Křeček syrský
Křeček syrský
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !