Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krevní banka pro psy

29. 06. 2010 | Zvířátka

Nejen lidé, ale také zvířata potřebují novou krev, která jim může zachránit život. Díky tomu vznikly v České republice krevní banky pro psy. Kolik psích životů zachrání?

 

Krevní skupiny

Nejen u lidí existují krevní skupiny, psi jich mají rovnou dvanáct. Univerzální je skupina DEA 1.1 minus, druhá nejuniverzálnější je DEA 1.1 plus. Pes může ale dostat poprvé jakoukoliv krevní skupinu a nezpůsobí mu žádné komplikace. Když ale dostane krev neshodující se s jeho skupinou podruhé, tělo už má vytvořené protilátky. Hrozí tak reakce, která psa ohrožuje na životě.

 

Pro koho je určena

Pro pacienty s akutním krvácením např. po autoúrazech, pacienty s imunitně podmíněnou chudokrevností, s poruchou srážlivosti,  po intoxikaci jedem na hlodavce. Plná krev se využívá především u pacientům s akutní či chronickou ztrátou krve, čerstvě zmraženou plazmu potřebují pacienti např. s poruchou srážlivosti nebo s nízkou hladinou bílkoviny v krvi, erymasa se využívá u pacientů s anemií (chudokrevností) různé etiologie. I ze psí krve lze využít její deriváty - krevní plazmu a červené krvinky. Krvinky pomohou při krvácení, plazma například při srážlivostí krve nebo imunitním onemocněním. Jedna dávka odebrané krve tak může zachránit i dva psy.

 


Který pes může darovat

Dárcem musí být zdravý pes, který netrpí žádnými chronickými chorobami, neužívá trvale léky a který je navíc v době odběru v plné kondici. Nesmí být v rekonvalescenci po infekčním onemocnění, po operaci ani vážnějším úrazu. Samozřejmostí musí být, že je pravidelně odčervovaný i očkovaný proti běžným chorobám, ale poslední vakcinace by měla být minimálně 14 dní před odběrem krve. Dárce nikdy nedostal sám transfúzi, a to ani krevních komponent. Od posledního darování krve by měly uběhnout minimálně tři měsíce. Fena by neměla hárat a neměla by mít nikdy štěňata. K odběru by měl jít pes nalačno. Vhodnými dárci jsou psi o hmotnosti kolem pětadvaceti kilogramů a víc s klidnou povahou. Těmto psům mohou veterináři z jejich krční žíly odebrat až 400 ml krve během čtvrt hodiny. 

 

Krev lze skladovat asi šest týdnů. Když se do té doby nepoužije, musí se vyhodit. Majitelé psů si ale mohou díky dárcovství krve polepšit. Zdravému psovi lze odebrat 250 až 500 ml krve, množství záleží na hmotnosti psa.  Za dobrovolnictví nabízejí ordinace různé benefity - krmivo, finanční odměnu nebo služby zdarma (například preventivní prohlídka). Jeden odběr pomůže i dvěma psům.Typická operace srdce spotřebuje tři nebo čtyři balíčky psí krve.

 

Péče o psí dárce

Vyšetření psa před darováním krve je zcela zdarma - a to včetně základního biochemického a hematologického vyšetření krve. Pro majitele psího dárce krve může znamenat členství v registru dárců záruku bezplatných zdravotních kontrol po celou dobu života psa, podle možností jednotlivých klinik i po uplynutí věku vhodného k darování krve. Zcela jistě bude pro dárce přednostně zajišťována krev, pokud by ji někdy v budoucnu sám potřeboval. Hlavně však může každého majitele psího dárce krve hřát dobrý pocit z toho, že pomohl zachránit život jinému psovi. Každý člověk, který někdy daroval krev, jej jistě zná. 

 

Banka pro kočky

Na rozdíl od psů se kočky ještě krevní banky nedočkaly. U koček je potřeba dodržovat striktnější rozdělení krevních skupin, je u nich složitější jim krev odebrat. Zatím pro ně ani žádná krevní banka neexistuje. Za to může samozřejmě i fakt, že lidé chovají více psů než koček. Navíc velká psí plemena mohou darovat mnohem více krve než kočka, takže se distribuce krve vyplácí.


Markéta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem tedy netušilaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný a zajímavý článek.
Já sama chodím na odběry - takže to zaručeně zkusíme i se ShelbynkouSmajlík!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles