Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Méně známá psí plemena: Flanderský bouvier

31. 05. 2015 | Zvířátka
Další názvy: Flanderský honácký pes, Vlámský kravský pes, Belgický dobytkářský pes

Objevuje se v 17. století na belgicko-francouzském pomezí, v místech zvaných Flandry. V zemi původu je bouvier v tamějším nářečí nazýván Vlaamse Koehound, což v překladu znamená: Vlámský kravský pes. Jako u mnoha jiných plemen, tak i u flanderského bouviera přesný původ je neznámý. Vznikl pravděpodobně náhodným pářením, kde flanderští pastevci a honáci dobytka si vybírali psy vyskytujících se jejich krajích, pro které více jak vzhled psa byly důležité jeho fyzické a psychické vlastnosti. Kombinuje v sobě krev mnohých belgických pracovních plemen.

Honáčtí psi pomáhali honákům dobytka strážit a vodit stáda, která byla hnána pěšky na velké vzdálenosti. Potřebovali neohrožené, inteligentní a rychlé psy, kteří se jen tak něčeho nezaleknou a přitom dokáží zvládnout stádo. Mohutné skoky a rychlý pohyb jsou charakteristické pro bouviery. Dokáží z místa s odrazem na všechny čtyři najednou skočit až 1,6 m.

Za první světové války sloužil bouvier jako nosič depeší a vyhledávač raněných vojáků. Flandry byly ale jedním z nejpostiženějších území a tak kvůli zničenému kraji svého původu téměř vyhynul. V době bídy po první světové válce toto plemeno měli jen jeho opravdoví milovníci.

Flanderský bouvierBouvier des Flandres, který byl původně honácký pes používaný k hovězímu dobytku, v současnosti společenský pes a domácí hlídač. Ve své domovině však působí i jako policejní pes nebo záchranář.

Je to pes velmi společenský, klidný a vnímavý, milý k rodině. Má velmi dobrý vztah k dětem, jsou k nim tolerantní a chrání je. Pozor na divoké hry dětí s kamarády, pes má pak sklon „své“ děti chránit. K cizím lidem je nevšímavý až lhostejný, pokud je vše v pořádku. Avšak provokující či podezřelí lidé ho dokáží rychle zaktivovat. Je dobrým hlídačem a svému pánovi je věrně oddán, bere ho jako rovnocenného partnera. Potřebuje mít denní kontakt se svým pánem. S domácími zvířaty, pokud je s nimi obeznámen a vychován, vychází velmi dobře. Má rád pohyb, ale neměl by být přetěžovaný. Respektuje hranice svého území a nemá potřebu vydávat se na samostatné procházky.

Flanderští bouvieři mají krátký a statný trup, dorůstá výšky: psi 62 - 68 cm, feny 59 - 65 cm a psi dosahují váhy 35 - 40 kg a feny 27 - 35 kg. Srst je nepřiléhavá, huňatá, drsná, suchá a matná. Vyznačuje se odolností vůči nepřízním počasí. Barva srsti flanderského bouviera je zpravidla šedá, žíhaná nebo uhlovaná. Zcela černá srst je přípustná, ale neupřednostňuje se. Srst světlá, takzvaně vybledlá, není žádoucí.

První bouvieři se v ČR objevili v roce 1985, kdy manželé Labudovi z Hranic na Moravě dovezli pár Flanderských bouvierů přímo z Belgie. Přestože je bouvier v  Čechách  již 30 let, nedá se říci, že by dosáhl velkého rozšíření. V roce 1990 vznikl pro toto plemeno „Československý klub flánderského bouviéra“, z kterého se po rozdělení republiky stal „Bouviér des Flandres Club Bohemia“, který toto plemeno zpravuje.

V roce 1999 byl natočený film o chudém chlapci, který zachránil psa: A Dog of Flanders


Rebo - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Méně známá psí plemena: Flanderský bouvier:

Méně známá psí plemena: Flanderský bouvier
Méně známá psí plemena: Flanderský bouvier
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky popsané toto plemeno psů. Jak budu na výstavě půjdu k nim a čumendu. Moc toto plemeno neznám
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný, zajímavý a poučný článekSmajlíktoto plemeno psa jsem dosud neznala.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles