Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Měsíční samička lachtana se ukázala poprvé venku

28. 08. 2008 | Zvířátka

Malá samička lachtana hřivnatého (Otaria byronia), která se v liberecké ZOO narodila 24. července, se v úterý 26. srpna poprvé ukázala ve venkovní expozici a zaplavala si ve velkém bazénu.

Liberečtí chovatelé se rozhodli premiérový výlet dvacetikilového cvalíka uskutečnit stranou zájmu veřejnosti, aby lachtanku zbytečně nestresovali. Přesto se u bazénu shromáždilo několik desítek návštěvníků, kteří malého ploutvonožce povzbuzovali a odměňovali potleskem.

 

Malá lachtankaMalá lachtanka sice nejprve asi 20 minut váhala a nechtěla vůbec vyjít z vnitřní ubikace, pak se ale osmělila. Dalších deset minut pak s mámou Lízou čekala na břehu, až chovatelé do ubikace zavřou další lachtaní samici Týnku, protože Líza nechtěla svého potomka do vln k Týně pustit. První proplavání ve velkém bazénu se událo bez jakýchkoli dramatických okamžiků. Samička tak už bude k vidění každý den, postupně chovatelé ke skupině dvou samic a mláděte připojí ještě i samce Nica.

 

Zoologická zahrada také usilovně připravuje křtiny malé lachtanky, které se uskuteční v Den partnerů a mecenášů ZOO Liberec. Ten je plánován na 9. září od 15 hodin. Jméno malé samičky bude zveřejněno až v týž den, bude mít ale španělskou podobu (stejně jako tomu bylo u loni uhynulé samice Maravilly). Líza s Týnkou totiž pocházejí z volné přírody, kde byly v roce 1994 odchyceny u pobřeží Uruguaye.

 

malá lachtanka s maminkouHistorie lachtanů v Liberci...

 

Malá samička je teprve páté lachtaní mládě narozené v Liberci, tři z nich přitom zemřela již záhy po porodu nebo se mrtvá narodila. Chov lachtanů hřivnatých se přitom pod Ještědem počítá od roku 1975, kdy dorazil první samec Filip. V současné době ZOO chová čtyři ploutvonožce – samce Nica (narozen v ZOO Heidelberg, v Liberci od roku 2005), samice Lízu a stejně starou Týnu a nové mládě.

 

Jeden z nejhorších roků zažil liberecký chov loni: v červnu uhynula 2 letá samice Maravilla, o měsíc později pak Líza porodila mrtvé mládě. Lachtani hřivnatí jsou zapojeni do chovu ohrožených druhů světové fauny v rámci Evropských plemenných knih (ESB). Do tohoto záchovného programu je v Liberci zapojeno 11 druhů zvířat.

 

Zdroj: ZOO Liberec

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !