Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mluva ptáků

24. 06. 2010 | Zvířátka

Viděli jste někde mluvícího ptáčka a zaujal vás natolik, že si jej chcete také pořídit? Co k tomu potřebujete? V první řadě uvědomění si, že ochočený pták, který je chován samostatně, je na člověku hodně závislý, podobně jako pes. Není to tedy vhodné zvíře pro toho, kdo odchází z domu brzy ráno a vrací se pozdě večer. Je třeba se mu denně věnovat a pouštět z klece, aby se proletěl. Také je třeba počítat s tím, že nám, tak jako každé zvíře, trochu zdevastuje byt a budeme muset častěji uklízet.

 

Mluvící ptáci

 

Loskuták

Patří mezi pěvce a jsou to blízcí příbuzní našich špačků a jejich rod Gracula zahrnuje asi jedenáct poddruhů. Do Evropy se dovážejí zejména tři z nich: loskuták posvátný malý, střední a velký, lišící se vlastně jen velikostí pohybující se od 23 do 30 cm. Ve své vlasti, jíž je především tropická Asie, ale zdomácněli i na Havaji, tráví většinu času v korunách stromů, které jsou jejich přirozeným domovem. Zevnějšek loskutáka se vyznačuje kovově lesklým peřím, oranžovým zobákem, jasně žlutýma nohama a zejména zářivě žlutými "náušnicemi" na hlavě.

 

Papoušek zpěvavý

Je nejčastěji chovaný druh u českých, ale i zahraničních chovatelů. Rozlišení pohlaví není složité. Samec je pestře zbarven, hlavu má modrozelenou, zobák černý, břicho žluté. Dále se samec pozná podle znaku, že má červený kostřec. Samice je méně pestrá, spíše šedivě zelená a nemá červený kostřec. Papoušci zpěvaví v přírodě tvoří v některých oblastech velká hejna, ale žijí také v párech nebo v malých skupinkách. Žijí v nadmořských výškách do 1250 m, také v travnatých oblastech, zemědělských polích, ale najdeme je taky v parcích a zahrádkách rodinných domků.

 

Papoušek žako

Obývá lesní oblasti, husté pralesy a mangrové lesy podél pobřeží a břehů řek. Nejčastěji je spatříme v těch oblastech, kde roste palma olejová - Elaeis guineensis. Mimo dobu hnízdění se shlukují do velkých hejn a společně nocují na vysokých stromech. V ranních hodinách, ještě za šera, odlétají do vnitrozemí na kukuřičné plantáže, kde způsobují značné škody. Živí se také ořechy, bobulemi, semeny a jinými plody. Papoušek žako létá velmi rychle; časté mávání křídel připomíná let kachny. Spatří-li dravce, úzkostlivě a pronikavě křičí a snaží se rychle odletět. Je považován za nejnadanějšího ptáka, u něhož lze vypěstovat opravdu složité podmíněné reflexy. 

 

Kakadu

Kakaduové obývají v zásadě dva typy krajiny. Již při letmém pohledu na mapu je každému jasné proč. Zatímco druhy žijící v Austrálii a na Tasmánii, kromě tropické oblasti poloostrova Kap York, jsou přizpůsobeny životu v místech s nízkými a středními srážkami, tj. savany, buš, otevřené opadavé lesy, jsou kakaduové obývající ostrovy Oceánie obyvateli hlavně tropických pralesů a krajin s bujnou vegetací s vysokými srážkami. Jsou živí, hraví papoušci, někteří mohou být dosti hluční, hlavně ráno a večer. Ručně dokrmená mláďata jsou neuvěřitelně přítulná a milá. Někdy jsou doslova závislá na svém ošetřovateli a velice rádi se chovají a mazlí. Naučí se mluvit, i když v tomto směru nejsou takoví virtuosové jako žakové.

 

Amazoňan modročelý

Jeden z nejznámějších a nejrozšířenějších papoušků amazoňanů. Jeho základní barva je zelená a pera jsou tmavěji olemovaná. Čelo je namodralé až modré, střed temene žlutý. Domovem Amazoňana modročelého jsou oblasti pralesa od severovýchodní Brazílie až po severovýchodní Argentinu. Nejčastěji se pohybují v rodinných skupinách nebo párech a v noci se shromažďují do velkých skupin. Amazoňan modročelý má výborné vlohy k mluvení a pokud je papoušek ručně dokrmený, tak pokud se mu budete věnovat, naučí se první slova opakovat již po pár týdnech a po několika měsících vás prostě ukecá.


Ara ararauna

Ve volné přírodě se vyskytují v oblasti tropických pralesů Jižní Ameriky od východní Panamy přes jižní Brazílii, Bolívii, Paraguay až po Kolumbii. Hnízdí v dutinách nejvyšších, často již odumřelých stromů, vysoko nad zemí. Před setměním se přesouvají na pečlivě vybraná stanoviště, kde nocují. Žijí v párech nebo malých skupinkách, v pralesích, v zemědělské krajině, blízko vodních toků.  Ručně dokrmené mládě ary ararauny je velice přizpůsobivé a snadno si zvyká na nové lidi. Již od útlého věku jsou velmi hraví a mají potřebu neustále něco okusovat. Je výborným mazlíčkem, je velice inteligentní, snadno se naučí mluvit. Není však určen pro začínající chovatele.


Markéta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mluva ptáků:

Mluva ptáků
Mluva ptáků
Mluva ptáků
Mluva ptáků
Mluva ptáků
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !