Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na prázdniny a dovolenou: zvířecí miláčci nemusí zůstat doma

24. 06. 2009 | Zvířátka

(aneb nezbytná povolení a vyšetření)

Také máte doma milovaného pejska nebo kočičku, který je právoplatným členem rodiny? Spí s námi v posteli, kupujeme jim dárky k Vánocům, jejich zarámované fotografie zdobí náš byt… Tak proč s nimi nestrávit i letní dovolenou či prázdniny? V dnešní době již není výjimečností ani cesta do zahraničí se psem, kočkou nebo jiným zvířetem. Každý zodpovědný majitel by však měl být před cestou řádně poučen o všech aspektech takového cestování. 

Cestovat po celé Evropské unii lze v současnosti již bez cestovního pasu, pouze s občanským průkazem. Toto ale neplatí pro naše zvířecí miláčky. Pes či kočka opouštějící hranice naší země musí:

Na prázdniny a dovolenou: zvířecí miláčci nemusí zůstat doma1. vlastnit Pas zvířete, který je jednotný a platný ve všech zemích EU. V pase je uvedena identifikace zvířete (tetování, číslo mikročipu), majitele a záznamy o vyšetření, vakcinaci a použití antiparazitik. Pas vydávají schválení soukromí veterinární lékaři. Pas vždy noste u sebe, kontrolovat vás může policista v kterékoli zemi.

2. být nezaměnitelně identifikován tetováním nebo mikročipem. Tetování se týká zvířat uvedených v plemenných knihách. Čitelně tetované zvíře může cestovat po EU (kromě Velké Británie, Irska, Malty a Švédska) až do poloviny roku 2011. Netetovaná zvířata musí být opatřena mikročipem. Čipování zajistí soukromý veterinární lékař.

3. být očkováni proti vzteklině. Zvířata musí být očkována od 3 měsíců stáří. Nyní lze použít i vakcínu s delší účinností než 1 rok, musí to být ale uvedeno v pase zvířete. Vakcinaci zajistí soukromý veterinární lékař.

Některé země (Velká Británie, Irsko, Malta a Švédsko) požadují kromě vakcinace vztekliny ještě sérologické vyšetření účinnosti vakcinace. To se provádí vyšetřením krve ve schválené laboratoři. Odběr i vyšetření opět zajistí soukromý veterinární lékař.

Další požadavky

Británie, Irsko a Malta navíc požadují, aby byli pes, kočka nebo fretka 24 až 48 hodin před vstupem ošetřeni prostředkem proti echinokokóze a proti klíšťatům. Švédsko požaduje ošetření proti echinokokóze maximálně 10 dní před vstupem, Finsko maximálně 30 dní před vstupem. Vše aplikuje na požádání soukromý veterinární lékař.

Většina zemí mimo EU vyžaduje kromě pasu, identifikace zvířete a vakcinace proti vzteklině navíc potvrzení od soukromého veterinárního lékaře o tom, že zvíře je zdrávo, ne starší tří dnů, a potvrzení z místně příslušné krajské, popřípadě městské veterinární správy, že v místě je tzv. příznivá nákazová situace (tzv. kulaté razítko).

Čtěte také: Dovolte si vzít (nejen) psa na dovolenou

Zdroj: SVSČR (Státní veterinární správa České republiky)
Internet

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
my taky,já říkám jednou jsem si je pořídila(mám dva mopsíky)tak je budu tahat všude s sebouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
my vybíráme dovolenou takovou,kde můžou být pejsciSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles