Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebylo by něco do zobáčku?

19. 11. 2010 | Zvířátka

Moc ráda chodím do přírody,  i do té zimní,  ačkoli mám raději sluníčko a teplo, i zima má své kouzlo. Letos začne asi velmi brzy, studený podzim kraluje a nebude to dlouho trvat a předá žezlo paní Zimě. Zima je krutá a dlouhá, ptáci jen obtížně shánějí potravu.

Ještě než dopadnou na zem první sněhové vločky, neměli bychom zapomenout na ptáčky, kteří nám v zahradách vykonají spoustu užitečné práce a těší nás svým zpěvem.  Možná už vám i sedají na parapet okna a dívají se, jestli by nebylo něco "do zobáčku".

A jakými dobrotami je potěšíme nejvíc?

Kosi, zvonci, červenky a drozdi uvítají rozinky, ovesné vločky, jeřabiny, sušené bobule a ovoce.
Stehlíci, čížci, strnadi, hýlové, sýkorky a pěnkavy milují semínka slunečnice, semena z jablek a hrušek, bukvice a nesolené oříšky.
Strakapoudi si pochutnají na loji nebo tukové směsi, dlaskové a vrabci mají rádi obiloviny. Jablíčka nachystejte i pro kvíčaly.
Do krmítka můžete nasypat i neslanou strouhanou housku, proso, konopí, mák, řepku, drcená jádra lískových a vlašských oříšků nebo můžete zakoupit už hotové lojové koule a směsi, které jsou už namíchány.

V žádném případě nepoužívejte krmítka pro ptáčky jako odpadní koš zbytků z Vaší kuchyně!
Nedávejte jim ani jakékoli kynuté pečivo ani zbytky z kořeněných a slaných jídel! Nikdy ani nepřikrmujte  ptáčky těstovinami,  uzenými výrobky a přepáleným lojem!
Tyhle všechny "dobroty" způsobují ptáčkům vážné zažívací potíže a mohou jim způsobit i smrt. A to byste přece nechtěli!


 Vzpomínám si na příhodu jednou těsně před Vánoci,  kdy jsme šli s dětmi krmit labutě a kačenky, kterých je v našem městě u zámeckého rybníku požehnaně.  A tak jsme se vydali je nakrmit. Jako by už na nás čekaly, labutě natahovaly své dlouhé štíhlé krky a méně obratným kačenkám vždy vyfoukly mňamku před nosem - vlastně před zobákem. A pak jsme se přesunuli i na vzdálenější konec rybníka, aby se dostalo na všechny kačenky. To se ale nelíbilo labutím. Lépe řečeno jedné, nebo jednomu.

Labuť, či snad labuťák - usuzuji podle jeho pozdějšího chování - zřejmě usoudil, že si zaslouží více než ostatní. Dával nám najevo dostatečně, co si myslí o tom, že přísun krmiva už došel. Začal mávat křídly a výhružně hudrovat a syčet. Zasmáli  jsme se a pomalu se s hejnem kačenek a labutí loučili, když tu náhle labuťák vzlétl a s hrozivým syčením nás začal atakovat.

Marně jsem mu ukazovala prázdnou tašku a po svém mu domlouvala, že už opravdu nic nemáme. Dceru, která nestačila tak rychle běžet, štípl do... no, přesně tam a to dost bolestivě. Nezbylo, než utíkat.

Vydechli jsme si až na náměstí. Přesto na kačenky a labutě nezapomeneme ani letos, kdy hrozí, že zima bude obzvláště dlouhá. A až přijdou mrazy a sněhová peřina zakryje i Vaši zahradu, nezapomeňte ani Vy na ptáčky!

 

Kacice

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nebylo by něco do zobáčku?:

Nebylo by něco do zobáčku?
Nebylo by něco do zobáčku?
Nebylo by něco do zobáčku?
Nebylo by něco do zobáčku?
Nebylo by něco do zobáčku?
Nebylo by něco do zobáčku?
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
sušené ovocie mám rada aj ja
Obrázek uživatelky
profil
Krmíme každou zimu. Letos už u nás kroužili vlašťovičky, to bylo ještě celkem teplo. Teď když jim manžel zase dal krmítko tak už se objevilo celé hejno sýkorek a jeden datel. Je vidět, že zima se blíží úplně vážně.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vtáčiky si už budú musieť odtrpieť zimu
Obrázek uživatelky
profil
Pěstujeme pro ně proso a máme jablka a drobečky.Máme i pěkná krmítka.
Obrázek uživatelky
profil
Moc všem děkuji za příspěvky
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle