Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější onemocnění koček a jejich léčba

7. 06. 2010 | Zvířátka

Pravidla udržování koček a péče o kočku je zárukou zdraví zvířete. Dle pravidel se kočka zcela samostatně stará o čistotu svého těla. Dlouho se umývá, důkladně vylizuje svoji srst a všechny úseky těla, ke kterým se může dostat.

Avšak majitel kočičce užitečně pomáhá každodenním vyčesáváním srsti, masírováním kůže a tím jí dodává radost, zábavu a potěšení. Kočka se potom cítí mnohem lépe a s vděčností vaši pomoc přijímá. Výsledkem je srst čistá, lesklá a méně pelichající.

 

Vzteklina u koček

Vzteklina je nejnebezpečnější choroba, je vysoce nakažlivá a přenáší se slinami nakaženého zvířete. Má tři fáze. První fáze je typická změnami chování, stává se nervózní a snaží se ukrýt. Ve druhé fázi bývá kočka agresivnější a rozrušenější. Může se snažit kousat a škrábat každého, kdo se k ní přiblíží. Konečnou fází je paralýza a koma, které končí smrtí.

Léčba - Objeví li se příznaky nemoci, choroba je neléčitelná. V některých zemích je povinné preventivní očkování. A kočky s podezřením na tuto nemoc musí být izolovány. 

 

Zánět střev u koček -

Zánět střev může způsobit pozření kontaminovaného masa. Jen vzácně jsou příčinou choroby salmonely přenosné i na člověka. Příznaky infekce jsou horečka, zvracení, průjem a zvýšená žíznivost.

Léčba - Vyhledat veterináře, protože léčba může vyžadovat antibiotika. Nutná je přísná hygiena, aby člověk nebyl nakažen.

 

Tuberkulóza koček

Tuberkulózou mohou onemocnět nejen kočky, lidé, ale i jiná domácí zvířata. Nemoc se přenáší z nakaženého mléka. Nemoc nejčastěji postihuje plíce a břišní dutinu. 

Příznaky  - horečka, celková ztráta fyzické kondice 

Léčba - Léčba nakažené kočky je sice možná, ale vzhledem k infekci je lepší zvíře utratit.

 

Toxoplazmóza koček

Je to běžná choroba způsobená mikroskopickým střevním parazitem, který napadá nejenom zvířata, ale i lidi. Kočka se nakazí vetšinou kontaminovaními zvířaty nebo syrovým masem. Většina nakažených koček nejeví žádné příznaky. Ale při těžké infekci se objeví horečka, nechutenství, úbytek váhy a dechové obtíže. Lidem hrozý nákaza při uklidu výkalů a syrovým masem.

Léčba - nejlepší prevencí je dávat kočce vařené maso a dbát, aby nejedla odpadky. Pozor, tato nemoc je nebezpečná pro těhotné ženy.

 

Kožní problémy koček

Plísňové infekční choroby kůže jsou přenosné na zvířata i lidi.

Kočce, která je nemocná, se objevuje na hlavě a kolem ušních boltců malé okrouhlé lysiny. U člověka se na pažích a nohách objevují okrouhlé zarudlé skvrny. Blechy, vši a roztoči žijí v kožichu kočky a ty také mohou napadnout člověka. Dochází k podráždění kůže, jež svědí a objevují se na ní červené skvrny.

Léčba - je nutná rychlá navštěva veterináře, který kočku ošetří. A také desinfikovat místo na spaní a potřeby na údržbu kočičí srsti.

 

Kočičí mor

Možnými příznaky kočičího moru je zvracení, průjem, bolesti břicha, apatie, dehydratace a horečka. 

Léčba  - je u většiny případů neúspěšná, nejjistější ochranou před infekcí je očkování.

 

Kočičí rýma

Onemocnění sliznic horních cest dýchacích. Projevuje se slzením až hnisavým výtokem z očí, slepenými nosními dutinami, časté kýchání nebo dýchací potíže. 

Léčba - okamžitě vyhledejte pomoc veterináře. Někdy kočka nemoc zvládne dobře, neboť existují i lehčí formy průběhu nemoci. V mnoha případech však onemocnění končí smrtí zvířete. Proti nejnebezpečnějším virům existuje očkování.

 

Zvracení u koček

Kočky od přírody snadno zvracejí. Dokonce samy požírají trávu a kousky rostlin, aby si zvracení vyvolaly. Perské kočky často zvracejí chlupy, které pozřely při čištění srsti a vyvrhují je v podobě jakýchsi salámů. Dávivé pohyby a zvuky bývají často mylně považovány za kašel. 

Léčba - jestliže zvracení přetrvává po delší dobu a kočka zvrací po každém jídle, jde zřejmě o závažnější onemocnění, proto vyhledejte pomoc veterináře.

 

Zánět dásní

Společně se zubním kamenem, šedobílý až hnědavý povlak se často objevuje také nepříjemný zápach z tlamy a úporný zánět dásní. Dásně mají tmavě červenou barvu a lehce krvácejí. Možnými příčinami je celková náchylnost k zánětům dásní, někdy také vnitřní onemocnění. Co nejdříve vyhledejte pomoc veterináře.

 

Močový písek nebo kameny

Kočka často vyhledává svůj záchod a pokouší se, často s bolestmi, vymočit. Nezřídka bývá v moči přítomna krev. Nesprávná výživa, dědičné dispozice, možný je také infekční původ. Při ucpání močové trubice zvíře umírá na otravu. V tomto případě je nutné navštívit veterináře.

 

Jednou z preventivních metod boje s infekčními nemocemi je vakcinace - očkování, která se doporučuje absolvovat v prvním roce života kočičky. Předběžně je nutné zvíře zbavit roupů. Existují vakcíny jednomocné - monovalentní, které jsou určeny proti jedné nemoci, ale i polyvalentní, které jsou určeny proti několika nemocem. Očkování se provádí ve stáří 1,5 až 4 měsíců. V této době je organizmus připraven k tomu, aby vyrobil imunitu neboli odolnost proti infekcím. Po prvním roce věku koček se očkování provádí každoročně. Hlavní je, aby zvíře bylo v době očkování zdrávo, nelze očkovat oslabené kočky. 


Jessynka - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsané děkuji....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles