Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nekrmte čivavu jako německou dogu aneb každé plemeno je jedinečné

29. 09. 2016 | Zvířátka
Každé psí plemeno je jedinečné a má specifické potřeby ale také problémy. Máte-li doma například jezevčíka a dogu a necháváte je jíst z jedné společné misky stejné krmivo, tak to zřejmě nebude optimální přístup. S mírnou nadsázkou můžeme říci, že to je podobné, jako byste dávali stejnou stravu kojenci a dospělému muži.

Některá plemena psů jsou díky svým charakteristickým rysům i díky přešlechtění náchylná k rozvoji různých onemocnění. V našem článku se blíže zaměříme na specifické potřeby nejpopulárnějších českých plemen, ale i nejčastější problémy, se kterými se u nich můžete setkat, a nevynecháme užitečné rady, jak těmto neduhům předcházet.

Jednotlivá plemena můžeme rozřadit podle celé řady parametrů. Zřejmě nejkomplexnější rozdělení plemen představila Mezinárodní kynologická federace, jejíž rozdělení do určité míry odráží „pracovní“ zaměření jednotlivých plemen (chrti, ohaři, teriéři apod.). Další rozdělení, na které můžeme narazit je podle využití daného plemene (severské, služební, dekorativní, pastýřské, lovecké). Pro naše účely využijeme nejjednodušší, ale plně dostačující rozdělení podle velikosti daného plemene. Blíže se podíváme na pět psích plemen, která patří v České republice k těm nejpopulárnějším. Jde o jorkšírského teriéra a čivavu, kteří jsou řazeni mezi plemena malá, francouzského buldočka, jenž je zástupcem středních plemen a mezi velká plemena patří německý ovčák a labradorský retrívr.

čivava

Čivava

I když se to na první pohled nezdá, strava u malých plemen musí být energeticky vydatnější než u plemen větších. Důvody hledejme v úrovni metabolismu, která je u větších plemen podstatně vyvinutější. Výjimkou není ani čivava. K podpoře zdravého trávení nejen čivavám pomáhají vysoce stravitelné bílkoviny a dodržování správného poměru vlákniny. Kromě toho čivavy trápí rovněž jako jorkširského teriéra zubní kámen, neváhejte proto navštěvovat pravidelně veterináře, aby případný kámen vašemu psovi odstranil, protože i ten může způsobovat další zdravotní potíže. Čivava je velmi vybíravá, ideální konzistenci pro toto malé plemeno má například psí paštika. Čivavy rovněž ohou mít potíže se srdcem a dýcháním. Čivavy jsou plemeno relativně dlouhověké, proto dbejte na to, aby pes měl kvalitní stravu, a především nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky u veterináře.

Jorkšírský teriér

Pokud si plánujete pořídit malého psa, téměř jistě bude ve vašem užším výběru jorkšírský teriér. Na co si u tohoto oblíbeného plemene dát pozor? Jorkšír patří mezi malá plemena, která bývají velmi vybíravá a mlsná. Je proto velmi důležité sledovat, co vašemu psovi dáváte do misky, obzvlášť pokud máte jorkšíra. Ti totiž mají sklony k nadváze a obezitě, která může mít za následek mnoho zdravotných potíží. Hlídejte tedy vašemu jorkšírovi hmotnost, která by se v dospělosti měla pohybovat kolem 3,5 kg. S určením ideální hmotnosti u vašeho pejska vám pomůže veterinární lékař.

Zvláště u malých plemen je každé kilo navíc velmi citelné. Pamatujte, že nadváha psům negativně ovlivňuje kvalitu života a taky může ovlivnit jeho délku. Dalším problémem, kterým jorkšíři často trpí, je zubní plak a kámen, proto by měli majitelé pravidelně kontrolovat stav chrupu. Preventivně lze používat granule, které mají speciální tvar a plní funkci zubního kartáčku, ale taky obsahují látku polyfosfát sodný, který vyvazuje vápník ze slin a působí preventivně proti usazování zubního kamene.

Francouzský buldoček

Zástupcem středních psích plemen je v České republice čím dál populárnější francouzský buldoček. Obecně u středně velkých plemen je důležitý správný obsah vlákniny, která podporuje zdraví trávicího traktu. Obsah prebiotik a probiotik v krmivu pozitivně ovlivňuje správnou střevní mikroflóru a zabezpečí optimální konzistenci stolice. Francouzský buldoček je plemeno, které často žije v e velmi náročném městském prostředí, kde se vyskytuje mnoho smogu a volných radikálů, které mohou ovlivňovat jeho zdraví. Pravidelné podávání omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin v krmivu, chrání mozek, nervovou soustavu a omezuje vznik zánětlivých onemocnění v organizmu. Francouzští buldočci často trpí na různá kožní onemocnění a alergie, a právě omega 3 mastné kyseliny, které se získávají z tuku mořských ryb, podporují správnou funkci kůže a redukují vznik zánětlivých kožních onemocnění.

Německý ovčák

Jedním z nejoblíbenějších psích plemen v Česku je německý ovčák. Tento pes patří mezi velká plemena, která se ještě dále dělí na plemena atletická a robustní. Německý ovčák patří do první z těchto dvou kategorií. Ta je specifická tím, že tito psi vynakládají více energie a tím pádem potřebují vyšší příjem kalorií. Atletičtí psi obecně mají štíhlé břicho a hluboký hrudník. To platí i pro německého ovčáka. Stejně jako francouzský buldoček mívá „vlčák“, jak se někdy tomuto plemenu přezdívá, problémy s onemocněním kůže. Ovčáci mají oproti jiným plemenům odlišné kožní pH. Nízká hladina imunoglobulinu A, který je důležitý při boji proti infekcím, německé ovčáky vystavuje většímu riziku různých onemocnění. S ciltivým trávením ovčáků pomáhají vysoko stravitelné bílkoviny a optimální poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny. Obranyschopnost podpoří krmivo s obsahem antioxidantů jako například vitamin C a E polyfenoly (výtažky zeleného čaje). Němečtí ovčáci často trpí dysplazií kyčelních a loketních kloubů. Proto je důležité volit krmivo, které obsahuje látky na podporu a výživu kloubů glukosamin a chondroitin, ideálně s obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky.

Labradorský retrívr

Labrador pochází z chladného prostředí kanadské provincie Newfoundland a Labrador. Pro skvělou aportovací schopnost je rybáři využívali k donášení ryb a postřelených ptáků z ledové vody. Odtud si přinesli velkou lásku k vodě a plavání. K životu v tak chladném prostředí musela být přizpůsobena stavba jejich těla a hlavně srst, která je opravdu unikátní. Labradoři mají krátké silné chlupy a v kombinaci s hustou podsadou slouží jako izolace před chladem. Jejich kůže navíc produkuje velké množství kožního mazu, takže voda po srsti stéká jako kachnám po peří. Vzhledem k váze, která se v dospělosti blíží až k 40 kilogramům, mívají také problémy s nadváhou a klouby. Problémem, který labradory bohužel často trápí, je šedý zákal.

V krmivu pro toto plemeno by proto neměl chybět lutein, zeaxantin, vitamin E a vitamin C.
Labradorům rovněž svědčí větší fyzická aktivita, která také napomáhá k udržení ideální tělesné váhy.

Zdroj, foto: Royal Canin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nekrmte čivavu jako německou dogu aneb každé plemeno je jedinečné:

Nekrmte čivavu jako německou dogu aneb každé plemeno je jedinečné
Nekrmte čivavu jako německou dogu aneb každé plemeno je jedinečné
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !